Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 26 jun 2014 11:22

Semestra i Sverige – 20 familjeupplevelser

Astrid Lindgren värnade om barns rätt att få  vara barn. Därför  är temat leklust när hennes sagovärld omsätts i praktiken i utkanten av födelsestaden Vimmerby.

Astrid Lindgren värnade om barns rätt att få vara barn. Därför är temat leklust när hennes sagovärld omsätts i praktiken i utkanten av födelsestaden Vimmerby.

1/7

Liseberg är Nordens största nöjesfält.

Liseberg är Nordens största nöjesfält.

2/7

Delfinerna i Marine world är ett dragplåster på Kolmården i Norrköping.

Delfinerna i Marine world är ett dragplåster på Kolmården i Norrköping.

3/7

Foto: Foto: Pj Wedell

I Säfsen finns 450 kilometer mountainbikeleder.

I Säfsen finns 450 kilometer mountainbikeleder.

4/7

I de småländska skogarnas vilda västern ligger krutröken tät på High Chaparall.

I de småländska skogarnas vilda västern ligger krutröken tät på High Chaparall.

5/7

Älvcampa i värmländska vildmarken.

Älvcampa i värmländska vildmarken.

6/7

Foto: Oyvind Lund

Slottet i Kalmar satsar sommartid på aktiviteter för barn.

Slottet i Kalmar satsar sommartid på aktiviteter för barn.

7/7

Roliga, fartiga och lagom barnsliga upplevelser råder det sannerligen ingen brist på i detta land. Och då finns ändå inte närnaturen - det stora, föränderliga äventyr som väntar runt varje knut - med på listan.

1. Astrid Lindgrens värld, Småland

Astrid Lindgren värnade om barns rätt att få vara barn. Därför är temat leklust när hennes sagovärld omsätts i praktiken i utkanten av födelsestaden Vimmerby. Men man får också sjunga allsång, uppleva teaterföreställningar med mera i de välkända barnboksmiljöerna.

Och man kan stöta på figurer som Pippi, Madicken eller Ronja när som helst! Skrindor att hyra, skötbord och amningsrum underlättar för dem med småbarn. Restauranger, kaféer, picknickställen, grillplatser, camping med mera.

Hitta dit: Vimmerby, 10 minuters promenad från centrum.

Kontakt: www.alv.se, 0492-798 00.

Nyheter: Kvällsteater i Villa Villekulla, där föreställningen "Pippi på de sju haven" spelas vecka 28-30. Varje dag under högsäsong spelas dessutom drygt 50 olika föreställningar, både på lilla scenen och runtom i parken.

2. Liseberg, Göteborg

Liseberg är Nordens största nöjesfält, med attraktioner, lottstånd, glasskiosker och lekutrymmen i närmast outsinlig mängd. Uppehållsväder och åkband till alla, sedan är dagen räddad. Vid biljettkassorna ser man hur lång väntetiden är till varje attraktion, lite koll gör att man kan planera åkandet på bästa sätt. Armband till barnen där man kan skriva upp sitt telefonnummer finns att få gratis. Amningsrum med skötbord, mikrovågsugn med mera.

Sittvagnar att hyra. Egen matsäck funkar, men här finns också många restauranger.

Hitta dit: Entré Örgrytevägen/Södra vägen.

Kontakt: www.liseberg.se, 031-40 01 00 Nyheter: I år invigs den nya bergochdalbanan Helix. Den är både längre och snabbare än någon annan bergochdalbana i Skandinavien - och den längsta i Europa där man befinner sig upp och ned. En åktur i Helix tar drygt två minuter och är Lisebergs största investering hittills.

3. Tom Tits experiment, Södermanland

I 20 år har man sjungit nyfikenhetens lov i alla tonarter på Sveriges första science center. Allt på Tom Tits bygger på att barn (- och vuxna) vill undersöka och försöka förstå spännande naturvetenskapliga upptäckter.

Och göra egna. 600 experiment erbjuds både inom- och utomhus i denna 18 000 kvadratmeter stora lekstuga; vattenlekar, illusionsgalleri, flygning med heliumballong med mera. Hissar, p-platser för barnvagnar. Restaurang.

Hitta dit: Storgatan 33, Södertälje.

Kontakt: www.tomtit.se, 08-550 225 00 Nyheter: I sommar öppnar Makerspace, en plats där besökarna kan konstruera, bygga, göra konstverk, animera och utmana sin skaparkraft.

4. Kolmårdens djurpark, Östergötland

Att ljudlöst sväva fram över safariparkens savann i en gondol ger en närkontakt utöver det vanliga med exotiska djur som lejon och giraffer. Delfinerna i Marine world är ett annat av denna spännande djurparks dragplåster, liksom de utrotningshotade tigrarna i Tiger world. Vill man kela med djur är det Barnens lantgård som gäller. Dragkärror och märkband till barnen finns vid entrén. Hotell, restauranger med mera.

Hitta dit: 30 km nordost om Norrköping Kontakt: www.kolmarden.com, 010-708 75 00 Nyheter: I år blir det ännu mer djurvisningar på Kolmården, där besökarna får lära sig mer om exempelvis björn, apa, järv, tiger, elefant och surikat.

5. Universeum, Göteborg

En rejäl dos allmänbildning om teknik, djur och natur samt en del kuriösa kunskaper utlovas på Nordens största vetenskaps center.

Här väntar äventyret i havens djup, den evigt gåtfulla rymden och regnskogens myllrande, fuktiga grönska; man kan vara med på hajmatning, lösa kriminalgåtor, prova sitt drömyrke och mycket annat.

Hitta dit: Södra vägen 50.

Kontakt: www.universeum.se, 031-335 64 50 Nyheter: I sommar finns en dinosaurie utställning på terrassen, med dinosaurier som både låter och rör på sig. Besökarna får vandra genom förhistoriska landskap bland dinosaurier. Utställningen pågår till 14 september.

6. Gustavsviks upplevelsebad

Närke Gustavsvik är en av landets mest besökta badanläggningar.

Här kan man löga sig i dagar utan att ha det minsta tråkigt. Den äventyrlige satsar på Europas högsta och längsta vildvattenfors eller någon av de andra mer avancerade vattenattraktionerna, den som vill ta det lugnt gör det i relaxen, motionsbadet eller på en filt i solen. Stugor, camping, minilantgård, äventyrscenter, fiske sjö med mera. Restauranger. Promenad avstånd till Örebro centrum.

Hitta dit: En kilometer söder om Örebro Kontakt: www.gustavsvik.se, 019-19 69 00 Nyheter: Ett nytt, stort utegym med massor av nya maskiner.

7. Bo på lantgård

Att övernatta eller semestra på en bondgård kan vara lika exotiskt som att åka utomlands för den som aldrig känt lukten av nyslaget hö, matat höns, klappat en ko eller åkt traktor. 275 gårdar med levande lantbruk över hela landet tar emot gäster året runt för boende (självhushåll eller rum med frukost) och lantliga upplevelser. Vissa gårdar är specialiserade på häst- och fiskeupplevelser, andra lånar ut cyklar, kanoter eller svampkorgar. Lugn och ro ingår i priset.

Hitta dit: I hela Sverige Kontakt: bopalantgard.org

8. Järvzoo, Hälsingland

Allt mellan myra och myskoxe kan skådas i denna fina, nordiska vildmarkspark. Man vandrar mellan de stora hägnen på en tre kilometer lång trätrottoar. Visningsmatningar.

Skrindor att hyra. Grillplats, kafé.

Boende med vargutsikt. Rovdjurscentret De 5 stora ligger intill.

Hitta dit: Järvsö, 15 kilometer söder om Ljusdal Kontakt: www.jarvzoo.se, 0651-411 25

9. Gröna Lund, Stockholm

Sveriges äldsta nöjesfält har inte tappat stilen. Med perfekt, naturskönt läge mitt i huvudstaden, hisnande attraktioner (som världens högsta Fritt fall), och proffsig underhållning fortsätter det att locka stora och små besökare i strida strömmar.

Restauranger, picknickbord. Nyheten för 2013 var Eclipse, världens högsta så kallade Starflyer som är en slänggunga på hög höjd. Gungans högsta höjd är 121 meter över marken. I år satsar nöjesparken på 57 konserter.

Hitta dit: Djurgården, Lilla Allmänna gränd.

Kontakt: www.gronalund.com, 08-587 502 94 Nyheter: Tillgänglighetsanpassningar för barnfamiljer, som amningsrum.

10. Samisk kultur, Lappland

Att mata renar, kasta lasso, köra rensläde, gå på fjället, lyssna till samiska berättelser eller fika vid elden i en tältkåta är lika spännande för svenska turister som för utländska. Aktiviteter året om. Lån av varm overall, vinterkängor med mera ingår om det behövs. Kafé, butik, museum.

Hitta dit: Jukkasjärvi, 17 kilometer från Kiruna.

Kontakt: www.nutti.se, 0980-213 29

Nyheter: Besökarna kan få smaka på en traditionell samisk lunch (renkött och fisk) med servering i Café Sápmi, den stora kåtan.

11. Säfsen bergcykelpark, Dalarna

I Säfsen finns 450 kilometer mountainbikeleder av varierande svårighetsgrad som passar alltifrån räddhågsna pappor till tuffa lillasyrror. Man hyr en cykel, åker lift upp till downhillområdet, väljer en bana och kör ner. Eller så cyklar man crosscountry i skogen. Boende, restaurang.

Hitta dit: Säfsen, 53 kilometer väster om Ludvika.

Kontakt: www.safsen.se, 0591-77 50 00.

Nyheter: Parkens pumptrack (minicykelbanan) är ombyggd med fler gupp och hopp för de minsta barnen.

12. High Chaparral, Småland

I de småländska skogarnas vilda västern ligger krutröken tät. Osäkra puffran och smyg runt i Buffalo City, ta en tur med hjulångare, vaska guld, spana på bisonoxar och indianer, kolla en ösig westernshow.

Skrindor, picknickbord. Pool. Camping med badsjö. Boende, serveringar.

Hitta dit: 8 kilometer från Gnosjö.

Kontakt: www.highchaparral.se, 0370-827 00 Nyheter: Nytt för i år är bland annat Buffalo Bill och Wild Bill's Wild West Circus. De har kommit till High Chaparral för att rekrytera skådespelare till den nya cirkusen. Varje dag sätts en show upp med besökarna.

13. Skara sommarland, Västergötland

Ett nöjesfält med cirka 45 attraktioner som inkluderar ett stort tivoliområde samt mängder av olika, blöta äventyr i Vattenland och motorburna roligheter i Racingvärlden.

Köer och trångt i badet vid fint väder. Badvakta varandra. Serveringar, camping.

Hitta dit: Axvall, 8 kilometer från Skara.

Kontakt: www.sommarland.se, 0511-770 300 Nyheter: Skara Sommarland fyller 30 år.

Det firas med bland annat en ny dykshow och en ny vattenattraktion - vattenrutschbanan Cobra, sommarlandets största investering hittills. Här kan fyra personer åka tillsammans i en gummiflotte genom ett rör. När det öppnar sig sveps ni med på en våg som får er att känna er viktlösa.

14. Skansen, Stockholm

Anrika, centralt belägna Skansen är djurpark och museum i ett. Här kan man - förutom att titta på vilda djur i hägn och i Skansenakvariet - sjunga ut på tisdagar, gå på tivoli, klappa djur på LillSkansen, prova gammaldags gårdssysslor med mera.

Barnvagnar att hyra. Serveringar, picknickplatser.

Hitta dit: Djurgården, Djurgårdsslätten 49-51.

Kontakt: www.skansen.se, 08442 80 00 Nyheter: Två nya föreställningar på LillSkansen.

Bland andra Markoolio och Oscar Zia gästar Barnens allsång

15. Värmländskt vildmark

Baslägret är en timrad stuga med självhushåll på campingplatsen vid älven.

I tredagarspaketet ingår flytande aktiviteter som bäver safari i gummibåt med guide samt heldagsfärd på egenbyggd timmerflotte.

Möjlighet till fiske i skogssjöar, bad i vedeldad bastu med mera.

Hitta dit: Stöllet, 14 mil norr om Karlstad.

Kontakt: www.vildmark.se Nyheter: I år kan den som vill följa med på en längre kombinationstur i kanot. Turen kallas Svartälven/Bergslagen och sträcker sig över två veckor i ett fantastiskt kanotområde.

16. Havets hus, Bohuslän

Det mesta som finns i havet syns inte från ytan. Därför behövs Havets hus. Här finns 40 akvarier - det största på 140 000 liter - som visar den rikedom av arter som lever och frodas i Väster havet (som ligger strax utanför husknuten). Sälsafari, bangolf med havstema. Hitta dit: Strandvägen 9, Lysekil.

Kontakt: www.havetshus.se, 0523-66 81 61.

Nyheter: Ny utställning om kapare på svenska kusten. Barnen får vara med och leta efter saker och köra sitt eget skepp i Gullmarsfjorden via en monitor. Det blir också nya guidningar om det marina fågellivet, liksom guidade snorkelturer.

17. Barnens slott, Småland

Det pampiga 800 år gamla slottet i Kalmar satsar sommartid på aktiviteter för barn mellan 3 och 13 år. Man kan klä ut sig, bli dubbad till riddare, gå på prinsessguidning, lyssna på när sagofén berättar sagor, delta i den spännande slottskampen med mera.

Kafé.

Hitta dit: Kalmar slott, Kungsgatan 1 Kontakt: www.kalmarslott.se, 0480-45 14 90

18. Djurskötare för en dag, Västergötland

Djurskötare är drömjobbet för många barn.

Här får den som är minst åtta år chansen att pyssla om och mata pingviner, apor, elefanter andra vilda djur när man följer en av Borås djurparks anställda under en hel dag. Lunch på savannrestaurang och fika ingår i priset.

Hitta dit: Borås djurpark, Alidelundsgatan 11.

Kontakt: www.boraszoo.se/zooliv, 033-35 32 70

19. Barnens gård, Blekinge

Hölassåkning, ponnyridning, leklandet och närkontakt med gårdens djur är några av favoriterna på denna lantliga nöjespark.

Vattenlandet erbjuder rejäl rotblöta och 120 meter rutschbana. Ta med guldtior som deposition för badringarna. Skrindor att hyra. Restaurang, grillplats.

Hitta dit: 7 kilometer från Karlskrona. E 22 Kontakt: www.barnensgard.se, 0455-155 55 Nyheter: Till sommaren finns en ny, jättestor labyrint, byggd av fler än 600 pallar.

20. Ormöga kamelranch, Öland

Kameler som vandrar omkring på det öländska alvaret är en sevärdhet i sig, att de kan hyras för kamelsafari känns närmast som en hägring. 30 asiatiska kameler och 15 lamor finns på ranchen. Minizoo, lekplats, loppis, kafé med mera. Kan vara stängt vid dåligt väder.

Hitta dit: Öland, 14 km norr om Borgholm.

Kontakt: www.kamelranch.se, 0709-41 00 90

 

 

Text av: Mats och Åsa Ottosson

ELISABETH MONTGOMERY