<p>Att de ändrar färg beror på olika kemiska reaktioner mellan mineraler, svavel och gas från vulkanen.</p>
1 av 3: <p>Att de ändrar färg beror på olika kemiska reaktioner mellan mineraler, svavel och gas från vulkanen.</p> Foto: Olga Khoroshunova
<p>För att få den mest intressanta upplevelsen av sjöarna rekommenderas att man tar sig upp på toppen innan soluppgången.</p>
2 av 3: <p>För att få den mest intressanta upplevelsen av sjöarna rekommenderas att man tar sig upp på toppen innan soluppgången.</p> Foto: Colourbox
<p>Enligt sägner från lokalbefolkningen sägs själarna från avlidna personer ha sin boning i sjöarna. Med hjälp av färgerna på vattnet ska de hitta rätt sjö.</p>
3 av 3: <p>Enligt sägner från lokalbefolkningen sägs själarna från avlidna personer ha sin boning i sjöarna. Med hjälp av färgerna på vattnet ska de hitta rätt sjö.</p> Foto: Colourbox

Se sjöarna som skiftar färg – häftigt fenomen<br />

Vattnet i en sjö behöver inte vara blått. Det kan vara turkost, rött eller chokladbrunt också, i alla fall i sjöarna på vulkanen Kelimutu. Naturfeno­menet kan du beskåda på ön Flores i Indonesien.

Vulkanön Flores ligger i östra Indonesien och är ett populärt besöksmål för dykfantaster. I havet runtomkring Flores och de närliggande öarna lever tusentals fiskarter bland fortfarande välbevarade rev.

Men Flores bjuder också på en annan sevärdhet, som i stället ses på hög höjd. Det är den numera inaktiva vulkanen Kelimutu. Den ligger i Kelimutu nationalpark, cirka fem mil från staden Ende på mitten av ön.

Vulkanen, som är drygt 1 700 meter hög, hade sitt senaste utbrott 1968. I kratrarna har nu i stället bildats tre sjöar som långsamt skiftar färg. Det är alltså inte säkert att de har samma färg i år och om två år.

Kemiska reaktioner

De tre sjöarna brukar inte heller ha samma färg samtidigt. De olika färgerna som har setts är blått, grönt, turkost, rött och till och med mörkt chokladbrunt. Att de ändrar färg beror på olika kemiska reaktioner mellan mineraler, svavel och gas från vulkanen.

För att få den mest intressanta upplevelsen av sjöarna rekommenderas att man tar sig upp på toppen innan soluppgången. Sedan betraktar man hur vattnets färger kommer fram och ändras allt eftersom solen går upp och ljuset sprider sig.

Enligt sägner från lokalbefolkningen sägs själarna från avlidna personer ha sin boning i sjöarna. Med hjälp av färgerna på vattnet ska de hitta rätt sjö.

En annan sak Flores blivit känt för är kvarlevorna efter en dvärgliknande människoart som hittades 2004. Då fann forskare skelettdelar av en utdöd människotyp som bara var en meter långa. Arten döptes till homo floresiensis. Men om det verkligen är en ny människotyp är omtvistat.

Resfakta Flores

Resa hit: Flyg till Bali med till exempel British Airways, från cirka 6 500 kronor. Sedan inrikesflyg till Labuan Bajo, Flores, cirka 1 000 kronor med Lion air/Wings air.

Bästa tiden: April till november. Området är ett av Indonesiens torraste, men under monsunperioden november till april kan det komma stora mängder regn.

Restid: Från 20 timmar beroende på mellanlandningar.

Tidsskillnad: Sex timmar före Sverige under sommartid.

Valuta: 1 000 IDR är cirka 0,75 kronor.

Prisnivå: Betydligt lägre än i Sverige. En middag exklusive dryck cirka 25-50 kronor. En öl cirka 10-18 kronor.

Bo: De flesta hotell på Flores är billiga, från ett par hundralappar för ett dubbelrum. Golo Hilltop Hotel i Labuan Bajo tar från 250 kronor per natt. Vill du bo nära Kelimutu nationalpark är Kelimutu Crater Lakes Eco Lodge ett alternativ. Där kostar det runt 500 kronor per natt för ett dubbelrum.

Äta: I gatuköken som kallas warung kan du köpa nasi campur, dagens rätt. Det är ris med vad som finns för dagen. Missa inte nasi goreng, nationalrätten som är gjord på stekt ris med ägg, grönsaker och kött. Satay, grillspett med jordnötssås, är en annan typisk rätt.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande