ÖSTERLEN. Långa, breda sandstränder som fylls av familjer och barn som badar under somrarna.
1 av 5: ÖSTERLEN. Långa, breda sandstränder som fylls av familjer och barn som badar under somrarna. Foto: Piotr Wawrzyniuk
Österlen har hela tiden närkontakt med havet.
2 av 5: Österlen har hela tiden närkontakt med havet. Foto: Peo Möller
Glimmingehus slott, på vägen mella Simrishamn och Ystad.
3 av 5: Glimmingehus slott, på vägen mella Simrishamn och Ystad. Foto: Emilia Olofsson
Köp hem får- och lammprodukter.
4 av 5: Köp hem får- och lammprodukter. Foto: Sanna Dolck
5 av 5

Skånska kusten – en enda lång sandstrand<br />

SKÅNE. Det är tidig lördagsmorgon.

Klockan är bara fyra men en mild, värmande sol har redan gått upp över havet.

Staden brukar vara tyst vid den här tiden, men nu sjuder det av liv på en speciell plats. Det är loppmarknad på Suckarnas gång i Simrishamn. Och det är mer än så, det är en folkfest där kändisarna dyker upp när man minst anar det.

Många kallar Österlen för paradiset och för många är det så.

Böljande, gula rapsfält och hela tiden närkontakt med havet.

Det bästa med Österlen är havet, tycker många. Hela kusten är en enda lång, bred sandstrand. Vill man vara i fred kan jag rekommendera att man tar sig till Ravlunda. Det är ett skjutfält men under sommarmånaderna ligger verksamheten nere och vem som helst får köra ut där, eller cykla och gå också, för den delen.

Man kan stanna nästan var som helst och ta filten och korgen med vin och goda baguetter med sig till stranden.

Där finns det plats för alla.

Österlens pärlor

Från stranden vid Ravlunda ser man ut över Hanöbukten, norrut mot Åhus och Blekingekusten, söderut mot Kivik och nationalparken Stenshuvud och vet man var Ulf Lundell bor kan man nästan se hans hus.

Lundell, förresten. Han har en gång skrivit så vackert om en annan plats vid havet, Haväng.

Vill man så går det att promenera utefter stranden från Ravlunda till Haväng, och även från söder, från Kivik till Haväng. Annars finns det en bra väg dit. Det är en av Österlens pärlor vid Verkeåns mynning, och väl värt ett besök.

På vägen dit kan du handla får- och lammprodukter, en gård ligger nära Haväng. Och på vägen tillbaka kan det kanske passa med ett besök på kyrkogården vid Ravlunda kyrka.

Det låter kanske inte så uppmuntrande, men där ligger författaren Fritiof Nilsson Piraten begravd.

Och på hans gravsten står en inskription som bara han själv kan ha formulerat i förväg och som de flesta besökare fotograferar. Så här står det:

"Här under är askan av en man som hade vanan att skjuta allt till morgondagen.

Dock bättrades han på sitt yttersta och dog verkligen den 31 jan. 1972."

En enda lång sandstrand

Men kusten då, och alla baden. Ja, som sagt hela den skånska kusten är en enda lång sandstrand. Må vara att vattnet utanför Österlens kust alltid är lite kallare än på andra platser.

Men ändå är det ofta fullt nere vid stränderna, bland andra Rörums strand, Löderups strandbad, Mälarhusen, Kyls strand och så Sandhammaren, som betraktas som en av landets bästa stränder.

För den som vill bada naken bland andra som badar nakna finns också särskilda områden, som den vidsträckta stranden väster om Nybrostrand.

Och den som inte klarar av kallt havsvatten kan ta en tur till Gyllebosjön som ligger en bit in från kusten mellan Simrishamn och Kivik. En riktigt bra badsjö.

Slotten också, förstås, som Kronovall, vinslottet där man kan bo över i kunglig miljö, Glimmingehus med sina spöken och Christinehof med sin ekopark och årets satsning "Österlens trädgårdar".

En del är faktiskt gratis, naturen som finns där ute. Stenshuvuds nationalpark är kanske den mest kända, men överallt finns det vackra platser där man kan få vara helt ensam.

Om man nu skulle vilja det?

Österlens favoriter

Lars 3 bästa ställen

1. Loppis i Simrishamn

Loppis på Suckarnas gång i Simrishamn.

Tidigt varje lördagsmorgon drar det i gång och det här är mer en folkfest än en loppis.

Riktigt kul och för den som vill göra fynd är möjligheterna stora. Och ganska ofta stöter man på kändisar som har sommarhus på Österlen. Adress: Centrala Simrishamn. www.lionssimrishamn.se/Loppis.html

2. Fiskrökeriet

Nya rökeriet i Simrishamn, ligger ganska anonymt i ett industriområde i hamnen men butiken är bäst i klassen med allt man kan önska i fisk och skaldjur. Går också att äta lunch. Har även en butik i Skillinge. Adress: Fiskhamnen, Simrishamn. www.skillingefisk.se

3. Grönt i Orelund

I Gröna butiken på Orelund finns allt gott man kan tänka sig i grönsaksväg. Tomater, gurka, chili och bär som jordgubbar, hallon och körsbär. Dessutom finns traktens alla andra delikatesser samlade i butiken. Adress: Rörum, mellan Kivik och Simrishamn. www.orelund.se

Mina

Lars 4 hemliga ställen

1. Hamnkrog

Skillinge hamnkrog - vill man uppleva något riktigt genuint är det här rätt ställe.

Ofta underhållning på sommarkvällar. Och en hel del kändisar på besök. Adress: Hamnen i Skillinge. www.skillingehamnkrog.nu

2. Chokladfabrik

Kolla först hur chokladen tillverkas, sedan är det bara att köpa det som ser bäst och godast ut. Här är det äkta vara utan konserveringsmedel och tillsatser. Till och med spriten i likörpralinerna är äkta. Adress: Tranesvägen 37, Skåne-Tranås. www.osterlenchoklad.se

3. Kalkon från Ingelsta

Besök originalet. I dag finns butiker i bland annat Stockholm, Malmö och Göteborg men det var i Ingelsta det började och det är där det fortfarande är bäst. Tänk så mycket det går att göra av kalkon. Servering. Adress: Utefter riksväg 11 mellan Tomelilla och Simrishamn. www.ingelstakalkon.se

4. Rökeriet i Yngsjö

Martins rökeri, strax söder om Yngsjö utefter skånska ostkusten. Butik med bland annat rökt lax med olika kryddningar, perfekt till färskpotatis och romsås. Men det bästa av allt, ålsalladen som är ljuvlig. Adress: Furubodavägen 73, Yngsjö. www.martinsrokeri.se

"Här är det äkta vara utan konserveringsmedel och tillsatser. "

Resfakta

Resa hit: Tåg eller buss från Malmö till Simrishamn, flyg till Sturup, Malmö eller till Kristianstad/Österlen airport i Kristianstad och sedan buss. Smidigast dock med bil.

Resa runt: Skånetrafikens bussar trafikerar de större orterna, men varför inte cykla. Bil är dock att föredra.

Bästa tiden: Sommaren förstås, och tidiga hösten när frukterna mognar.

Bo bra: Det finns gott om boende i alla prisklasser, från camping till vandrarhem, gästgiverier, hotell och slott. Kan vara svårt att hitta platser dagarna kring Kiviks marknad.

Bra att veta: Österlen är inget geografiskt bestämt område. Det varierar beroende på vem man talar med. Men en ungefärlig gräns numera är Tomelilla och Simrishamns kommuner, södra delen av Kristianstads kommun och en del av Ystads kommun.

Testa museijärnvägen mellan Brösarp och S:t Olof. Köp biljetten som förr i tiden, i biljettluckan på stationen.

Och varför inte en tre rätters middag i restaurangvagnen? (www.skanskajarnvagar. se)

Läs mer: osterlen.se

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande