Seychellerna - mer än bara paradisstränder

1 av 9

Foto: Cecilia Linde

2 av 9

Foto: Oleg Znamenskiy Zov666@Gmail.C

3 av 9

4 av 9

5 av 9

Foto: Cecilia Linde

6 av 9

Foto: Cecilia Linde

7 av 9

Foto: Cecilia Linde

8 av 9

Foto: Cecilia Linde

9 av 9

SEYCHELLERNA. Prinsessan Madeleine och Chris O'Neill firar sin smekmånad på Seychellerna.

Ögruppen har länge varit ett exklusivt drömresmål.

Men nu har det blivit överkomligt för många fler att uppleva de paradisiska stränderna, det turkosa havet och de spektakulära granitklipporna i Indiska oceanen.

Det finns prisvärda paketresor och den äventyrlige kan själv boka flygstol och självhushåll.

Andra har också läst

Seychellerna är inte bara vita stränder med dramatiska granitklippor, här finns mycket mer att upptäcka. Seychellerna värnar om sin unika natur och det finns naturreservat både över och under ytan. Ekoturisten kan besöka fågelreservat med tiotusentals orädda fåglar, vandra i dimskogar i bergen och till öde stränder, snorkla med valhajar och klappa vilda jättesköldpaddor. Här finns två världsarv: Aldabra, hem för tio gånger fler jättesköldpaddor än Galapagos och Vallée de Mai på Praslin, en katedral av höga palmer, hemvist för Coco de Mer-palmen och den svarta papegojan.

Seychellerna – Edens lustgård?

En gång i tiden var många övertygade om att detta var Edens lustgård. Ett tropiskt paradis bland palmer, kärlekens öar tusentals mil från allting och dessutom triumfkortet: Coco de Mer-palmen, vars enorma nöt ser ut som ett kvinnosköte och hanhängena som en gigantisk penis. Coco de Mer-palmen skulle då vara kunskapens träd och själva nöten "den förbjudna frukten". Det vimlar av historier om gömda piratskatter som ännu inte upptäckts.

Seychellerna består av cirka 115 glest utspridda öar. Somliga är bara en korallsamling med enstaka palmer, andra granitöar med höga, dimhöljda regnskogar. Granitöarna är rester av sjunkna berg som blivit kvarlämnade mitt i Indiska oceanen när Indien slet sig loss från Afrika.

Lilla ön Booby

Mellan öarna går flyg och färjor. Men till den lilla ön Booby studsar vi med gummibåt. Våtdräkterna är nerhasade till midjan och solen bränner på axlarna. Vi kränger på oss dykutrustningen och gör en bakåtvolt ner i det kristallklara vattnet. Korallerna är blekta men fisklivet är enormt. Vi glider långsamt förbi revhajar och muränor, lejonfiskar och barracudor. Vänliga sköldpaddor och batfish gör oss sällskap.

Väl uppe vid ytan skakar vi saltvattnet ur öronen och fortsätter till Curieuse Marine National Park. Här dyker vi med färglada picasso triggerfish och stora stim av trevallys. När vi mätta av upplevelser vänder hemåt, ser vi en havssköldpadda stånkande lägga ägg på stranden. I augusti till november är det vanligt att se valhaj och manta i dessa vatten. Seychellerna har ett marint undervattensliv i absolut världsklass.

Vi har anlänt till Praslin i ett av Air Seychelles små Twin Otter-plan. Flygturen tar bara en kvart och ger den första glimten av cyanfärgade laguner, frodigt gröna berg och snövita stränder. Genom den öppna dörren in till cockpit ser vi piloterna vant sköta spakarna.

Kokosnötsförsäljaren Hamilton spexar och skojar med turisterna. Han snor upp de långa rastaflätorna till en spretig boll mitt på huvudet innan han med några raska hugg öppnar den gula kokosnöten. I med ett sugrör och en hibiskusblomma, sen räcker han över nöten med ett brett leende.

-Jag är nöjd med mitt liv. Ni måste spara länge för att komma hit, jag är här hela tiden.

Befolkningen är en mångnationell mix av kreoler, en blandning av afrikaner, européer och asiater. I princip alla talar engelska, kreolska och franska. Kvinnorna är välutbildade med bra jobb och en stark ställning i samhället. Här finns ingen direkt fattigdom.

Fågelreservatet Cousin

Vår lilla motorbåt varvar upp maximalt och tar sikte på fågelreservatet Cousin. Den glider flera meter upp på den snövita stranden där vi tas emot av en barfota parkguide med långa rastaflätor. Han leder oss genom tät regnskog där orädda fåglar häckar under trädrötterna, vita fetärnor vänslas i trädgrenarna och långnäbbade noddys landar på våra axlar. Kolsvarta fregattfåglar seglar i skyn. Dessa luftens pirater jagar andra sjöfåglar och tvingar dem att släppa sitt byte. Jättesköldpaddor låter sig nådigt klappas och matas med sjöhibiskus. Frånvaron av naturliga fiender och det avskilda läget har skapat ett "Galapagos light" med unik flora och fauna.

På ön La Digue känns det som tiden stått stilla. Här finns knappt några bilar. Alla cyklar eller låter sig dras i oxkärra. Mest känd är ön för sina makalösa sandstränder med mjukslipade stenformationer. På den berömda stranden Anse Source d'Argent möter vi det australiska paret Kate och Peter som gifter sig barfota under en blomsterbåge. Bröllopsfotografierna tas med turkos vatten och rosa granitklippor i bakgrunden. Mer romantiskt än så här blir det inte.

La Digue – ett orört paradis

Vi bor på Chateau St Cloud, en före detta vaniljplantage som byggts om till hotell. I en ljuvlig trädgård med fontäner, skulpturer, ett sköldpaddshägn och en pool med ett litet vattenfall finns nyrenoverade rum och de luxe-sviter. Den charmiga ägarinnan Miriam får oss att känna sig som gäster i hennes hem. Från vår bungalow på bergssidan ser vi den utrotningshotade paradisflugsnapparen - en sällsynt fågel som bara finns här på La Digue.

Antalet besökare är strikt reglerat för att begränsa turismen och dess inverkan på miljön. Det gör att det är lätt att hitta orörda smultronställen. Vi tassar på mjuka djungelstigar, vadar runt några klippor, klättrar över ett stenparti och finner en strand där vi får sätta dagens första fotavtryck i den pudermjuka sanden. Vi tumlar runt i de höga vågorna innan vi vilar ut i skuggan under takamakaträden. Solnedgången färgar molnen rosa, orange och ljusblå medan månen stiger på himlen som en liten båt eller en glad mun. Tusentals röda kardinalfåglar samlas i träden för en högljudd kvällskonsert tillsammans med grodor, cikador och fruktfladdermöss. På vägen tillbaka plockar vi bananer och mango bredvid stigen.

Vackra stranden Beau Vallon Bay

Många stränder har ett korallrev som dämpar vågorna. Innanför bildas en badkarsvarm lagun där man kan snorkla med loja papegojfiskar och högdragna lejonfiskar. På några ställen är reven så nära kusten att de blir synliga vid lågvatten och inbjuder till upptäcktsfärder. Men frestas inte att ta med en vacker snäcka hem. Korallreven är mycket ömtåliga och bötesstraffen är höga för den som ertappas i tullen. På stränder utan skyddande korallrev dundrar vågorna in och varningsskyltarna om undervattensströmmar bör tas på allvar.

Inte ens på turiststranden Beau Vallon Bay på Mahé är det någon trängsel. Det är sällan fler än 200 personer som samsas på den tre kilometer långa stranden. Här finns ett dussintal hotell som erbjuder såväl kalla drinkar som möjlighet till olika vattensporter: segling, glidflygning och dykning. Stranden skuggas av väldiga takamakaträd, vars frukter ser ut som gröna pingpongbollar. På söndagen samlas lokalbefolkningen till fest på stranden med lotterier, små matstånd och ett reggaeband som spelar från en enkel scen. Barnen leker i vattenbrynet medan männen kastar ringar för att träffa ölflaskor som är uppställda i sanden. Det liknar ett tropiskt midsommarfirande.

Mahé är den största ön

Den skamfilade lokalbussen stånkar när den pressar sig den branta bergsvägen till Morne Seychellois National Park på Mahé. Vi kliver av och följer igenvuxna stigar genom täta snår, blommande hibiskus och höga palmskogar, förbi raviner och ruiner av kanelfabriker. Vi vandrar i molnen och skurar kommer tätt. Utsikten mot södra Mahé är andlös. Vi vandrar i timmar utan att möta en människa och fyller på våra vattenflaskor i de friska vattenfallen. De långstjärtade tropikfåglarna seglar i skyn tillsammans med storögda fruktfladdermöss.

Mahé är den största ön och det är här de flesta bor. Huvudstaden Victoria är världens minsta men rymmer flera sevärdheter, bland annat botaniska trädgården, museer och en fantastisk katedral. Stadens mittpunkt är Clock Tower, även kallad "Small Ben", en liten kopia av originalet i London. Marknaden är öppen varje dag utom söndag. Här säljs nyfångad fisk, små starka chilifrukter och citrongräste. Vi schasar bort de vita ägrettfåglarna och provsmakar olika delikatesser. På Mahé kan man hyra bil och hitta sin egen paradisstrand, eller vandra i nationalparkerna. Men bäst fungerar Mahé som bas för att upptäcka allt annat som Seychellerna har att erbjuda.

 

 

TEXT AV: Cecilia Linde

Seychellerna

Resa hit: Med Jambo Tours. Ving och Apollo har charter. Prisex: en vecka på Mahe för 13 660 kronor med Ving. Kenzan Tours och Indcen Resor har paketresor. Reguljärflyg med bland annat Ethiopian och Emirates från 8 000 kronor.
Bästa tiden/klimat: Tropiskt, 25-31 grader året om med hög luftfuktighet. Mest regn i december till februari.
Restid: cirka 15 timmar från Stockholm.
Tidsskillnad: +3 vinter +2 sommar
Språk: Kreol, franska, engelska.
Valuta: Seychelles rupee som växlas på plats, US Dollar eller euro. Kreditkort fungerar bra.
Prisnivå: Ungefär som i Sverige.
Pass/visum: Giltigt pass i minst 6 ­månader vid hemresa krävs. Nordiska medborgare får visum vid ankomsten.
Bra att veta: Mobilen fungerar bra. Internet finns på internetcafeér och på vissa hotell.
Läs mer: www seychelles.travel

MER FAKTA

Bo bra

1. Chateau St Cloud, La Digue

Ett gammalt plantagehus som gjorts om till charmigt pensionat. Vacker trädgård, söt liten pool och ett eget sköldpaddshägn.

Adress: La Digue Beaches, La Digue

www.chateaustcloud.com

Pris: Dubbelrum från 1 400 kr

2. Coco de Mer & Black Parrot suites, Praslin

Fint hotell direkt på stranden. Poolområde och juniorsviter.

Adress: Anse Bois de Rose, Praslin

www.cocodemer.com

Pris: Dubbelrum från 1 950 kronor

Äta gott

3. Boat house, Mahé

Omtyckt och prisvärd kreolsk buffé. En favorit även bland lokalbefolk- ningen. Kom i tid!

Adress: Beau Vallon, Mahé

Pris: Buffé 250 kronor.

4. Lanbousir, La Digue

Charmig restaurang direkt på den berömda stranden Anse Source d'Argent. Lokala rätter till bra priser. Missa inte deras fruktfladdermus i curry.

Adress: Anse Source d'Argent, La Digue

Pris: Varmrätt från 90 kronor.

Shoppa smart

5. Marknaden i Victoria

Öppet alla dagar utom söndagar. Livligast på lördagsförmiddagarna. Här säljs nyfångad fisk, små starka chilifrukter och citronellte. I butikerna på Market Street finns snidade träskulturer och tavlor från Seychellernas många konstnärer.

Adress: Market Street, Victoria, Mahé

Festa loss

Seychellerna är inte känt för sitt uteliv men större hotell har bar och ibland ett casino. På Mahé finns några nattklubbar, de mest kända är Lovenut och Katiolo.

Uppleva mer

6. Vallée de mai, Praslin

Ett av Unescos naturarv. En katedral av höga Coco de Mer-palmer. Spana efter den svarta papegojan.

Pris: 200 kronor.

7. Fågelskådning, Cousin Island

Hela denna lilla ö är naturreservat med 300 000 häckande sjöfåglar. Kombinera med jättesköldpaddor på Curieuse och snorkling utanför St Pierre.

Pris: Heldagstur med båt, inkl lunch 1 000 kronor.

8. Vandra i Morne Seychellois National Park

Vandra genom regnskog i dimhöljda berg och få en hisnande utsikt över Mahé.

Pris: Gratis

Ta dig runt

Mellan öarna tar man sig smidigt med båt, flyg eller helikopter. På Mahe och Praslin kan man hyra bil eller åka lokalbuss. Bussarna är enkla men kostar bara några kronor. Taxi är dyrt - gör upp om priset i förväg. På La Digue är det cykel eller oxkärra som gäller.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande