Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Allt om Resor i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator

Ska du lyxa till det - och campa?

Husvagnar, husbilar och stugor - allt fler väljer camping i sommar. 

Men glöm tältpinnar, årets trend stavas lyx. 

- Det är fritt, men ändå bekvämt, säger Helena Bergström, 35, Stockholm, som laddar för sommarens husbilssemester i Europa.

Sommaren närmar sig och snart rullar bilburna semesterfirare ut på vägarna. Och allt fler gör det i husvagnar och husbilar med målet en campingplats. Camping har på kort tid seglat upp som svenskarnas semesterfavorit och antalet stugnätter har ökat med drygt 15 procent senaste tre åren.

 - Förra året hade vi rekordsiffror och redan nu ligger bokningsläget mellan fem och tio procent högre än i fjol, säger Martin Juhos, marknads- och kommunikations-chef på Sveriges camping- och stugföretagares riks-organisation, SCR.

"Vill ha riktiga kök"

 En utredning om framtidens camping som Handelns utredningsinstitut, HUI, gjort visar att svenskarna lägger allt mer av sina pengar på semester och fritid, samtidigt som kraven blivit allt större.

 I dag vill vi ha mobil uppkoppling, flexibla hyrkoncept av stugor och husbilar och glamour. Glöm vanlig camping, i dag snackar vi "glamping", glammig camping.

 - Kunderna söker komfort och lyx. Senaste trenden är riktiga kök, med spis, fläkt och lådor, säger Peter Hansen Tydén, vice ordförande för Husvagnsbranschens riksförbund, HRF.

 Helena Bergström, 35 och maken Peter Bergström, 50, i Stockholm har redan tjuvstartat campingsäsongen med flera resor med sin husbil.

 - Vi köpte vår hösten 2008, från att aldrig ha varit på en camping. Vi blev förtjusta när vi hyrde husbil under en resa till Nya Zeeland och upptäckte att det var en sådan frihet, säger hon.

"Vanligare med lyx"

 Campingens lyxtrend märks även i de traditionella campingstugorna.

 - Det kommer att bli allt vanligare med lite lyxigare stugor med bäddade sängar och färdigpackad frukostkorg. För campingbranschen gäller det att hålla bredd och ge stor valmöjlighet, säger Lars Isacsson, vd på SCR.