Det finns gott om budgetaktiviteter i Sverige om sommaren.
Bo i tält – kan du låna ett så slipper du till och med engångskostnaden.
Hyr en cykel för att ta dig runt – perfekt om vädret tillåter.
Parkteatern ordnar gratis föreställningar, och motsvarande finns runt om i landet.
1 AV 4
Det finns gott om budgetaktiviteter i Sverige om sommaren.
Foto: Jeppe Wikstrom
2 AV 4
Bo i tält – kan du låna ett så slipper du till och med engångskostnaden.
Foto: Nathalie Chavez
3 AV 4
Hyr en cykel för att ta dig runt – perfekt om vädret tillåter.
Foto: Göta kanal
4 AV 4
Parkteatern ordnar gratis föreställningar, och motsvarande finns runt om i landet.
Foto: Bengt Wanselius

Semestra gratis! Här är 33 heta budgettips

Få en drömsommar – utan att det kostar skjortan. Det finns massvis med spännande aktiviteter och upplevelser som är gratis eller bara kostar en liten slant. Här är 33 härliga budgettips för alla smaker!

Boende

1. Testa att tälta

Gör en engångsinvestering i ett tält, sen har du alltid övernattning och det är bara att ge sig ut på äventyr. Dessutom finns det massvis av trevliga campingar och vackra naturområden att upptäcka!

 Turistmal.se
Camping.se
Campingsverige.se
 

LÄS OCKSÅ: 10 bästa gratistipsen i Sverige på semestern

2. Bo på bondgård

Testa på det riktiga lantlivet - bo gratis på en ekologisk bondgård. Du måste hjälpa till med det dagliga arbetet men får i gengäld gratis boende och mat och lär dig massa nytt på köpet. Gårdarna kan vara inriktade på odling eller djur.

 Wwoof.se
 

Testa att byta bostad, eller passa någon annans hus!

3. Byt bostad

Boende på hotell kan gräva djupa hål i plånboken. Ett billigare sätt är att byta boende med en familj på det ställe där ni vill semestra. Det finns flera sajter för bostadsbyten, både med objekt i Sverige och i många andra länder.

 Intervac-homeexchange.com
Semesterbyte.com
 

4. Bo i värdfamilj

Flytta in hos en värdfamilj – ett perfekt sätt att både få billigt boende och en guide! Värden förväntas nämligen ha tid till att även guida sina gäster. En bonus för dig som är social och gärna vill träffa nya vänner.

 Servas.se
 

 

5. Passa ett hus

Ni bor helt enkelt i ett hus medan ägarna är bortresta, de slipper oroa sig för att huset står tomt och lockar till sig inbrottstjuvar och ni får ett gratis boende. Att ta hand om husdjur kan ingå.

 Housecarers.com
 

 

6. Låna en soffa

Att soffsurfa, det vill säga vara tillfälligt inneboende hos en värd, är ett smart sätt att komma billigt undan på resan. Utmärkt för dig som gillar umgänge.

 Couchsurfing.org
 

Hyr en begnagnad bil - mycket billigare! Foto: Massimo Colombo

Resor

7. Kör en hyrbil

Hyrbilar som hyrs för att köra enkel väg behöver sedan ibland köras tillbaka till sin uthyrningsstation. Och det kan man få göra - helt gratis. Bara att registrera sig och boka på nätet.

 Hertzfreerider.se
 

LÄS OCKSÅ: Semester i Sverige – spännande resmål i sommar

8. Hyr en begagnad bil

Varför betala dyrt för en hyrbil när man kan komma billigare undan? Så länge du inte bryr dig om att ha senaste modellen på hyrbilen kan du i stället hyra en begagnad bil.

 Rent-a-wreck.se
 

 

9. Få skjuts

Samåk med någon som gärna har sällskap på resan, dela kostnaden och gör en insats för miljön. Skjutsgruppen är en ideell samåkningsrörelse som man blir medlem i för att sedan kunna hitta personer att samåka med. Finns även på Facebook.

 Skjutsgruppen.nu
 

Låna en cykel. Foto: Göta kanal

10. Testa lånecykel

Ska du besöka en stad eller vill du se mer av den stad du bor i? Ett smart och billigt sätt att ta sig runt är en lånecykel. Lånecyklar finns i ett flertal städer som Stockholm, Göteborg, Malmö, Lund och Östersund.

Leta upp en gratisfestival. Foto: Sophia Hogman

Upplevelser

11. Besök en festival

Sommar är festivaltider! Det bästa är att en del av dem är helt gratis att besöka och flera bjuder på konserter med olika artister eller teater. Några exempel är Putte i parken (Örebro, Leksand, Karlstad och Stockholm), Musikens makt (Luleå), Scensommar (Växjö), Rix FM festival (flera städer, bland annat Eskilstuna och Kristianstad), Stockholms kulturfestival, Malmöfestivalen och Göteborgs kulturkalas.

 Kulturfestivalen.stockholm.se
Malmofestivalen.se
Goteborgskulturkalas.se
 

 

12. Se teater

Håll utkik efter gratis teaterföreställningar. I Stockholm bjuder Kulturhustet och Stadsteatern på ett digert program på flera utomhusscener och i parker varje år, både teater och konserter. I Malmö finns ett liknande arrangemang i Malmö sommarscen. Västmanslands teater har flera föreställningar i stadsparken i Västerås.

 Kulturhusetstadsteatern.se
Malmo.se/sommarscen
Vastmanlandsteater.se
 

 

13. Gå på bio

Från Hjo till Marstrand, Helsingborg, Norrköping, Malmö och Stockholm. Runt om i landet anordnas utomhusbio. Det är inte bara gratis utan riktigt mysigt så länge vädret är okej och man har en skön filt.

 Malmo.se/sommarscen
Stockholmfilmfestival.se
 

 

14. Utomhusträna!

Nu är en perfekt tid för utomhusträning. Ännu mer perfekt är det att det kan vara gratis. Friskis och svettis har gratis utomhusklasser runtom i landet. Är du intresserad av löpning finns det löpgrupper, till exempel Göteborg running club. På många ställen finns yogaklasser, en del är listade på Yogobe.com. Eller testa Nordic military training, de har gratis prova på-pass i flera städer.

 Yogobe.com/se/blog/klasser-utomhus-yoga-Sverige-2016
Nordicmilitarytraining.se
Friskissvettis.se
 

 

15. Pilgrimsvandra

Att pilgrimsvandra har blivit populärt, många uppskattar den lugna och reflekterande formen av vandring. Perfekt för dig som verkligen vill varva ner men samtidigt få motion.

 Pilgrimisverige.se
 

 

16. Nationalparker

Varför inte passa på att besöka någon av Sveriges 29 nationalparker? Här kan ni njuta av vackra ängsmarker, spännande urskog och grottor eller bestiga en fjälltopp.

 Sverigesnationalparker.se
 

 

17. Se stand-up

I Stockholm finns flera pubar som har gratis stand-up-kvällar, som Big Ben pub och Maffia Comedy Club på Södra sällskapet.

 Bigben.nu
Maffiacomedy.se
 

18. Häng på stranden

Det bästa med sommaren är ju ändå att bada! Så packa en matsäck och bege er till närmsta strand vid havet eller en sjö. Många utomhusbad med bassänger har gratis inträde.

 Badkartan.se
 

LÄS OCKSÅ: Sveriges bästa gratismuseum ligger i Linköping

19. Gå på museum

En regnig dag är det perfekt med ett museibesök. Bara i Stockholm har 14 museer fri entré, bland annat Moderna museet, Nationalmuseum och Historiska museet. I Göteborg är Världskulturmuseet gratis och i Malmö är Moderna museet gratis.

 

20. Kolla in kyrkan

Mossigt, kanske du tänker. Men många kyrkor har både intressant arkitektur och en spännande historia. Ta en guidad tur om det finns! Här kan också erbjudas gratis konserter eller sommarkafé med fika.

 Kyrkokartan.se
 

 

21. Mys på biblioteket

Läs tidningar, lyssna på musik, låna böcker och filmer, använd datorerna. Kanske anordnas en författarträff eller en sagostund för barn. Här är det lätt att fördriva några timmar.

LÄS OCKSÅ: Ekoturism i Sverige – res på bästa sätt

22. Picknick

Bara att packa ner lunchen i en korg och äta den utomhus kan vara en spännande upplevelse. Ta med en hängmatta och spänn upp mellan några träd.

Fiska! Kul, billigt, och du fixar middagen på en gång. Foto: Dimitri Zimmer

23. Fånga fisk

Alla har rätt att fritt fiska med handredskap längs Sveriges kust och i de fem stora sjöarna: Vänern, Vättern, Mälaren, Hjälmaren och Storsjön i Jämtland. I Stockholm och Göteborg kan man köpa fiskekort. För barn under 16 år är det gratis.

 Sportfiskarna.se
 

 

24. Gå på upptäcktsfärd

Att testa geocaching är ett äventyr för både stora och små. Man kan beskriva det som en modern version av gömma nyckeln eller skattjakt. Antingen använder man en GPS eller en app.

 Geocaching.se
 

 

För barn

25. Besök en 4H-gård

En dröm för alla som gillar djur. Ta del av gårdarnas vardagsliv med djurskötsel och andra sysslor, eller delta vid evenemang som ponnyridning och familjedagar.

 

26. Grilla

Eld är spännande och att grilla är mysigt. Dessutom blir ju maten så mycket godare. Bonus om man får grilla marshmallows eller banan med choklad i folie på glöden.

 

27. Hälsa på vänner

Fråga vänner eller släktingar om ni får komma och hälsa på i deras sommarhus. Eller kanske kan ditt barn följa med kompisens familj till deras sommarstuga. Att övernatta någon annanstans än hemma är alltid spännande.

 

28. Bygg en koja

Det kan räcka med några brädor eller grenar för att skapa en hemlig koja i en buske. Ta med lite fika ut till kojan!

 

29. Plocka bär och svamp

Plocka fram en korg och gå på jakt i naturen efter ätbara bär och svampar. På köpet får ni säkert se några djur och fin natur.

 

30. Övernatta i trädgården

För barn kan en övernattning i tält i kompisarnas trädgård vara mer spännande än ett all inclusive-hotell i Grekland.

 

31. Passa ett husdjur

Många behöver kattvakt eller hundpassning när de åker bort under sommaren. Ställ upp som extrafamilj, perfekt för barn som gillar djur.

Lite parkhäng är aldrig fel. Foto: Istock

32. Besök en park

Ofta går man till samma park eller lekplats. Passa på att besöka nya lite längre bort.

 

33. Spana på fåglar

Låna eller köp en kikare och en bok med fåglar. Håll utkik efter fåglar och kolla vilken art de tillhör. Hur många kan i få ihop under en sommar?

 

Tips för fler gratisnöjen!

Läs tidningen Håll koll i lokaltidningen efter evenemang som är gratis i ert närområde.

Hitta evenemang Sök på nätet efter budgetupplevelser hemma eller där ni är under sommaren. Gratisnojen.se

 Barnsemester.se
Fattiglappen.com
Gratisistockholm.nu
Ilovegoteborg.se