Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 14 jun 2013 08:45

Seychellerna - mer än bara paradisstränder

1/9

2/9

Foto: Cecilia Linde

3/9

Foto: Oleg Znamenskiy Zov666@Gmail.C

4/9

5/9

6/9

Foto: Cecilia Linde

7/9

Foto: Cecilia Linde

8/9

Foto: Cecilia Linde

9/9

Foto: Cecilia Linde

SEYCHELLERNA. Prinsessan Madeleine och Chris O'Neill firar sin smekmånad på Seychellerna.

Ögruppen har länge varit ett exklusivt drömresmål.

Men nu har det blivit överkomligt för många fler att uppleva de paradisiska stränderna, det turkosa havet och de spektakulära granitklipporna i Indiska oceanen.

Det finns prisvärda paketresor och den äventyrlige kan själv boka flygstol och självhushåll.

Seychellerna är inte bara vita stränder med dramatiska granitklippor, här finns mycket mer att upptäcka. Seychellerna värnar om sin unika natur och det finns naturreservat både över och under ytan. Ekoturisten kan besöka fågelreservat med tiotusentals orädda fåglar, vandra i dimskogar i bergen och till öde stränder, snorkla med valhajar och klappa vilda jättesköldpaddor. Här finns två världsarv: Aldabra, hem för tio gånger fler jättesköldpaddor än Galapagos och Vallée de Mai på Praslin, en katedral av höga palmer, hemvist för Coco de Mer-palmen och den svarta papegojan.

Seychellerna – Edens lustgård?

En gång i tiden var många övertygade om att detta var Edens lustgård. Ett tropiskt paradis bland palmer, kärlekens öar tusentals mil från allting och dessutom triumfkortet: Coco de Mer-palmen, vars enorma nöt ser ut som ett kvinnosköte och hanhängena som en gigantisk penis. Coco de Mer-palmen skulle då vara kunskapens träd och själva nöten "den förbjudna frukten". Det vimlar av historier om gömda piratskatter som ännu inte upptäckts.

Seychellerna består av cirka 115 glest utspridda öar. Somliga är bara en korallsamling med enstaka palmer, andra granitöar med höga, dimhöljda regnskogar. Granitöarna är rester av sjunkna berg som blivit kvarlämnade mitt i Indiska oceanen när Indien slet sig loss från Afrika.

Lilla ön Booby

Mellan öarna går flyg och färjor. Men till den lilla ön Booby studsar vi med gummibåt. Våtdräkterna är nerhasade till midjan och solen bränner på axlarna. Vi kränger på oss dykutrustningen och gör en bakåtvolt ner i det kristallklara vattnet. Korallerna är blekta men fisklivet är enormt. Vi glider långsamt förbi revhajar och muränor, lejonfiskar och barracudor. Vänliga sköldpaddor och batfish gör oss sällskap.

Väl uppe vid ytan skakar vi saltvattnet ur öronen och fortsätter till Curieuse Marine National Park. Här dyker vi med färglada picasso triggerfish och stora stim av trevallys. När vi mätta av upplevelser vänder hemåt, ser vi en havssköldpadda stånkande lägga ägg på stranden. I augusti till november är det vanligt att se valhaj och manta i dessa vatten. Seychellerna har ett marint undervattensliv i absolut världsklass.

Vi har anlänt till Praslin i ett av Air Seychelles små Twin Otter-plan. Flygturen tar bara en kvart och ger den första glimten av cyanfärgade laguner, frodigt gröna berg och snövita stränder. Genom den öppna dörren in till cockpit ser vi piloterna vant sköta spakarna.

Kokosnötsförsäljaren Hamilton spexar och skojar med turisterna. Han snor upp de långa rastaflätorna till en spretig boll mitt på huvudet innan han med några raska hugg öppnar den gula kokosnöten. I med ett sugrör och en hibiskusblomma, sen räcker han över nöten med ett brett leende.

-Jag är nöjd med mitt liv. Ni måste spara länge för att komma hit, jag är här hela tiden.

Befolkningen är en mångnationell mix av kreoler, en blandning av afrikaner, européer och asiater. I princip alla talar engelska, kreolska och franska. Kvinnorna är välutbildade med bra jobb och en stark ställning i samhället. Här finns ingen direkt fattigdom.

Fågelreservatet Cousin

Vår lilla motorbåt varvar upp maximalt och tar sikte på fågelreservatet Cousin. Den glider flera meter upp på den snövita stranden där vi tas emot av en barfota parkguide med långa rastaflätor. Han leder oss genom tät regnskog där orädda fåglar häckar under trädrötterna, vita fetärnor vänslas i trädgrenarna och långnäbbade noddys landar på våra axlar. Kolsvarta fregattfåglar seglar i skyn. Dessa luftens pirater jagar andra sjöfåglar och tvingar dem att släppa sitt byte. Jättesköldpaddor låter sig nådigt klappas och matas med sjöhibiskus. Frånvaron av naturliga fiender och det avskilda läget har skapat ett "Galapagos light" med unik flora och fauna.

På ön La Digue känns det som tiden stått stilla. Här finns knappt några bilar. Alla cyklar eller låter sig dras i oxkärra. Mest känd är ön för sina makalösa sandstränder med mjukslipade stenformationer. På den berömda stranden Anse Source d'Argent möter vi det australiska paret Kate och Peter som gifter sig barfota under en blomsterbåge. Bröllopsfotografierna tas med turkos vatten och rosa granitklippor i bakgrunden. Mer romantiskt än så här blir det inte.

La Digue – ett orört paradis

Vi bor på Chateau St Cloud, en före detta vaniljplantage som byggts om till hotell. I en ljuvlig trädgård med fontäner, skulpturer, ett sköldpaddshägn och en pool med ett litet vattenfall finns nyrenoverade rum och de luxe-sviter. Den charmiga ägarinnan Miriam får oss att känna sig som gäster i hennes hem. Från vår bungalow på bergssidan ser vi den utrotningshotade paradisflugsnapparen - en sällsynt fågel som bara finns här på La Digue.

Antalet besökare är strikt reglerat för att begränsa turismen och dess inverkan på miljön. Det gör att det är lätt att hitta orörda smultronställen. Vi tassar på mjuka djungelstigar, vadar runt några klippor, klättrar över ett stenparti och finner en strand där vi får sätta dagens första fotavtryck i den pudermjuka sanden. Vi tumlar runt i de höga vågorna innan vi vilar ut i skuggan under takamakaträden. Solnedgången färgar molnen rosa, orange och ljusblå medan månen stiger på himlen som en liten båt eller en glad mun. Tusentals röda kardinalfåglar samlas i träden för en högljudd kvällskonsert tillsammans med grodor, cikador och fruktfladdermöss. På vägen tillbaka plockar vi bananer och mango bredvid stigen.

Vackra stranden Beau Vallon Bay

Många stränder har ett korallrev som dämpar vågorna. Innanför bildas en badkarsvarm lagun där man kan snorkla med loja papegojfiskar och högdragna lejonfiskar. På några ställen är reven så nära kusten att de blir synliga vid lågvatten och inbjuder till upptäcktsfärder. Men frestas inte att ta med en vacker snäcka hem. Korallreven är mycket ömtåliga och bötesstraffen är höga för den som ertappas i tullen. På stränder utan skyddande korallrev dundrar vågorna in och varningsskyltarna om undervattensströmmar bör tas på allvar.

Inte ens på turiststranden Beau Vallon Bay på Mahé är det någon trängsel. Det är sällan fler än 200 personer som samsas på den tre kilometer långa stranden. Här finns ett dussintal hotell som erbjuder såväl kalla drinkar som möjlighet till olika vattensporter: segling, glidflygning och dykning. Stranden skuggas av väldiga takamakaträd, vars frukter ser ut som gröna pingpongbollar. På söndagen samlas lokalbefolkningen till fest på stranden med lotterier, små matstånd och ett reggaeband som spelar från en enkel scen. Barnen leker i vattenbrynet medan männen kastar ringar för att träffa ölflaskor som är uppställda i sanden. Det liknar ett tropiskt midsommarfirande.

Mahé är den största ön

Den skamfilade lokalbussen stånkar när den pressar sig den branta bergsvägen till Morne Seychellois National Park på Mahé. Vi kliver av och följer igenvuxna stigar genom täta snår, blommande hibiskus och höga palmskogar, förbi raviner och ruiner av kanelfabriker. Vi vandrar i molnen och skurar kommer tätt. Utsikten mot södra Mahé är andlös. Vi vandrar i timmar utan att möta en människa och fyller på våra vattenflaskor i de friska vattenfallen. De långstjärtade tropikfåglarna seglar i skyn tillsammans med storögda fruktfladdermöss.

Mahé är den största ön och det är här de flesta bor. Huvudstaden Victoria är världens minsta men rymmer flera sevärdheter, bland annat botaniska trädgården, museer och en fantastisk katedral. Stadens mittpunkt är Clock Tower, även kallad "Small Ben", en liten kopia av originalet i London. Marknaden är öppen varje dag utom söndag. Här säljs nyfångad fisk, små starka chilifrukter och citrongräste. Vi schasar bort de vita ägrettfåglarna och provsmakar olika delikatesser. På Mahé kan man hyra bil och hitta sin egen paradisstrand, eller vandra i nationalparkerna. Men bäst fungerar Mahé som bas för att upptäcka allt annat som Seychellerna har att erbjuda.

 

 

TEXT AV: Cecilia Linde

ELISABETH MONTGOMERY

Relaterat