<p>Att vandra runt Kebnekaise är väldigt populärt.</p>
1 av 4: <p>Att vandra runt Kebnekaise är väldigt populärt.</p> Foto: Istock
<p>Olyckor på väg upp mot Kebnekasies topp är tyvärr inte ovanligt i dag.</p>
2 av 4: <p>Olyckor på väg upp mot Kebnekasies topp är tyvärr inte ovanligt i dag.</p> Foto: Fredrik Persson
<p>Sherpor i Nepal är vana vid tuff vandring - ofta med kundernas packning på ryggen. Nu ska de bygga trappor på Kebnekaise.</p>
3 av 4: <p>Sherpor i Nepal är vana vid tuff vandring - ofta med kundernas packning på ryggen. Nu ska de bygga trappor på Kebnekaise.</p> Foto: Tashi Sherpa/AP
<p>Mount Everest skördar flera liv varje år.</p>
4 av 4: <p>Mount Everest skördar flera liv varje år.</p> Foto: TT

Sherpor ska bygga trappor på Kebnekaise

Sherpor är något vi förknippar med livsfarliga vandringar på Mount Everest i Nepal – men nu får vårt eget Kebnekaise besök.

– Det är något bättre betalt att jobba här men framför allt säkrare, säger en av fyra sherpor som nu ska bygga trappor på berget.

Vandringsleden mot Sveriges högsta berg Kebnekaise görs nu säkrare av nepalesiska sherpor, rapporterar P4 Norrbotten. Det är fyra sherpas, anlitade av ett norskt företag, som nu bygger trappor av stenblock som ska underlätta och göra klättringen mot toppen säkrare.

– Det är något bättre betalt att jobba här men framför allt säkrare än att arbeta som guide eller bärare hemma på världens högsta berg (Mount Everest), säger Ang Tempe Sherpa.

Kebnekaise ska bli säkrare

Kjell Sundvall, chef för länsstyrelsens fältenhet vid länsstyrelsen i Norrbotten, säger att den del av leden som nu rustas upp tidigare varit olycksdrabbad.

– Folk bryter ben och armar och handleder.

Han tror att de nya trappstegen kommer att öka tillgängligheten och därmed också antalet besökare.

 

LÄS OCKSÅ:

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande