Anna Persson, 25, och Elin Helmersson, 20, från Stockholm pluggar tillsammans i Observatorielunden: "Jag använder Iphone och hotelldator. Jag brukar stänga av datatrafiken till telefonen, men egentligen så använder jag inte internet så mycket på semestern", säger Elin Helmersson. "När man kollar på internet så är det för att få tips på vad man ska göra, när man har en Iphone tar man inte med sin dator", säger Anna Persson.
Anna Persson, 25, och Elin Helmersson, 20, från Stockholm pluggar tillsammans i Observatorielunden: "Jag använder Iphone och hotelldator. Jag brukar stänga av datatrafiken till telefonen, men egentligen så använder jag inte internet så mycket på semestern", säger Elin Helmersson. "När man kollar på internet så är det för att få tips på vad man ska göra, när man har en Iphone tar man inte med sin dator", säger Anna Persson. Foto: Stefan Forsell

Semestersurfa gratis i sommar

Fler och fler vill kunna surfa på semestern utan att bli ruinerade. 

Att använda samma mobila bredband som hemma kan bli dyrt -  men det finns många sätt att surfa gratis. 

- Det bästa tipset är hotellet som man bor på. Nu för tiden erbjuder även budgethotell trådlöst internet, säger Expressens teknikexpert Fredrik Granlund.

Erik Högström

FAKTA

Fem tips för semestersurfaren:
1. Nu för tiden erbjuder nästan alla hotell internet till sina gäster.
2. Både mindre fik och globala kedjor erbjuder gratis internet. McDonald's till exempel erbjuder internet på drygt 6500 restauranger i Europa, plus de flesta i Nordamerika.
3. Vissa städer har gratis trådlöst internet vid sevärdheter. Till exempel Times Square i New York och runt Eiffeltornet i Paris.
4. Det går att köpa kontantkort för mobilt bredband i landet du besöker. Det blir ofta billigt och man har koll på kostnaden.
5. Vill man till exempel använda kartor på mobilen går det att ladda ner appar som sparar kartan offline så att man inte behöver internetuppkoppling.

Många har läst skräckhistorier om familjer som kommit hem från utlandssemestern och mötts av gigantiska räkningar för att de surfat på sitt mobila bredband.

 Men att använda internet på semestern behöver inte vara så dyrt.

 Vill man kunna surfa på stranden är ett tips att köpa mobilt bredband i landet som man befinner sig i.

 - Om man reser i Europa kan man nästan alltid köpa ett kontantkort på plats och surfa på det, det brukar bli billigt, säger Fredrik Granlund.

 Nu för tiden erbjuder nästan alla hotell gratis internet -  enda kruxet är att man oftast måste bo på hotellet i fråga. Men att hitta ett trådlöst internet är inte svårt. De flesta kaféer och restauranger har nu insett värdet av att erbjuda det till sina kunder.

Surfa och smaska

 Och hittar man inget mysigt fik att surfa på är de multinationella kedjorna ett tips -  bland annat McDonald's erbjuder gratis trådlöst internet på drygt 6500 av sina restauranger i Europa -  inklusive alla i Sverige.

 - Vi märker att många har ett intresse av att koppla upp sig hos oss, säger McDonald's presschef Frida Berg.

 En del städer erbjuder gratis internet vid turistattraktioner. Men Fredrik Granlund tycker att det är för omständligt att använda.

 - För att hitta internetzonerna behöver man ofta vara uppkopplad.

 Sedan förra året har EU lagstiftat om en spärr på runt 500 kronor för att hindra att kostnaden skenar i väg -  men utanför EU kan man fortfarande få en chockräkning om man inte är försiktig.

 Vill man använda sin telefon för att surfa precis som iSverige erbjuder till exempel Telia en tjänst som gör att man kan köpa 20 megabyte surf om dagen för 29 kronor i Skandinavien och Baltikum.