Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa resor i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Ibland vill man njuta av sommaren uten en tråd på kroppen.
Ibland vill man njuta av sommaren uten en tråd på kroppen.
Ibland vill man njuta av sommaren uten en tråd på kroppen.
Det finns särskilda campingar för naturister runt om i landet.
Det finns särskilda campingar för naturister runt om i landet.
Det finns särskilda campingar för naturister runt om i landet.
Hitta din favorit bland Sveriges naturistbadplatser.
Hitta din favorit bland Sveriges naturistbadplatser.
Hitta din favorit bland Sveriges naturistbadplatser.
1 AV 3
Ibland vill man njuta av sommaren uten en tråd på kroppen.
Foto: Rex
2 AV 3
Det finns särskilda campingar för naturister runt om i landet.
Foto: Istock
3 AV 3
Hitta din favorit bland Sveriges naturistbadplatser.
Foto: Colourbox

Semestra naken – här är bästa platserna i Sverige

Nog har vi alla någon gång svurit åt den ojämna solbrännan som bikinin lämnar.

Kritvit hud som bländar och förstör den annars så fina färgen.

Lösningen är här. 17 juni 2017 är det naturismens dag – en dag att fira genom att vara naken!

Här är några platser i Sverige där du kan njuta utan en tråd på kroppen.

På väldigt många personers så kallade "bucketlist" (en lista över saker som man måste göra under sitt liv) finns "bada naken" med. Det ska vara någonting väldigt befriande med att bada och strosa runt så som vi föddes – utan en tråd på kroppen.

Och det finns en hel uppsjö av platser i Sverige där du kan få vara dig själv och där vinden kan krama din hud utan tyg som stör omfamningen. Allt om Resor listar några platser för dig att besöka – från norr till söder.

NAKENBAD

Lulviksbadet, Luleå

Cirka tio kilometer söder om Luleå finns en nakenstrand som passar hela familjen. Det finns goda möjligheter att grilla här. Det finns toalett och en ramp ut i vattnet som gör badandet till en fröjd.

PGs Udde, Stockholm

En stenig strand som inte lämpar sig för familjer med små barn. Denna strand har bekvämligheter så som toaletter och färskvatten på gångavstånd. Här finns också ett kafé för den som inte har med sig egen fika.

Amundön, Göteborg

Detta är en stor strand som ska vara ett väldigt bra ställe att träffa nya människor på. Stanna till solnedgången och njut av en magisk utsikt över havet. Bekvämligheter finns så som toalett. Denna strand har många "stammisar" som återkommer och där är väldigt rent och fint.

Almö, Ronneby/Karlskrona

Stranden i Blekinge som passar utmärkt till barnfamiljer. Stranden finns på en liten ö. Den är inte stor, något stenig men väldigt trevlig. Det är inte så långgrunt så du behöver inte vada långt ut för att kunna ta ett dopp.

Ribersborgsbadet, Malmö

För att kunna bada här krävs det att du kan simma. Du hoppar nämligen i från en pir och vattnet är djupt. Goda möjligheter till både duschar och toaletter. Om du har en egen grill med dig finns en fin gräsmatta som du kan sitta på. Däremot saknas bänkar och bord så glöm inte filten.

LÄS MER: 12 måsten för dig som vill kasta kläderna på semestern

NATURISTCAMPINGAR

Läger på Lyckebo, Umeå

Två mil nordväst om Umeå finns denna camping som inte bara erbjuder ställplatser utan även sängplatser. Moderniteter så som bastu och kanoter finns att låna. Det finns också ett brasrum inomhus om vädrets makter slår till.

Skeppsmyra Naturistcamping, Roslagen

I Roslagen finns en camping för den som vill kasta kläderna. Denna camping erbjuder alla tänkbara moderniteter och mer där till. Om du kommer med egen båt har du möjlighet att ankra båten i anslutning till campingen.

Sandvikens fribad och camping, Värmland

Ett mycket familjevänligt ställe som ligger omgivet av natur vid sjön Yngen, nära Filipstad. Ta en promenad i skogen runt midsommar så kommer du kanske att få se den vackra Guckosko Orkidén som blommar då. Stranden har långgrunt vatten med sandbotten.

Stora Ekenäset Naturistcamping, Frisjön, Västergötland

Denna camping ligger ute på en ö och erbjuder naturskön miljö. Där finns ingen elektricitet och den ojämna naturen gör att denna camping inte lämpar sig för rullstolsburna. Campingen kan heller inte hysa husvagnar eller husbilar så det är tält som gäller. Så nära naturen man bara kan komma.

Solhejdan Naturistcamping, Skanör

En ganska liten och familjär camping med uppvärmd pool på området. Egen strand med en smal strandremsa och en kiosk är bara några av bekvämligheterna. Ta med barnen och spela fotboll eller varför inte köra ett parti boule?

LÄS MER: Spaniens bästa strand när du vill bada naken

INOMHUSBAD

Inomhusbad för de dagar då solen inte skiner finns också att tillgå. Det finns flera föreningar runtom i Sverige som abonnerar inomhusbad för att bada fritt och ledigt. Detta är vanligen under vinterperioden och samtliga kön får då bada samtidigt. Hör med din lokala förening om var du kan komma och bada... lämna bara kläderna hemma!

Hitta nakenbad, inomhusbad och naturistcampingar nära dig genom att kika på kartan här 

Tips till nybörjare

Är du nybörjare på naket och ska till nakenbad för första gången för att fira naturismens dag? Läs då vår artikel som ger dig tips för hur du ska bete dig på stranden för bästa upplevelsen.

 Nakenbadare? Så bör du bete dig på playan