Vissa av späckhuggarna har blivit aggressiva i parken Seaworld, däribland späckhuggaren Tilikum, som varit involverad i tre människors död.
1 av 3: Vissa av späckhuggarna har blivit aggressiva i parken Seaworld, däribland späckhuggaren Tilikum, som varit involverad i tre människors död. Foto: Phelan M. Ebenhack / AP FR121174 AP
Företaget kommer att introducera "naturliga späckhuggarmiljöer" i stället för de gamla teateruppvisningarna under tiden den nuvarande generationen finns kvar.
2 av 3: Företaget kommer att introducera "naturliga späckhuggarmiljöer" i stället för de gamla teateruppvisningarna under tiden den nuvarande generationen finns kvar. Foto: Chris Park / AP
– Samhället förändras och vi förändras med det, skriver Seaworld i en kommentar.
3 av 3: – Samhället förändras och vi förändras med det, skriver Seaworld i en kommentar. Foto: Storms Media Group / BULLS 000D5CZI

Seaworlds löfte: Inga mer späckhuggare

Efter flera års protester lyssnar Seaworld slutligen på sina kritiker. Den här generationen späckhuggare i nöjesparkerna kommer att bli den sista, meddelar företaget.

– Samhället förändras och vi förändras med det, skriver Seaworld i en kommentar.

CNN-dokumentären "Blackfish", från 2013, har fått stora konsekvenser för djur- och nöjesparkerna Seaworld i USA, vars späckhuggare under många år varit huvudattraktionen. Filmen visar på konsekvenserna av att hålla späckhuggare i fångenskap.

Vissa av späckhuggarna har blivit aggressiva i parken, däribland späckhuggaren Tilikum, som varit involverad i tre människors död, däribland när tränaren Dawn Brancheau dog 2010.

Seaworlds aktie störtdök, besökarna blev färre och kritiken större efter dokumentären. Ett år senare meddelade nöjesparkerna att de skulle bygga om sina anläggningar, och späckhuggarnas bassänger blev större.

Men kritiken har fortsatt – och nu meddelar företaget, tre år efter att dokumentären släpptes, att nuvarande generation späckhuggare blir den sista.

– Varför de stora nyheterna? Seaworld har lyssnat och vi förändras. Samhället förändras och vi förändras med det, skriver Seaworld.

Beslutet hyllas

Och beslutet applåderas från flera håll. "Att Seaworld slutar föda upp späckhuggare är ett av de största genombrotten för djurskyddsrättigheter jag kan komma ihåg i mitt liv", skriver exempelvis Twitteranvändaren Clinton Yates.

 

https://twitter.com/clintonyates/status/710413343006195712

 

 

Företaget kommer att introducera "naturliga späckhuggarmiljöer" i stället för de gamla teateruppvisningarna under tiden den nuvarande generationen finns kvar.

– Späckhuggarna kommer fortsätta att bo på Seaworld under många år framöver, inspirera gäster på nya och naturliga sätt. De kommer fortsätta att få bästa tänkbara omhändertagande, baserade på de senaste framstegen, skriver företaget.

Fakta: Seaworld

Seaworld driver djur- och nöjesparker i USA, varav tre under eget namn i Orlando, San Antonio och San Diego.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande