Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Seychellerna

Seychellerna – sinnebilden av paradiset både ovan och under havsytan.

Seychellerna – sinnebilden av paradiset både ovan och under havsytan.

1/3

Foto: ISTOCKPHOTO

Seychellerna bjuder inte bara på paradisstränder, här kan du också besöka fågelreservat, vandra i dimskogar i bergen och snorkla med valhajar.

Seychellerna bjuder inte bara på paradisstränder, här kan du också besöka fågelreservat, vandra i dimskogar i bergen och snorkla med valhajar.

2/3

Foto: ISTOCKPHOTO

Seychellerna är ett exklusivt resemål men numera kan man åka charter hit – och det går att hitta hotell som inte kostar femsiffriga belopp per natt.

Seychellerna är ett exklusivt resemål men numera kan man åka charter hit – och det går att hitta hotell som inte kostar femsiffriga belopp per natt.

3/3

Foto: ISTOCKPHOTO

Seychellerna är sinnebilden av paradiset, med kilometerlånga stränder, silkeslen sand, bungalower och ståtliga kokospalmer. Fler och bättre flygförbindelser i kombination med lägre priser har gjort det förlovade öriket mer tillgängligt.

De 115 glest utspridda paradisöar som utgör Seychellerna har länge varit ett kärleksnäste och en tillflyktsort för rika och berömda. På senare år har Seychellerna dessutom fått sin beskärda del av kunglig glans. Först åkte prins William och Kate Middleton hit på bröllopsresa. På ön Desroches njöt de av lyxliv för 50 000 kronor natten. Sen gjorde prinsessan Madeleine och hennes make Chris O’Neill samma sak. Att de valde Seychellerna som bröllopsresmål bidrog till att svenskarna fick upp ögonen för det lilla öriket. Vings informationschef Magdalena Öhrn pratade om ”en riktig Madde-effekt”, och om bokningsrekord.

Både lyx och bohem

Ja, Seychellerna är ett exklusivt resmål, men alla hotell är inte femstjärniga, och alla hotellnätter kostar inte femsiffriga belopp – per natt. Seychellerna har blivit folkligare och mer lättillgängligt, och hit går det numera att åka charter. Seychellerna passar dem som söker lyx och bekvämlighet, som vill fira en bröllopsdag eller en jämn födelsedag. Men också dem som vill leva bohemiskt och enkelt, och på egen hand hoppa runt mellan öarna.

Världens minsta huvudstad

Två fina öar är Praslin och La Digue, som brukar kallas Mahés och Praslins ”lillasyster”. Här finns bland annat den superhyllade stranden Anse Source d’Argent. Victoria är världens minsta huvudstad, som ändå innehåller ett par sevärdheter i form av en matmarknad och Big Ben i miniatyrformat.

FAKTA: Seychellerna 

Allmänna fakta: Seychellerna, formellt Republiken Seychellerna, är en stat i västra Indiska oceanen, utanför Afrikas östkust, bestående av omkring 90 öar. Seychellerna var länge en samling obebodda öar i Indiska oceanen. Först i slutet av 1700-talet slog sig europeiska nybyggare ned med afrikanska slavar. Sedan 1976 är Seychellerna en självständig nation. 

Huvudstad: Victoria. 

Bästa tiden att resa: Året runt. Dock mer regn från november till mars. 

Restid: Cirka 15 timmar från Stockholm. 

Språk: Franska, engelska och kreol.

Valuta: Seychelliska rupie. 

Tidsskillnad: +3 timmar, vinter, +2 timmar, sommar.

Visum: Nordiska medborgare får visum vid ankomsten. Giltigt pass i minst 6 månader vid hemresa krävs.

Statsskick: Republik. 

Klimat: Tropiskt, 25-31 grader året om med hög luftfuktighet. Mest regn i december till februari. 

Landsnummer: +248 

Folkmängd: Cirka 90 000.

Elektricitet adaptrar: 240 volt, men annan stickkontakt. Adapter behövs. 

Säkerhet: Brottsligheten på Seychellerna är låg, även om antalet rån och inbrott successivt har ökat. 

Bra att veta: Båt är ett smidigt sätt att ta sig runt mellan öarna. Inter Island Boats Ltd har flera avgångar om dagen. Pris från Mahé till Praslin, 350 kronor, till La Digue, 450 kronor. På Mahé och Praslin kan man ta sig runt med lokalbuss eller med hyrbil (500 kronor/dag). På La Digue är det cykel som gäller, cykelhyra 50 kronor/dag. 

Bästa tipsen om Seychellerna

Här nedan har vi samlat våra bästa artiklar med inspirerande läsning om Seychellerna.