ANNONS
X
EXPRESSEN.SE

Sex varma och billiga stränder just nu

2 grader och slask i Stockholm eller 30 grader och sol på Jamaica – vad väljer du i december?

2 grader och slask i Stockholm eller 30 grader och sol på Jamaica – vad väljer du i december?

1/6

Foto: Istock

Kombinera stränder och stad på Kuba.

Kombinera stränder och stad på Kuba.

2/6

Foto: Istock

Tulum i Mexiko bjuder på både vacker strand och mayaruiner.

Tulum i Mexiko bjuder på både vacker strand och mayaruiner.

3/6

Foto: Istock

Stranden Flamenco på ön Culebra i Puerto Rico rankas som en av världens vackraste.

Stranden Flamenco på ön Culebra i Puerto Rico rankas som en av världens vackraste.

4/6

Foto: Istock

Charterbolagen fortsätter resa till Egypten, och UD avråder inte från resor till Hurghada och Marsa Alam.

Charterbolagen fortsätter resa till Egypten, och UD avråder inte från resor till Hurghada och Marsa Alam.

5/6

Foto: Istock

De allra billigaste flygen till sommarvärmen går till Kanarieöarna – från 300 kronor för ett flyg till Gran Canaria.

De allra billigaste flygen till sommarvärmen går till Kanarieöarna – från 300 kronor för ett flyg till Gran Canaria.

6/6

Foto: Istock

Sex varma och billiga stränder just nu

SOLRESOR. Veckorna före jul är årets billigaste sistaminutenveckor.

Nu vräker charterbolagen ut drömresor till vrakpriser.

Eller vad sägs om flyg till Jamaica för 2 500 kronor eller till Kuba för 2 600?

Vi listar sex resmål som det är billigt att resa till just nu.

Tiden fram till jul är hektisk för många. Julklappar ska köpas, julmat lagas och hemmet pyntas. Inte många har tid att resa på semester, även om det trista vädret får oss att längta bort.

Det märks på priset på resor. Nu tvingas charterbolagen slumpa bort det som ännu inte är sålt.

En flygresa till Karibien behöver inte kosta mer än ett par tusenlappar. Då ingår inte boende men även hotellen erbjuder rabatter så det går att hitta rum för mindre än halva det vanliga priset, bara man reser hem före jul.

Även reguljärflyget kan ha billiga resor nu, men där brukar man få de bästa priserna om man bokar åtminstone en månad före avresa.

Här är några exempel på resmål som är billiga just nu.

Billiga resor till Jamaica

Vad väljer du? Julhandelsträngsel på Storgatan eller partyglada Hip Strip i Montego Bay? Plus 2 och mulet eller 30 grader och sol?

Nu är orkansäsongen över och vädret är behagligt och torrt på Jamaica. Julrusningen har inte börjat än, men det lär ändå vara livligt på barerna i Montego Bay. Det är en bra tid att njuta på Doctor’s Cave Beach där det kommer att bli trångt under julhelgen. Eller välj den milslånga Seven Mile Beach på västra Jamaica.

Rum finns från 400 kronor natten om man väljer ett litet homestay eller hostel i stället för en stor semesterresort.

Flyg i december från cirka 2 500 kronor med Ving. Från runt 8 000 får man både flyg och hotell i två veckor med Tui.

Doctor's Cave Beach är Montego Bays mest kända strand.

Foto: Elisabeth Montgomery

Billiga resor till Kuba

När Kuba och USA började närma sig varandra för två år sedan exploderade intresset för att resa dit innan allt skulle förändras. Nu har hajpen lagt sig, men det är inte för sent att resa. Det är lättare för amerikanare att åka dit, men resandet är inte fritt och det mesta är sig fortfarande likt. Vad som händer efter Fidel Castros död återstår att se.

Bo gärna några nätter vid stranden i Varadero eller kanske på den ständig hyllade ön Cayo Largo, men boka några nätter i Havanna också, för den rätta Kubakänslan.

Apollo har flygstolar för 2 600 kronor i december. Två veckor med hotell finns för cirka 8 000. Den som fixar boende själv kan bo i ”casa particular” (privatrum) för 200 kronor natten och uppåt (Airbnb.se eller Homestay.com).

Billiga resor till Mexiko

Kombinera vita stränder med mayakulturen i Chichen Itza nu innan julruschen startar. Undvik höghushotellen i Cancun och välj i stället mysiga Playa del Carmen eller den vackra stranden Tulum. Bokar du bara flyg och fixar hotellet själv ligger den lilla ön Isla Mujeres bra till. Där finns rum från 300 kronor natten om man inte har så stora krav på hotellet, under tusenlappen för den mer kräsne.

Både Tui och Ving har flygstolar för 2 500 kronor för två veckor. Om man blir kvar över julhelgen kommer de sista hotellnätterna att kosta lite mer. Enveckasresor är ovanligt nog dyrare än två veckor, från 5 300 kronor med Ving.

Mysiga Playa del Carmen.

Foto: SHUTTERSTOCK

Billiga resor till Puerto Rico

Den amerikanska ön öster om Dominikanska republiken är ett populärt resmål för amerikaner (som kan ta inrikesflyget) men alltmer också för svenskar sedan Norwegian startade direktflyg 2015. Huvudstaden San Juans gamla kvarter påminner om Havanna, men är färggladare. Öster om staden ligger Condados höghuskantade strand. Stranden Flamenco på ön Culebra rankas som en av världens vackraste. Rincón på västra Puerto Rico är känt för sin surfning.

Det går att hitta tur- och returresor för cirka 2 800 kronor med Norwegian före jul. Boende på enkelt hotell eller privatrum från cirka 450 kronor natten. Dubbelrum på fyrstjärniga hotell från 1 100 kronor natten.

Billiga resor till Egypten

Från att ha varit ett av vinterns populäraste semesterländer har Egypten hamnat i iskyla efter flera terrorattentat. UD avråder från resor till Sinai och Nildalen men inte till Hurghada, Marsa Alam och turistorterna runtomkring. Charterbolagen kör tappert vidare men det svala intresset gör att de måste slumpa bort resorna.

Fyndläge med andra ord. Apollo och Tui har flygstolar från under 2 000 kronor före jul, Ving har priser ända ner till 1 300. Resor med hotell är minst lika prisvärda. En vecka med boende på femstjärnigt hotell behöver inte kosta mer än 3 850 kronor (The Palace Port Ghalib 14–21 december med flyg från Stockholm med Ving). Duger ospecificerat hotell kan man komma undan med 2 300 för en vecka.

Charterbolagen slumpar bort resor till Hurghada.

Foto: Istock

Billiga resor till Kanarieöarna

De allra billigaste flygen till sommarvärmen går till Kanarieöarna. I december kostar de billigaste flygstolarna med charterbolagen cirka 300 kronor till Gran Canaria, 500 till Fuerteventura, 600 till Teneriffa och 800 till Lanzarote. Ryanair har flyg från Skavsta till Gran Canaria eller Teneriffa för 500 kronor tur och retur.

Hotell finns i alla prisklasser. De billigaste ligger på cirka 300 kronor natten för ett dubbelrum. För det priset kan man hitta rum på bed & breakfast i någon av de små byarna inne på öarna, fjärran från turistorterna. Ett exempel är El Cortijo Eco Finca i den lilla byn Ye på Lanzarote med rum för 293 kronor natten på Booking.com.

Föredrar man fyrstjärnigt hotell på någon av turistorterna behöver de inte bli mycket dyrare. KN Matas Blancas på Fuerteventura har rum för 450 (Hotels.com).

Vill man boka charter med hotell startar priserna för en vecka med ospecificerat boende på Kanarieöarna på 1 500 kronor.

 

LÄS MER:

Annons

ELISABETH MONTGOMERY