Italiensk lunchbuffé. Vid ett besök på vingården Buonivini bjuder Federica och Naomi på en liten lunchbuffé på bruschetta och vin.
1 av 10: Italiensk lunchbuffé. Vid ett besök på vingården Buonivini bjuder Federica och Naomi på en liten lunchbuffé på bruschetta och vin. Foto: Elisabet Axås
På siciliansk vingård. Britt-Inger Johansson och Elisabet Isaksson från Växjö njuter av den goda maten och drycken under ett olivträd på vingården Buonivini.
2 av 10: På siciliansk vingård. Britt-Inger Johansson och Elisabet Isaksson från Växjö njuter av den goda maten och drycken under ett olivträd på vingården Buonivini. Foto: Elisabet Axås
Matlagningskurs. Ägarinnan Nella Tuminello hjälper Söndags reporter Elisabet Axås att göra Cassata, en siciliansk efterrätt.
3 av 10: Matlagningskurs. Ägarinnan Nella Tuminello hjälper Söndags reporter Elisabet Axås att göra Cassata, en siciliansk efterrätt. Foto: Elisabet Axås
Karl-Johan Petersson och Gunborg Helander, deltar i matlagningskurs, på Tenuta Carbonara.
4 av 10: Karl-Johan Petersson och Gunborg Helander, deltar i matlagningskurs, på Tenuta Carbonara. Foto: Elisabet Axås
Citrusodling. På Citrusgården Tenuta del Gelso finns också en mäktig bougainvillea.Citr
5 av 10: Citrusodling. På Citrusgården Tenuta del Gelso finns också en mäktig bougainvillea.Citr Foto: Elisabet Axås
Modica. Huvudgatan i Barockstaden.
6 av 10: Modica. Huvudgatan i Barockstaden. Foto: Elisabet Axås
Citrusodlingen Tenuta del Gelso.
7 av 10: Citrusodlingen Tenuta del Gelso. Foto: Elisabet Axås
Chokladtillverkning. Laura Garraga tillverkar choklad i butiken Antica Dolceria Rizza, i staden Modica.
8 av 10: Chokladtillverkning. Laura Garraga tillverkar choklad i butiken Antica Dolceria Rizza, i staden Modica. Foto: Elisabet Axås
Marmelader. Eget mathantverk från gården Tenuta Carbonara där matlagningskursen hålls.
9 av 10: Marmelader. Eget mathantverk från gården Tenuta Carbonara där matlagningskursen hålls. Foto: Elisabet Axås
Syrligt gott! Blodapelsinsallad från citrusodlingen, Tenuta del Gelso.
10 av 10: Syrligt gott! Blodapelsinsallad från citrusodlingen, Tenuta del Gelso. Foto: Elisabet Axås

Sicilien – följ med på kulinarisk smakresa

SICILIEN. Vin, apelsin, choklad och söta desserter. Vägen till Siciliens själ går genom magen.

Vi smakar oss igenom det vackra landskapet längst ner på södra sidan av ön.

Jag rullar små pastakluttar på en räfflad platta. De förvandlas till skruvar som hamnar i en skål. Vi ska ha många så det här kan ta en stund. Men jag är inte ensam, blir snart avbytt.

Vi befinner oss på matlagningskurs hos Nella Tuminello på hennes gård Tenuta Carbonara utanför Modica på sydöstra Sicilien. Allt Nella plockar fram är odlat i närheten. Området är känt för sina goda körsbärstomater och apelsiner. Dessutom odlas druvan Nero d'Avola runt staden Avola inte långt härifrån. Avola är också känd för sina goda mandlar, så här finns mycket gott att äta och dricka.

Det arbetas flitigt på terrassen utanför Nellas hus. Vid bordet bredvid gör de focaccia som fylls med tomatröra och ost och vid utomhusspisen står Gunborg Helander från Borensberg och steker grönsaker till caponatan (siciliansk grönsaksgryta).

- Det händer så mycket, man vill ju vara med på alla håll, säger hon och kollar vad de gör vid bordet bakom hennes rygg.

Vinodlingar i närheten

Vi är inte mindre än 50 personer här på Nellas gård. Det är trevligt, men vi är faktiskt för många för att verkligen lära oss något på allvar. Kanske borde jag komma tillbaka en annan gång. Nella har kurser för både små och stora grupper, ofta runt sex personer ungefär.

När vi är klara sätter vi oss vid långbord och efter en lite för lång väntan ("åker de och köper take away?" skojar någon) står maten på bordet. Idel sicilianska specialiteter som sugo di maiale (fläskgryta), ravioli med ricotta, caponata... Cassatan med ricottaost och kanel är en siciliansk efterrätt som jag själv varit med och gjort, så visst är det vår egen mat. Och vad kan smaka bättre än den?

Men bordets njutningar på Sicilien är mer än bara mat. En annan dag besöker vi vingården Buonivini. Vi provar flera sorter varav Santa Cecilia är favoriten. Det är gjort på enbart Nero d'Avola. Vår guide Liliana berättar att solen som skiner för det mesta gör druvorna sötare och därmed vinet starkare än på många andra håll. Vinet lagras i cisterner av rostfritt stål i en lokal med panoramafönster mot odlingarna. Elegant och besökarvänligt.

Citrusgårdar värda ett besök

En liten lunchbuffé väntar när vi även kollat in husen där man kan övernatta. Nu har samma svenska gäng som vi lagade mat med anlänt. Elisabet Isaksson från Växjö och hennes vänner har hittat ett bord under ett olivträd:

- Vi brukar resa tillsammans. Vi är inte på stranden utan åker dit där vi kan uppleva lite extra.

Och så berättar de om hur de lärt sig att man kan ympa alla sorters citrus på samma stam. Det fick de veta på citrusgården Tenuta del Gelso. En annan dag åker vi också dit.

På gården odlas citrusfrukter, främst apelsiner och på provsmakningsbordet står blodapelsinsallad och olika marmelader tillsammans med bröd, ost, oliver, korv och olivolja. Och vinet som man också tillverkar.

Vi har tur som är här i maj. Citrussäsongen håller på att ta slut och startar inte igen förrän i november. Apelsin-sallad serveras lite överallt så här års och smakar bra när man vant sig av med tanken att den nog egentligen är en efterrätt.

Kulniariskt arv: Choklad

Efter maten tar Federico Guzzardi oss med ut till apelsinträden. Han visar två olika sorters blad på samma träd, både apelsin och citron. Bara att ympa på det man vill ha.

Vinet kom hit med romarna under århundradena före Kristus. Sedan kom araberna och började odla citrus när de styrde över Sicilien från 800-talet och några århundraden framåt. Från slutet av 1200-talet och i över 400 år hörde Sicilien till Spanien. Självklart har även de lämnat ett kulinariskt arv efter sig - choklad!

Jag tycker först att det är doften från ett bageri som möter oss på Modicas huvudgata Corso Umberto I, men det är choklad. I denna barockstad i provinsen Ragusa tillverkas chokladen så som spanjorerna lärde sig av aztekerna i Mexiko. Det innebär att den är gjord på så låg värme att sockret inte smälter. Sockerkristallerna knastrar mellan tänderna när vi provar choklad smaksatt med chili, kanel eller vanilj i chokladbutiken Antica Dolceria Rizza. Den är en av många på Modicas huvudgata som kantas av kyrkor och barockpalats.

Rik historia

Denna del av Sicilien drabbades av en jordbävning som 1693 ödelade flera städer och dödade 60 000 människor. Städerna byggdes upp igen i barockstil och flera av dem hör nu till Unescos världsarv. Modica är en av städerna, andra är Ragusa, Noto och Scicli som alla ligger inom några mils radie i Val di Noto.

Alla är värda besök. Noto nära kusten är kanske vackrast. Även där finns något för smaksinnet. Det finns de som säger att Siciliens, kanske världens, bästa glass serveras just i Noto, på Dolceria Costanzo. Men vid vårt besök är det stängt, så jag kan inte gå i god för deras glass med lokalt odlad pistasch eller mandel. Men att cassatan slår den jag gjorde själv hos Nella står över varje tvivel.

 

LÄS OCKSÅ: 10 fantastiska platser i Italien

FAKTA: Ät gott i Sicilien/Italien

Resa dit: Airtours, Fritidsresor, Scandjet och Ving har charter till Sicilien. Norwegian flyger till Catania sommartid. Från Catanias flygplats är det cirka tolv mil till Modica.

Bästa tiden: Sommarhalvåret men undvik gärna augusti då det är mycket hett och italienarna själva har semester.

Valuta och prisnivå: Euro, Italiens priser är 93 procent av de svenska enligt Forex semesterindex.

Bo: Många gårdar hyr ut rum. Både Tenuta Carbonara och Buonivini har rum att hyra. Läs mer på tenutacarbonara.com och planeta.it/en/ospitalita/noto-buonivini/. 250 kronor och uppåt per person och natt.

Äta: Man äter gott för en hundring, från drygt 200 kronor för en trerättersmiddag med vin.

Shopping: Mat och vin förstås. Olivolja, mandlar och pistaschnötter.

Bra att veta: Provinserna Ragusa och Syrakusa på sydligaste Sicilien har också långa stränder med fin sand som blåst in från Sahara, exempelvis i Fontane Bianche och nära Donnalucata och Pozzallo.

Tips! Hellre äta ute?

Sätter du dig hellre vid dukat bord? Quattro Quarti i Marina di Ragusa är en lite elegantare krog. Räkna med 400 kronor för en trerättersmiddag med vin.

Aktuellt just nu