Skåla med klass – världens mest ikoniska barer

Bar, pub, ölstuga, vattenhål – kärt barn har många namn. Hur många barer det finns i hela världen är det nog ingen som vet, men bara i USA lär det finnas över 60 000 stycken. World Atlas har sammanställt en lista på 10 av de allra mest ikoniska.

10. Dante, New York, USA

Det ursprungliga Caffe Dante öppnade i Greenwich Village i New York 1915 och frekventerades framför allt av områdets italienska immigranter. Med tiden blev det populärt hos många fler än så och kunde räkna Bob Dylan, Whoopi Goldberg och Jerry Seinfeld till kunderna. 2015, hundra år efter öppnandet, tog de nuvarande ägarna Linden Pride och Natalie Hudson från Australien över och moderniserade stället utan att ta bort den ursprungliga charmen. Och resultatet lät inte vänta på sig – 2019 utnämndes Dante till World's Best Bar.

Adress: 79–81 Macdougal Street, New York, dante-nyc.com

https://www.instagram.com/p/CCyXQB5F4Ap/

LÄS MER: 10 bästa hotellen i New York – enligt experten

9. Sean's Bar, Athlone, Irland

Med en historia som går tillbaka till 900-talet räknas Sean's Bar som Irlands – och kanske till och med världens – äldsta existerande pub. Och det mesta har förblivit sig likt under århundradena, från sågspånen på golvet till brasan i eldstaden och musikerna i hörnet som spelar gaelisk musik. Hit kommer besökare från hela världen för att dricka ett glas traditionell irländsk ale.

Adress: Main Street, Athlone, seansbar.ie

Sean's Bar räknas som Irlands äldsta existerande pub. Foto: Shutterstock

8. Green Dragon Tavern, Boston, USA

Även om den ursprungliga Green Dragon Tavern – som öppnade 1654 – inte existerar längre (den revs 1854) finns det knappat någon pub som har spelat en så viktig roll i historien som denna. Puben var högkvarter för den amerikanska revolutionen, och här föddes några av de mest betydelsefulla idéerna i USA:s historia. Bland annat lär Boston Tea Party ha planerats här 1773. Förutom drycker har man en meny med bland annat irländsk–amerikanska rätter och samt fisk och skaldjursrätter från New England.

Adress: 11 Marshall Street, Boston, greendragonboston.com

Green Dragon Tavern – pub med anrik historia. Foto: Shutterstock

7. El Floridita, Havanna, Kuba

Denna verkligt ikoniska bar öppnade 1817 under namnet Piña de Plata, men bytte till det nuvarande namnet 1914. Den är främst känd för två saker: sina daiquiris (drinken frozen daiquiri sägs ha uppfunnits här) och sina berömda stamgäster. Den mest kända av dem alla är förstås Ernest Hemingway – som har hedrats med både ett antal fotografier och en bronsstaty i naturlig storlek – men även andra kulturella storheter som Graham Greene, Ezra Pound och John Dos Passos hörde till det fasta klientelet. Än i dag har stället bevarat mycket av atmosfären från 1940- och 1950-talet.

Adress: Obispo, 557, Havanna

El Floriditas daiquiri är legendarisk. Foto: Shutterstock

6. The Bar Hemingway, Paris, Frankrike

Ett annat av Hemingways favoritställen – numera döpt efter honom. De flesta kommer till denna världsberömda men lilla bar (bara 25 platser) på hotell Ritz Paris för en cocktail – barchefen Colin Field är en legend i branschen som två gånger har blivit utnämnd till världens bästa barchef. Skinnfåtöljerna, biblioteket, en gammaldags skrivmaskin och bilderna på väggarna hjälper till att skapa den speciella atmosfären. Är pengar inget problem kan man också inta en av världens dyraste drinkar här: The Ritz Sidecar, som består av Ritz Fine Champagne 1865 Cognac, Cointreau och pressad citron. Priset? Cirka 17 000 kronor.

Adress: 15 Place Vendôme, Paris, ritzparis.com/en-GB/fine-dining-paris/bar-hemingway

Skinnfåtöljer och bilder på väggarna skapar en speciell atmosfär på The Bar Hemingway i Paris. Foto: Vincent Leroux

5. Long Bar, Raffles Hotel, Singapore

År 1915 skapade bartendern Ngiam Tong Boon på Raffles Hotel i Singapore en rosa drink åt de damer som frekventerade hotellet. Drinken, som bland annat innehöll gin, körsbärslikör och Bénédictine, fick namnet Singapore Sling, blev världsberömd och serveras fortfarande dagligen till besökande turister som gärna hostar upp med drygt 250 kronor för ett glas. Trots anorna från kolonialtiden är atmosfären i baren avslappnad, och gästerna uppmanas att äta jordnötterna som serveras gratis och kasta skalen direkt på golvet.

Adress: Raffles Arcade, 328 North Bridge Road, Singapore, raffles.com/singapore/dining/long-bar

Besöker man Long Bar på Raffles Hotel ska man givetvis testa en Singapore Sling. Foto: Shutterstock

LÄS MER: Legendariska hotellet öppet för bokningar igen 

4. Green Mill Cocktail Lounge, Chicago, USA

Green Mill Cocktail Lounge har inte bara vackra ljusarmaturer i art déco-stil utan också en färgstark historia. Under förbudstiden på 1920-talet och början av 1930-talet hade man ett antal beryktade gäster, däribland gangsterkungen Al Capone. Varje gång Capone kom in på baren avbröt bandet vad de än höll på att spela och övergick till Capones favoritsång, ”Rhapsody in blue”. Bakom barens långsida finns fortfarande en lucka som den ökände gangstern vid ett tillfälle använde för att rymma från polisen. Efter förbudstiden blev Green Mill en känd jazzklubb dit kändisar som Charlie Chaplin och Frank Sinatra gärna kom. Sedan mitten på 1980-talet kör man även Uptown Poetry Slam, världens äldsta poetry slam.

Adress: 4802, North Broadway, Chicago, greenmilljazz.com

Green Mill Cocktail Lounge är en välkänd jazzklubb med en färgstark historia. Foto: Shutterstock

3. Harry's Bar, Venedig, Italien

Katharine Hepburn, Gary Cooper, Charlie Chaplin, Alfred Hitchcock, Truman Capote, Orson Welles, Woody Allen, George Clooney – och givetvis Ernest Hemingway. Det är nästan lättare att säga vem som inte har tagit ett glas på Harry's Bar i Venedig. Både drinken Bellini och maträtten carpaccio lär ha skapats i baren, och även deras dry martini är klassisk. Baren öppnades 1931 av Guiseppe Cipriani och är fortfarande en del av Cipriani-koncernen, som förutom att äga restauranger runt hela världen också tillverkar bland annat pasta, olivolja och marmelad. Namnet kommer från den unge amerikanen Harry Pickering som lånade pengar av Cipriani. När han kom tillbaka till Venedig några år senare gav han tillbaka betydligt mer än vad Cipriani lånat honom med orden ”nu kan du öppna den där baren som du alltid har pratat om”.

Adress: Calle Vallaresso, 1323, Venedig, cipriani.com/eu

Entrén till legendariska Harry's Bar. Foto: Shutterstock

2. The American Bar, The Savoy, London, Storbritannien

Belägen i det glamorösa hotell Savoy i London, ett stenkast från teaterdistriktet West End, ligger Storbritanniens äldsta cocktailbar, som öppnade sina dörrar 1893 och under åren mottagit så skilda gäster som Winston Churchill, Marilyn Monroe, Neil Armstrong och F Scott Fitzgerald. Enligt legenden skapades den ikoniska drinken dry martini här. Och den anrika baren håller stilen: både 2017 och 2018 utnämndes The American Bar till World's Best Bar.

Adress: The Strand, London, thesavoylondon.com/restaurant/american-bar

The American Bar ligger i klassiska hotellet The Savoy i London. Foto: NIALL CLUTTON

LÄS MER: London: Pubar du inte vill missa på weekendresan 

1. Al Brindisi, Ferrara, Italien

Här kan vi prata anor – Al Brindisi i Ferrara i norra Italien öppnade redan 1435, vilket gör det till världens äldsta vinbar. Och skådespelare och popstjärnor i all ära – men det är inte många andra barer som kan skryta med gäster som renässansmålaren Tizian och astronomen Nicolaus Copernicus. Det sägs till och med att Copernicus kom på teorin om att jorden kretsar kring solen just här. Här finns viner från hela världen med ett speciellt fokus på regionen Emilia-Romagna, där staden Ferrara ligger.

Adress: Via Adelardi, 11, Ferrara, albrindisi.net

Al Brindisi är världens äldsta vinbar. Foto: BRUNO LEGGIERI

LÄS MER: Italiensk stad tar strid mot den älskade pastarätten 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande