Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa resor i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Den solcellsdrivna reseladdaren.Den solcellsdrivna reseladdaren.Den solcellsdrivna reseladdaren.
En alkomätare kan vara bra att ha ifall du känner dig osäker på ifall det är lämpligt att köra bil.En alkomätare kan vara bra att ha ifall du känner dig osäker på ifall det är lämpligt att köra bil.En alkomätare kan vara bra att ha ifall du känner dig osäker på ifall det är lämpligt att köra bil.
Den här selfie-pinnen är utrustad med bluetooth.Den här selfie-pinnen är utrustad med bluetooth.Den här selfie-pinnen är utrustad med bluetooth.
En prktisk mobilhållare i läder.En prktisk mobilhållare i läder.En prktisk mobilhållare i läder.
1 AV 4
Den solcellsdrivna reseladdaren.
2 AV 4
En alkomätare kan vara bra att ha ifall du känner dig osäker på ifall det är lämpligt att köra bil.
3 AV 4
Den här selfie-pinnen är utrustad med bluetooth.
4 AV 4
En prktisk mobilhållare i läder.

Sju smarta prylar till din mobil – bäst i test

Solcellsladdare, alkomätare och vattentätt fodral är några tillbehör för smartphones som är bra att ha med sig på resan. Utbudet prylar är stort och varierat, det gäller bara att hålla koll på vilken telefonmodell du har.

Reseladdare med solcellshållare

Lava solar charger 2, C, Xtorm

Pris: 799 kronor.

Kräver: 10 till 12 timmars fullt solljus eller laddning via Usb eller kontakt.

Beskrivning: 3 watts Sunpower® solpanel laddar alla typer smartphones och surfplattor. Fulladdad kan den ladda flera mobila enheter och surfplattor samtidigt.

Omdöme: Perfekt laddare att ta med på resor och utomhusaktiviteter där man inte har tillgång till elnätet för laddning. Den kräver fullt solljus för en snabb laddning, är det molnigt tar det mycket längre tid. Är man vid havet eller omges av snö som reflekterar solstrålarna går laddningen däremot snabbare. Viktigt är att solcellspanelerna riktas mot solens gång under dagen för att nå den maximala laddningen, den som kan ladda en normalstor smarttelefon flera gånger. En fördel är att den kan spännas fast bakpå en ryggsäck så att den kan laddas även när man är i rörelse, en annan att den har ett smidigt format som är lätt att packa med sig.

Läs mer: cenor.se´

Koll på procenten

Alkoholmätare Floome

Pris: 899 kronor.

Kräver: Nedladdning av Floomes gratis-app där man skapat sig en profil med ålder, kön, vikt och längd för att kunna räkna ut promillehalten.

Beskrivning: En alkoholmätare som visar hur mycket alkohol som finns i blodet med hjälp av samma teknik som polisen använder.

Levereras med två diskbara munstycken och vikbar hörlurskontakt.

Omdöme: Smart och behändig batterilös alkoholmätare som efter ett snabbt blås visar promillehalten och visar om gränsen för bilkörning är nådd. En kul detalj är att den känner av landet man befinner sig i och visar vilka alkoholregler som gäller för bilkörning. Ställer man in sina personliga data visar den även hur lång tid det tar innan alkoholen gått ur kroppen. Som om det inte räcker har man adderat till funktioner som visar närliggande restauranger och taxibolag. Perfekt pryl att ta med på resor som inkluderar att man kör bil eller motorcykel.

 

Läs mer: smartasaker.se

Självporträtt

Selfie-stick med bluetooth, Clas Ohlson

Pris: 99 kronor.

Kräver: Passar 58 till 80 mm breda telefoner. Laddning av enhet via Usb.

Beskrivning: Selfiestick med inbyggd Bluetooth-fjärrutlösare, telefonen fästs i stativet och paras ihop med smartphone. Själva teleskop-armen blir upp till 80 cm lång.

Omdöme: Smidig hopfällbar teleskop-arm med en funktionalitet som håller det som utlovas – bilder som tas lätt via inbyggd fjärrutlösare. När man väl lärt sig ta bilderna, det krävs några försök för att hitta rätta vinklingar, blir den här selfie-pinnen ett roligt resesällskap då man kan dokumentera resan med sig själv i förgrunden. Fästanordningen känns stabil för Iphone 6 som sitter utan att ramla av – man får trixa lite med placeringen av telefonen så att inte ljudknapparna vilar mot fästet.

 

Läs mer: clasohlson.com

Hållare i läder

James Navigator, Malle

Pris: 840 kronor.

Kräver: Telefoner upp till Iphone 6 Plus, eller liknade från andra tillverkare.

Beskrivning: En hållare i läder med spännband och kardborrefästning för smartphone tänkt att sätta på över- eller underarm liksom på cykel- eller motorcykelstyre. Mobiltelefonens touch screen-funktion fungerar med telefonen i det vattentåliga fodralet.

Omdöme: Perfekt när man behöver använda en GPS-karta under resan. En stor fördel är att hållaren inte har några delar som kan gå sönder och att den kan spännas fast nästan var som helst: ryggsäckar, bälten, väskor och på styren. Lädret är kraftigt och stelt till att börja med, men det blir mjukare ju mer den används. Lite klumpig och stor, men det övervägs av att hållaren andas kvalitet vilket gör den hållbar över tiden.

 

Mer info: mallelondon.com

 

 

Aktivitetsmätare med pulsmätare

Smarband 2, Sony

Pris: 1 199 kronor. 

Kräver: Nedladdning av Sonys gratisapp Smartband 2 och appen Lifelog, den senaste kan bara laddas ner till android-telefoner. Laddning av enhet via Usb.

Beskrivning: Ett träningsarmband som mäter puls, stressnivå och som loggar promenader, antal steg, löpturer och hur länge och djupt man sover.

Omdöme: Det vattentäta silikonarmbandet stimulerar en rolig hälsomedvetenhet genom att man får koll på puls, motion, stressnivå och antal sömntimmar och analys av sömnkvaliteten. Man anger sina egna mål och kan tävla mot sig själv och få en sammanställning om vilka mål man har vill uppnått. Frågan vi ställer oss är hur länge nyhetens behag varar, risken är att man tröttnar när man väl lärt sig sin personliga cykel. Vi uppskattar att pulsbandet har vibrerande aviseringsfunktioner vid meddelanden, telefonsamtal liksom väckning när man sover som lättast vilket ger en mjukare start på dagen. Minus för att den medföljande bruksanvisningen inte är användarvänlig, och för att funktionen användarhandbok på appen Smartband 2 inte fungerar för Iphone.

 

Läs mer: sony.se

 

Vattentätt fodral

Evo Xplore case, Tech 21

Pris: 899 kronor.

Kräver: Iphone 6, modeller finns för olika telefoner.

Beskrivning: Ett Iphone-fodral som är vattentätt upp till 2 meter och 1 timme, klarar fall på upp till 2 meter och förseglad från damm, skräp och smuts.

Omdöme: Om man ska ut och paddla, fiska eller på något annat sätt utsättas för blöta eller sand är det här vattentäta, och stötsäkra, fodralet en smart pryl. Man bör dock känna till man inte full ljudeffekt om man inte använder blue tooth eller hörlurar, något som gäller alla vattentäta fodral eftersom högtalaren täcks över. Fästanordning saknas dock, vi hade gärna velat spänna fast fodralet vid olika aktiviteter – på ryggsäck, kanotdäck eller runt armen. Skyddslucka för laddning och hörlursurtag känns veka vilket gör att fodralet tappar sin funktion om det går sönder.

 

Läs mer: cenor.se

 

Filmprojektor

Smartphone projektor

Pris: 349 kronor

Kräver: Smartphone i måtten 8 x 14.5 mm och ett mörkt rum.

Beskrivning: En kartonglåda i måtten 190 x 183 x 110 mm med glaslins som levereras som byggsats.

Omdöme: Trots att vi var flera som provade projektorn var det ingen som fick den att fungera som utlovats. Mobiltelefonen lossnade från sitt fäste och när man väl fått telefonen på plats var kvaliteten skrattretande dålig, trots maximal ljusstyrka på mobilen kunde man knappt se bilder eller filmen på en vit vägg i ett mörkt rum. Lovar alltså väsentligt mer än vad den håller!

Läs mer: coolstuff.se

 

Så gjorde vi testet

Tillbehören har valts ut med tanke på att de ska vara användbara under resor, på ett eller flera sätt. De har testats under olika förutsättningar utifrån användningsområde, den soldrivna batteriladdaren var med på en sommarresa i Sverige, pulsmätaren har används under några veckor med och utan aktiv träning och alkomätaren har varit uppskattad under restaurangbesök och fester. Därutöver har vi värderat hur lättanvända tillbehören är och om det räckte om med tillverkarens bruksanvisning. I de allra flesta fall har vi fått leta efter kompletterande information på internet. Det känns som att de flesta tillverkarna förlitar sig på att användare laddar upp egna tips på youtube.com

 

Elisabet Garcia

 

LÄS OCKSÅ:

• Resväskor – de är bäst i test 

• 10 misstag svenskar gör på semestern 

• Se smarta väskan som kan rulla uppför trappor