1. Blåherremölla.
1 av 11: 1. Blåherremölla. Foto: Valle Westesson
2. Cykla dressin.
2 av 11: 2. Cykla dressin. Foto: Lone Lauridsen
3. Grottorna på Kullaberg.
3 av 11: 3. Grottorna på Kullaberg. Foto: Valle Westesson
4. Bröarps backar.
4 av 11: 4. Bröarps backar. Foto: - -
5. Ebbas fik.
5 av 11: 5. Ebbas fik. Foto: Annie Anderberg
6. Radiomuseum.
6 av 11: 6. Radiomuseum.
7. Kändisgalleri.
7 av 11: 7. Kändisgalleri. Foto: Valle Westesson
8. Marsvinsholms slott.
8 av 11: 8. Marsvinsholms slott. Foto: Lennart Bergquist
9. Kivik.
9 av 11: 9. Kivik. Foto: Jack Mikrut / AP
10. Alpackatrekking.
10 av 11: 10. Alpackatrekking.
11. Loppis i Simrishamn.
11 av 11: 11. Loppis i Simrishamn. Foto: Tomas Leprince

Skåne – 11 platser du bara måste besöka

Det finns mycket att se och göra Sveriges mest sydliga delar.

Här hittar du våra elva bästa tips för en sommar i Skåne.

1. Blåherremölla

Här finns allt av Österlen du vill ha. Läget är fantastiskt, liksom historien och de handtextade skyltarna. Dessutom finns gallerier, loppisar och hembakta kakor i kaféet - allt som gör platsen riktigt mysig.

www.blaherremolla.se

2. Cykla dressin

Upplev Skåne på spåret. Dressinvagnarna finns nu för turister att köra på spåret. Du kan cykla på flera platser i Skåne, bland ­annat 13 kilometer genom ek- och bokskogar runt Klippan.

www.visitskane.com

3. Grottorna på Kullaberg

Kullaberg är en spetsig halvö i Kattegatt, mellan Ängelholm och Helsingborg. Den som följer hela kuststräckan runt udden kan ha turen att hitta över 100 grottor i olika storlekar.

Hitta hit: Kör mot Helsingborg och vidare mot Höganäs. Fortsätt mot Mölle, kör igenom byn och fortsätt så långt du kan mot fyren.

4. Brösarps backar

Här spelades "Bröderna Lejonhjärta" in. Backarna är både vackra och trevliga att promenera i, och om du går till andra sidan byn hittar du de äppelodlingar som användes som blommande fond åt Körsbärsdalen.

Hitta hit: Kör norrut längs väg 19 från Ystad. Stanna i tätorten Brösarp och promenera ut på närmaste kulle.

LÄS MER: Hugh Grants Torekov – en mysig sommaridyll

5. Ebbas fik

Alla som gillar 50-talsdesign måste ta sig till Ebbas fik. I kakdisken finns minst 40 kakor att välja bland, allt från radiokaka till bärpajer och färgteveruta. Under soliga sommardagar kan man sitta i trädgården och äta en Elvisburgare, en bakad potatis eller något annat tidstypiskt.

ebbasfik.se

6. Radiomuseum

När andra slänger ut det gamla tar Tommy Tufvesson över det för att laga och putsa. I Ekeby finns hans radiomuseum där han samlat radio-, tv- och filmutrustning som andra tyckt var överflödig. I en nedlagd affär i byn har han sin utställning som består av fler än 500 ­apparater.

www.ekeby.nu/radiomuseum

7. Kändisgalleri

I Örkelljunga finns ett av Sveriges få kändisgallerier. Det är fotografen Kerstin Petterssons som fick massor av artister till trakten och passade på att fotografera dem med en typisk skolfotograferingsbakgrund. Sanna Nielsen, Mikael Wiehe, Paolo Roberto och många andra pryder väggarna här.

www.orkelljunga.se

LÄS MER: Därför är Skåne bäst – 12 skäl

8. Marsvinsholms slott

Sju kilometer nordväst om Ystad ligger slottet som har två ståtliga torn i fem våningar. Under sommaren har Marsvinsholmsteatern föreställningar i slottsparken. Då är också kafé och restaurang öppna.

Hitta hit: Slottet ligger längs E65 nordväst om Ystad.

9. Kivik

En av pärlorna på Österlen är Kivik, med sina äppelodlingar, marknader och mycket konst - bland annat. Besök musteriet, köp med dig några flaskor cider hem eller ät på restaurangen.

www.kiviksmusteri.se

LÄS MER: Skåne lockar rekordmånga brittiska turister

10. Alpackatrekking

Under två timmar inklusive fikapaus kan hela familjen få vandra med var sin alpacka. Genom slingrande skogsvägar i västra Torup blir det en skön promenad utan stress eller hets, där vägen är målet.

www.visitskane.com

11. Loppis i Simrishamn

Varje lördagsmorgon drar loppisen på Suckarnas gång i Simrishamn igång. Det liknar snarare en folkfest än en loppis, men den som vill fynda har stora möjligheter till det.

www.lionssimrishamn.se/loppis.html

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande