Bonusfakta: En Newcastlebo kallas "Geordie", vilket också är namnet på den lokala dialekten.
De asiatiska restaurangerna i Newcastle-Gateshead är ofta både prisvärda och bra. Bonusfakta: Kända personer från regionen är Rowan Atkinson, komiker, Sting, musiker, och Alan Shearer, fotbollsspelare.
Katedralen är Durhams stolthet och riktmärke, som ingen som är i sttan bör missa.
Ett gäng fotbollssupportrar värmer upp på puben före match.
En klassisk Fish and chips
Ta vara på Newcastle-Gatesheads omtalade nattliv.
1 AV 6
Bonusfakta: En Newcastlebo kallas "Geordie", vilket också är namnet på den lokala dialekten.
2 AV 6
De asiatiska restaurangerna i Newcastle-Gateshead är ofta både prisvärda och bra. Bonusfakta: Kända personer från regionen är Rowan Atkinson, komiker, Sting, musiker, och Alan Shearer, fotbollsspelare.
Foto: Anna Wahlgren
3 AV 6
Katedralen är Durhams stolthet och riktmärke, som ingen som är i sttan bör missa.
Foto: Catherine Greyling
4 AV 6
Ett gäng fotbollssupportrar värmer upp på puben före match.
Foto: Anna Wahlgren
5 AV 6
En klassisk Fish and chips
Foto: Descriptionrod Edwards
6 AV 6
Ta vara på Newcastle-Gatesheads omtalade nattliv.
Foto: Pawel Libera

Semestra med extra allt i norra England

Så mycket "real England" du kan få för dina pund. I Newcastle med omnejd finns de coolaste pubarna, den ståtligaste katedralen, den bästa fish and chipsrestaurangen, de vänligaste invånarna, den krångligaste dialekten och den stiligaste kuststräckan. Följ resejournalisten Anna Wahlgren till hennes gamla hemkvarter.

Anna Wahlgren

Det ska sägas med en gång. Jag älskar den här delen av England. Här hittar jag, här känner jag mig hemma, här förstår jag till och med dialekten, trots att den är Englands knepigaste. I ett år på nittiotalet bodde jag i Durham, läste "politics" vid universitetet, och gick på Pulpkonserter i Newcastle på helgerna. Sen dess är jag området troget. När folk ber om förslag på bra, brittiska resmål brukar jag alltid rekommendera nordöstra England. London i all ära, men i den norra delen av landet får man väldigt mycket England för pengarna. En smart planerad resa kan dessutom vara extremt varierad: storstad – landsbygd, kultur – uteliv, fotboll – museer. Och så traditionell, brittisk mat och vidunderligt vacker natur på det. One can't complain.

Upptäck regionen

Ett bra norra England-upplägg inleds med fördel i Newcastle i några dagar. Sen är det bara att börja upptäcka regionen. Den som känner sig bekväm med vänstertrafiken hyr en bil, den som föredrar att ta sig fram kollektivt kommer inte att stöta problem: det går buss eller tåg till minsta avkrok. Durham, kuststäderna, vandringslederna, byar mitt i landet – det är bara att välja och vraka i utbudet.

Jag tillbringade nyligen fyra dygn i regionen, och jag gick in för att försöka uppleva så mycket England det går att göra under en långweekend.

Jag börjar i Newcastle, som nuförtiden heter Newcastle-Gateshead. De två städerna, ansikte mot ansikte på var sin sida om floden Tyne, är numera hopslagna och sammanlänkade genom sju vackra broar.

– Hopslagningen är politiskt intressant, och har fallit väl ut. De båda städerna drar nytta av varandra, säger Jan Williams, auktoriserad guide.

"Den rostiga slynan"

"Angel of the North" en gigantisk (20 meter), brunfärgad stålstaty, belägen vid motorvägen en bit utanför staden, har fått symbolisera hela sammanslagningen. En vacker siluett mot himlen, menar många. Gatesheadsborna tycker möjligtvis att kommunen hade kunnat lägga pengarna på något annat än en staty, och kallar den kort och gott: "the rusty bitch", ("den rostiga slynan").

Det är svårt att vara cool och klassisk på samma gång. Men Newcastle-Gateshead lyckas. Historiska sevärdheter, konstmuseer och välrenommerade, brittiska pubar å ena sidan. Och hårda klubbar, arbetarklasskvarter och ösigt nattliv å andra. Området närmast floden, Quayside, – tidigare ruffigt och otryggt, särskilt kvällstid – är ombonat och något av stadens medelpunkt. Här ligger hippa restauranger, barer, kaféer och hotell. Jag varvar sevärdheter med shopping med restaurangbesök med att titta på konst, och får ut mycket av mina två dagar i staden.

En kväll stämmer jag träff med Alastair Gilmour, journalist och ölkännare. Det han inte vet om stadens pubar är inte värt att veta. Vi testar lokalt bryggda ölsorter, två olika ale, ett par lager och en stout som är lika mättande som en trerättersmiddag.

– Det finns inte någon dag som inte är lämplig att avrundas på en pub. Men fredagar är den stora utekvällen här i Newcastle. Då går man ut med sina kompisar. Lördagar är mer för par. Vår stad är känd för sina många, bra pubar, så de turister som vill lära sig mer om öl har mycket att hämta här.

Som Uppsala på Valborg

När vi lämnar pubarna och kliver ut på stan är det röj ute på gatorna. Det är som att gå genom Uppsala på valborg. Stämningen är på topp. Inga kan festa som "the locals" i norra England, och stämningen är välkomnande, varm och öppen för nya bekantskaper. Om man inte passar sig står man snart i ett tjejgäng och gungar och sjunger med till någon The Pogues-låt. Det är kallt ute, men engelsmännen är som vanligt fascinerande svalt klädda. Män med bara armar under tighta t-tröjor, och kvinnor med blåbleka, kalla ben, höga klackar och åtsmitande klänningar, några kör minimala kanindräkter med öron på huvudet. Modet har alltid levt sitt eget liv här uppe.

– Nattlivet i Newcastle-Gateshead är välkänt. Kända dj:s spelar på olika undergroundklubbar, och det är nästan alltid någon kul konsert på gång, konstaterar Alastair Gilmour.

Studentikost och löjligt pittoreskt

Durham är Newcastles totala motsats, och väl värd ett besök (tar en kvart med tåget). Universitetet är ett av landets topprankade, här är studentikost och traditionellt, men också löjligt pittoreskt och med en mängd historiska riktmärken. Här kan man med fördel slå sig ner i ett par dygn. Besöka traditionella pubar, bunkra böcker hos bokhandlare (Waterstones i centrum är välsorterad och bra), kanske dricka afternoon tea, besöka den världsberömda katedralen eller bara gå runt i historiska, tidlösa kvarter och känna sig allmänt "engelsk" - tänk Oxford och Cambridge, men inte lika turistiskt och mycket folk.

"Nordöstra England är perfekt"

Gary Robson, Nordenchef vid brittiska turistbyrån VisitBritain, är född och uppvuxen i Durham:

– Visserligen är jag partisk, men Durham är en otroligt fin stad som både är vacker och historiskt intressant, och dessutom har ett bra nattliv. Nordöstra England är perfekt för att det finns så mycket att se och göra inom korta avstånd.

En utflykt mot kusten är också ett måste för min del. Jag tar sikte mot South Shields och vandrar längst det blåsiga havet. Här är galet vackert, och jag avslutar hela Englandsbesöket med fish and chips på legendariska Colmans. Gör det du också. Enjoy!

Newcastle, England

Bo bra:

1. Hotel Indigo

Boutiquehotell med lyxiga, nyrenoverade och fräscha rum. Centralt beläget mitt i historiskt intressanta stadsdelen Grainger Town, två minuters promenad från centralstationen. Gratis wifi, litet, men bra, gym, härlig lounge. Ett plus för den klassiska, engelska frukosten. Hotellets egen restaurang är ett måste för köttälskaren.

Adress: 2-8 Fenkle Street.

www.hotelindigonewcastle.co.uk

2. Marriott Durham

Hotellklassiker. Så stort, och så många korridorer, hissar och trappor att man i princip behöver en karta för att orientera sig. Hotellet har några år på nacken, och det syns ibland på inredningen. Men vad gör det när hotellet ligger mitt i historiska Durham och har karaktär och patina?

Adress: 201 Foster Street.

www.marriot.com/hotels/travel/rducv-durham-marriott-city-center

Äta gott:

3. Blackfriars

En lokal institution, och definitivt Newcastles mest välkända restaurang. Traditionellt brittiskt så det förslår. Vällagat och prisvärt - jag åt en bastant trerättersmiddag för 250 kronor. Medeltida miljö. Själva matsalen byggdes 1239, och var tidigare ett munkkloster. Alltid fullt med folk, så boka bord.

Adress: Friars Street.

www.blackfriarsrestaurant.co.uk

4. Colmans Fish and Chips

Legendarisk fish and chipsrestaurang som är känd över hela England. Har fått oräkneligt många utmärkelser och har flera gånger blivit utnämnd till landets bästa fish and chips-hak. Gigantiska portioner och prisvärt så det förslår.

Adress: 176-178 Ocean Road, South Shields.

www.colmansfishandchips.com

Upplev mer:

5. Se modern brittisk konst

Baltic Centre for Contemporary Art är Newcastle-Gatesheads nya flaggskepp. Ett flera våningar högt konstmuseum med fokus på samtida, brittisk konst.

6. Gå på fotboll

Fotboll är religion i den här delen av England. Antingen hejar man på Newcastle eller på Sunderland. Härlig stämning, engelsk kultur i ett nötskal.

www.premierleague.com

Festa loss:

7. Pubrunda

En pubrunda i Newcastle-Gateshead är ett måste - särskilt fredagskvällar. Bra pubar är: A. The Crown Posada (31-33 The Side), B. The Broad Chare (Quayside), C. Free Trade Inn (Saint Lawrence Road) och D. The Tyne Bar (Maling St), alternativ stämning.

 

Shoppa smart:

I Eldon Square i Newcastles stadskärna och i Metrocentre i Gateshead finns varuhus och de stora välkända märkeskedjorna. Mest exklusivt är butikerna på Princess Square mitt i centrum. På sidogatorna finns småbutiker och vintageaffärer där man kan handla kul och annorlunda grejer. Attica Vintage (2 Old George Yard) är en välfylld vintagebutik.

Ta dig runt:

Kompakt centrum som passar bra att se till fots. Utmärkt metro, som bland annat går till flygplatsen (25 minuter) och till kusten (30 minuter). Köp biljett i maskiner före resa. Bussarna går regelbundet i hela staden, möjligt att köpa biljett ombord.

Resfakta

Resa hit: Flyg direkt till London alternativt Manchester, därefter direkttåg till Newcastle-Gateshead. Också möjligt att flyga via Köpenhamn, direkt till Newcastle Airport.

Bästa tiden: Året runt-resmål, men härligast under sommarhalvåret.

Restid: Cirka 2,5 timmar flygtid Stockholm-London, alternativt Stockholm-Manchester. Därefter direktåg, cirka tre timmar från London, och cirka två timmar från Manchester.

Tidsskillnad: -1 timme.

Språk: Engelska.

Valuta: Pund. Gott om bankomater. Kort funkar överallt.

Prisnivå: Billigare än i Sverige, billigare än i London. Enligt Forex semesterindex 99 mot Sveriges 100. En ovanligt prisvärd del av England.

Klimat: Under vintern ligger temperaturen runt noll, på somrarna är den genomsnittliga dagstemperaturen cirka 20 grader.

Om staden: Blev nyligen utnämnd till "hipster capital of the northeast" av Lonely Planet.

Läs mer: www.visitbritain.se

www.newcastlegateshead.com

Bonusfakta: Skeppsnäring och kolexport har varit viktiga för stadens ekonomi.

3 andra pärlor i norra England

1. Dramatisk kust

Ta metron till kusten. Gyllene sandstränder, dramatiska klippor, fyrtorn och surfare - allt finns någon halvtimmes resa från Newcastle-Gateshead centrum. Ta sikte mot kuststäder som Tynemouth, Whitley Bay, och South Shields. Vackra vandringsstråk, bra publuncher, och strålande utsikt. Den perfekta dagsutflykten.

2. Fynda på Barbouroutlet

Klassiska klädmärket Barbour, mest känt för de gröna oljerockarna och de quiltade jackorna, har huvudkontoret i South Shields. Här finns en stor outlet med kraftigt rabatterade priser. Är det någonstans du ska frossa i gedigna ullplagg, vaxade regnrockar och jaktutstyrsel så är det här. Jag trodde inte att märket var något för mig, men lämnade ändå butiken med två ulltröjor och ett gäng klassiskt rutiga strumpor. Prisvärd kvalitet. www.barbour.com

3. Hadrian's Wall

Kanske norra Englands mest kända turistmål. En given kandidat på Unescos världsarvslista. Muren byggdes av den romerska kejsaren Hadrian år 122. En vandring längst den 117 kilometer långa muren bjuder på det vackraste engelska landskap och välbevarade romerska borgar. Gå hela eller delar av turen.