"The Big Apple" - New York.
"Den eviga staden" - Rom.
"The Big Smoke" - London med flera.
"Nordens Venedig" - Stockholm och Amsterdam.
"Sin City" - Las Vegas.
1 AV 5
"The Big Apple" - New York.
Foto: Bigstock
2 AV 5
"Den eviga staden" - Rom.
Foto: Colourbox
3 AV 5
"The Big Smoke" - London med flera.
Foto: Colourbox
4 AV 5
"Nordens Venedig" - Stockholm och Amsterdam.
Foto: Shutterstock
5 AV 5
"Sin City" - Las Vegas.
Foto: Elnur Amikishiyev

Skaffa koll på kända städernas smeknamn

New York kallas för "Det stora äpplet". Varför kan man undra?
Och vilken stad bär smeknamnet "Mellanöstern Paris"?
Här är förklaringarna bakom smeknamnen på några av världens populäraste städer.

1. "The Big Apple" - New York

Frasen myntades i en bok om New York av författaren Edward S Martin 1909. Martin skrev om hur andra amerikanska städer såg New York som en girig stad, liknade USA vid ett äppleträd och skrev att "det stora äpplet får en oproportionellt stor del av nationens näring".

2. "Den eviga staden" - Rom

Ett namn som tillföll den mäktiga staden redan under antiken, på latin: Urbs Aeterna, "den eviga staden".

3. "The Big Smoke" - London med flera

I olika varianter ett populärt smeknamn för ett stort antal brittiska industristäder, nedsmutsade av fabrikernas rök. Manchester, Dublin, Belfast och Glasgow har alla smeknamnet. Även London som ibland kallas bara "The Smoke". Edinburgh är känt som "Auld Reekie" (skotska för Old Smoky).

4. "The Big Easy" - New Orleans

Titeln på en roman av författaren James Conaway utgiven 1970. En lokal skvallerskribent i staden började använda uttrycket för att belysa skillnaden mellan New Orleans mer lättsamma livsstil och den i New York. Och uttrycket fastnade.

5. "Orientens Pärla" - Hongkong

Många tror att smeknamnet grundar sig på stadens attraktioner i stort, men förklaringen är mer exakt: mellan 1959 till 1997 höll sig staden med en vapensköld som avbildade ett lejon hållande en pärla, den senare en bild för Hongkongs lilla storlek men höga värde.

6. "Nordens Venedig" - Stockholm och Amsterdam

Vanligt även för andra nordeuropeiska städer med kanaler och vatten.

7. "Ljusets stad", "Kärlekens stad" - Paris

Frankrikes huvudstad är så speciell att den fått två allmänt spridda smeknamn. "Ljusets stad" anspelar på att Paris var första staden i Europa med elektrisk gatubelysning. "Kärlekens stad" på det faktum att staden är full av romantiska platser som är perfekta för förälskade par.

8. "Mellanösterns Paris" - Beirut

Känt som en stad där öst möter väst - det senare ofta i en klart frankofil variant.

9. "Änglarnas stad" - Los Angeles

Enkelt egentligen. Orten fick 1781 namnet "El Pueblo de la Reina de Los Angeles" ("Ängladrottningens stad") som snart förkortades till Los Angeles som helt enkelt betyder "Änglarna".

10. "The Motor City" - Detroit

Här startade Henry Ford 1913 sin löpandebandtillverkning av bilar och la grunden till Detroits ställning som bilstaden nummer ett.

11. "Lejonstaden" - Singapore

Stadens namn tros härhöra från de malajiska orden singa (lejon) och pura (stad). Namngivningen tillskrivs en prins vid namn Sang Nila Utama, som enligt folktraditionen såg ett lejon på platsen och därför valde att kalla den Singapura.

12. "Sin City" - Las Vegas

Namnet myntades långt innan Las Vegas blev berömd som en nöjes- och kasinostad. Ett område i staden, "Kvarter 16" blev i början av 1900-talet känt för sina prostituerade och sin spritförsäljning. Öknamnet uppstod då och lever vidare för hela staden även om det aktuella kvarteret revs redan på 1940-talet.

13. "The Windy City" - Chicago

Inte, som de flesta tror, på grund av de kraftfulla vindarna i staden. Uttrycket har sitt ursprung i tidningen New York Sun som en gång skrev om politierna i staden som "uppblåsta" ("full of wind").

 

LÄS OCKSÅ:

 20 måsten i New York som du inte får missa
Se New York åldras 500 år på 52 sekunder