Filmen "Blackfish" fick katastrofala följder för Sea World – aktien störtdök, besökarna uteblev och sponsorerna hoppade av.
1 av 3: Filmen "Blackfish" fick katastrofala följder för Sea World – aktien störtdök, besökarna uteblev och sponsorerna hoppade av. Foto: AP
Rutinerade tränaren Dawn Brancheau, 40, dödades den 24 februari 2010 av en späckhuggare mitt framför ögonen på tusentals besökare.
2 av 3: Rutinerade tränaren Dawn Brancheau, 40, dödades den 24 februari 2010 av en späckhuggare mitt framför ögonen på tusentals besökare. Foto: ALL OVER PRESS
<p>Nu har Sea World lovat att den här generationen späckhuggare blir den sista i parken.</p>
3 av 3: <p>Nu har Sea World lovat att den här generationen späckhuggare blir den sista i parken.</p> Foto: AP

Skandalerna som fick Sea World att ge upp

Sea World backar efter flera års massiv kritik från djurvänner.

Här är nöjesparkens värsta skandaler genom åren.

Sea World driver en kedja nöjesparker runtom i USA.

Som namnet antyder handlar det om djurlivet i vattnet och det stora dragplåstret genom åren har varit showerna med späckhuggare.

Det är också späckhuggarna och skandalerna kring företagets behandling av dessa djur som kritiken fokuserat på.

Skandaler med späckhuggare inblandade har varit många:

Tränare död i Orlando

Rutinerade tränaren Dawn Brancheau, 40, dödades den 24 februari 2010 av en späckhuggare mitt framför ögonen på tusentals besökare på Sea Worlds anläggning i Orlando. Det var tredje gången en människa dödats av aggressiva späckhuggare i Sea Worlds parker.

I Sea Worlds register finns uppgifter om över hundra fall där späckhuggare blivit aggressiva och skador till människor i några fall med dödlig utgång.

Redan 2006 konstaterade myndigheterna i Kalifornien att det bara var en tidsfråga innan någon skulle dödas i samband med närkontakt med späckhuggarna. Detta efter att späckhuggare attackerat en skötare på Sea World i San Diego.

LÄS OCKSÅ: Spana in Sea Worlds nya värstingbana

Varning till San Antonio

Amerikanska jordbruksdepartementet varnade 2012 Sea World i San Antonio för brister i utrymmen där djuren hålls. Året därpå anklagades parken för att bryta mot djurskyddslagar på en rad punkter, bland annat för att ha använt sig av upp till tio år gammal kirurgisk utrustning.

2013 kom det på sikt mest ödesdigra slaget mot djurparken i form av CNN-dokumentären "Blackfish". Filmen använde den dödade tränaren Dawn Brancheaus öde som utgångspunkt. Den visar chockerande sidor av späckhuggarnas liv i fångenskap och det hävdas bland annat djurens villkor gör Sea Worlds späckhuggare aggressiva.

Filmen fick katastrofala följder för företaget – aktien störtdök, besökarna uteblev och sponsorerna hoppade av. För att rädda sitt rykte lovade Sea World att bygga om sina anläggningar för hundratals miljoner dollar. Bland annat gjordes bassängerna både bredare och djupare på anläggningarna i San Diego, Orlando och San Antonio.

Apatisk späckhuggare på Sea World

I dokumentärens efterföljd har andra filmsnuttar från Sea Worlds anläggningar spridits på nätet. En av de mest uppmärksammade visar med så kallad "timelapse"-teknik en späckhuggares liv i kort sammandrag. Det stora djuret kan ses flyta omkring apatisk i sin lilla pool med bara ett kort avbrott i handlingsmönstret för att ta ett par simtag. En expert säger att den här typen av apatiskt beteende i stort sett är obefintligt bland späckhuggare i det vilda.

– Det är troligen ett resultat av kronisk stress, tristess och de begränsningar till naturligt beteende som inspärrningen medfört.

LÄS OCKSÅ: Sea World får kritik för apatisk späckhuggare

Mothugg av Peta

En PR-offensiv i fjol blev rena katastrofen sedan djurvänner världen över mobiliserats av djurskyddsföreningen Peta. I en Twitterkampanj uppmanade Sea World sina följare att ställa frågor till djurparken. Djurvännerna bombarderade företaget med bitska frågor som om varför Sea World överhuvudtaget fortfarande höll öppet. Andra frågor var exempelvis "Varför fortsätter era valar att dö?" och "Är era akvarier fyllda med späckhuggarnas tårar?".

Nu har Sea World till sist tvingats kapitulera.

Den nuvarande generationen späckhuggare i nöjesparkerna kommer att bli den sista.

Företaget kommer också att introducera "naturliga späckhuggarmiljöer" i stället för de gamla teateruppvisningarna under tiden den nuvarande generationen finns kvar.

LÄS OCKSÅ: Sea Worlds löfte: inga mer späckhuggare

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande