smiling young woman applying sun cream on tropical beach
smiling young woman applying sun cream on tropical beach

Sista minuten till solen – 10 bästa knepen för att hitta resan

Sista minuten till solen billigt, det är vad många letar efter just nu.

Charterbolagen har sålt slut på det mesta och flygbiljetter är dyra så här års.

Men lugn – det går att komma i väg utan att bli ruinerad.

Res i dag – och njut av värmen på en skön strand i morgon.

1. Res redan i dag

Allt fler tappar hoppet om att den svenska sommartemperaturen ska komma upp i shorts- och badläge. Deppiga semesterfirare letar efter resor söderut. Vartsomhelst bara det är soligt och varmt. 

På Apollo, Ving och Fritidsresor är det desto gladare miner. Charterbolagen rapporterar rekordmånga sålda resor och sistaminutenpriserna ligger i topp. En ospecificerad resa till lågprisdestinationen Burgas i Bulgarien i början av augusti kan gå på 6 500 kronor, till Kreta kostar det över 8 000. Dyrare än vad en vanlig charter med specificerat hotell skulle ha kostat om man bokat tidigare.

Men nöden har ingen lag så vad ska man göra? Jo, följa dessa tips:

 

1.  Res redan i dag

När sista minuten verkligen är sista minuten går priset ner – om det finns någon plats kvar. När detta skrivs slumpar Ving flygstolar till Ibiza från Köpenhamn för 599 kronor. Avresa om några timmar. Tänk på att kolla om det finns hotellrum först, exempelvis på Booking.com eller Hotels.com. Hotell är dyrt så här mitt i högsäsongen, men något brukar alltid finnas om man inte är för petig.

Däremot lönar det sig inte längre att åka ut till flygplatsen och chansa på att komma med. Internet gör att alla bokar först.

 

Utforska den häftiga stadsmuren från Ottomanska riket i Alanya.

2. Var borta lite längre

Tvåveckorsresor blir alltid billigare per dag eftersom själva resan är en stor del av priset. Men just nu är vissa tvåveckors sistaminutenresor billigare än enveckasresor även i kronor.

När detta skrivs säljer Apollo en veckoresa till södra Turkiet för 8 398 kronor, två veckor kostar bara 5 698, båda med ospecificerat hotell. Anledning: de flesta har inte mer än en vecka kvar på semestern.

 

Kanske är det bättre väder i Danmark? Foto: Oliver Hopf

3. …eller kortare

Den som reser reguljärt kan förstås kompensera de höga priserna med att stanna borta ett par nätter mindre.

Lite sol är bättre än ingen sol. 

 

Ta bilen till vackra Lgurien i Italien. Foto: Rostislav Glinsky

4. Ta bilen

Bensinpriserna ligger på en hyfsad nivå och ändras inte för att det regnar. 

Närmaste resmål vid Medelhavet är Grado i Italien, cirka 150 mil från Helsingör. Till Istrien i Kroatien är det cirka 160 mil, ungefär lika långt till italienska Ligurien och 180 mil till Nice i Frankrike.

 

Bad i en härlig vik på Menorca.

5. Hitta nya resmål

Ju mer specifik du är när du letar resmål desto svårare blir det att hitta något billigt. Är det bara värmen som är viktig så kolla hela södra Europa.

Billigaste sistaminutenresorna brukar gå till antingen mycket vanliga resmål som Kreta, Antalya och Mallorca dit det går flera plan varje dag – eller smala resmål som inte så många letar efter. Menorca, Ibiza och Malta är några exempel.

 

Res billigt till Malta. Foto: Leonid Tit

6. Kolla både charter och reguljärflyg

Lågprisflygen är också dyra på sommaren, men när detta skrivs går det att boka en resa om en vecka med Ryanair från Skavsta till Malta för 1 500 kronor tur och retur.

Även här gäller det att vara flexibel med resmål – och leta överallt, på flygbolagens sajter och flygsökmotorer som Flygresor.se.

 

Jämför priser på flera olika sajter. Foto: Ricardo Thaler

7. Jämför priser

Kolla inte bara din favoritarrangör eller vanliga flygsajt. Jämför priserna på några av alla jämförelsesajter som finns på internet. 

 

På exempelvis Flygresor.se, Momondo.se, Reseguiden.se och Travelmarket.se kan man söka både reguljärflyg och charter. Men särskilt för charterresor är det viktigt att kolla på arrangörernas egna sidor för att få uppdaterade priser.

 

Lämna ruskvädret från en av Sveriges mindre flygplatser.

8. Åk från en annan flygplats

Efterfrågan från mindre flygplatser som Norrköping, Växjö eller Örebro är mindre – och priserna alltså lägre.

Men utbudet är skralt, resorna går bara till de största resmålen. Tänk på att resan till flygplatsen också kostar, särskilt om man måste övernatta för att hinna med tidiga morgonflyget.

 

Kanske en resa till Nessebar i Bulgarien?

9. Välj ett billigt resmål

Går det inte att hitta en billig flygbiljett får man kompensera med att resa till ett land med lägre prisnivå. 

Enligt Forex är Bulgarien, Rumänien och Albanien billigast i Europa. Alla har priser som är lägre än hälften av Sveriges.

 

Njut på en öde strand i grekland när skolorna börjat igen. Foto: Yuriy Brykaylo

10. Res när sommarlovet är slut

Det här är tipset som alla barnfamiljer hatar. Men tyvärr… Så fort skolorna börjar igen i mitten av augusti går priserna ner på både charter och reguljärflyg. 

Men räkna inte med några fantasipriser denna höst. Den uppdämda längtan efter värme lär märkas på priserna ett bra tag. Däremot kommer hotellen att vara billigare när Europa går tillbaka till jobbet efter augustisemestern.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande