Det riktiga Paris väntar runt hörnet.
1 av 4: Det riktiga Paris väntar runt hörnet. Foto: Anders Pihl
Missa inte Notre Dame.
2 av 4: Missa inte Notre Dame. Foto: Anders Pihl
Njut av en mysig picknick i någon av Paris parker.
3 av 4: Njut av en mysig picknick i någon av Paris parker. Foto: Rostislav Glinsky
4 av 4

Se Paris på budgetvis – 10 smarta spartips

PARIS, FRANKRIKE. Glöm trängsel, köer och hutlösa turistkrogar. Det riktiga Paris väntar  runt hörnet - för dem som vet hur man hittar dit. Och med flera smarta  budgettips får du dessutom pengar över till shopping!

Våren har kommit till Paris och solen skiner! Precis som alla andra turister pressar jag mig fram genom trängseln vid de kitschiga souveniraffärerna nedanför klassiska Sacré Coeur och tar bergbanan Funiculaire upp till toppen av Montmartre.

Däruppe finns knappt ståplats. Jag hoppar ur vägen för tutande bussar och marscherande turgrupper och kämpar mig förbi fejkkonstnärerna på Place du Tertre för att hitta en plats på uteserveringarna och få en kopp kaffe för 65 kronor, men det är kö till alla stolar.

Låt oss vara ärliga; Montmartre av i dag är ett turistinferno du snabbt tröttnar på under högsäsong. Men vad gör det? Det andra lugna Paris, det du egentligen längtade efter, ligger ju så nära.

Bara valet att ta en annan väg nerför Montmartre-kullen, öster om Sacré Coeur, låter dig upptäcka Abbesses, ett litet grannskap där parisarna själva befolkar de inbjudande bistron och brasserier som ligger på terrasser längs Montmartres sluttningar.

Kajerna vid St Martin

Torget Place Abbesses har ett minimalt tivoli mittemot kyrkan, en metrostation, ett par hotell, en rad mysiga caféer, som Le Saint Jean, intima kvarterskrogar, exempelvis Zuave des Abbesses, och några kringliggande gator med intressanta specialbutiker. Över alltsammans svävar en långt mer avslappnad stämning än hetsen uppe på kullens topp. Detta är fransmännens eget Paris, där livsnjutningen står i centrum.

Det är faktiskt likadant om man går ner åt väster nedanför Sacré Coeur. Här väntar ett distrikt med billiga krogar och små gatumarknader i kvarteren som leder ner till Boulevard Barbes.

Det finns många fler exempel på förbisedda områden i Paris. Ska man peka ut ett enda som verkligen är underskattat blir det nog kvarteren kring St Martin-kanalen, det största vattendraget i staden efter Seine och en omisskännligt romantisk plats.

Kanalen har sin finaste del mellan metrostation Jaurés till dess att kanalen går under jord strax innan Rue de Faubourg du Temple. De eleganta kupolformade gjutjärnsbroarna, raden av slussar och svängbroarna som viker sig åt sidan för att ge plats åt kanalbåtarna ger kanalen sin helt egna karaktär.

En varm vårdag som denna fylls kajkanterna av nöjda parisare som lapar sol och dukar upp sina picknick-korgar. På gatorna runt kanalen finns gott om barcaféer som Le Jemmapes och Jours de Péte och oväntade butiker som designbokhandeln Artazart. På söndagar stängs båda parallella kanalgatorna Quai de Jemmapes och Quai de Valmy av för biltrafik och lämnar plats för fotgängare, cyklister, hundägare och barn på rullskridskor.

Då är det en förtätad stämning kring kajerna vid St Martin där alla människor äter, läser, diskuterar, skrattar och smågrälar - Paris när det är som bäst.

 

Vårkväll i Paris

Även det mest centrala Paris har sina mindre uppmärksammade smultronställen. Bara genom att promenera till Marais har du kommit en bit bort från stadens mest givna turiststråk och samtidigt tagit ett kliv in i ett av Paris absolut mest intressanta delar.

Marais är en stadsdel som varit inne i många år. I takt med stigande hyror har den gamla arbetarklassbefolkningen nästan helt bytts ut mot Bobos vilket är Paris motsvarighet till Hipsters, chict bohemiska innerstadsbor med god ekonomi.

Marais är fullpackat med idylliska torg, gränder, konstgallerier och gourmetbiston samt ett helt knippe av smågator med stilmedvetna butiker som säljer allt mellan himmel och jord. Shoppingen är enormt varierad och håller hög kvalitet. Något annat skulle de kräsna Bobos rata.

Vandrar man västerut genom Marais kommer man slutligen fram till Boulevard Beaumarchais och Place de la Bastille. Ända sedan franska revolutionen har Bastiljen varit platsen för protester och demonstrationer.

I dag domineras torget av stadens nya Opéra Bastille. Bakom börjar ett annat område, det 11:e arrondissmentet, som i många avseenden är ännu mer spännande och numera mer trendigt än Marais.

Restaurangerna är billigare, trendbutikerna mer originella och barerna fler. Några av Paris bästa bargator, som Rue du Lappe, ligger i Bastiljen-distriktet, liksom Museé Edith Piaf.

Det mörknar långsamt och Paris sjunker in i en av sina första vårkvällar. Jag vandrar vidare, lycklig och lätt vimmelkantig av dagens alla sinnesförnimmelser. I Paris tycks något nytt gömma sig bakom varje gathörn.

 

MISSA INTE: 11 måsten i Paris enligt Lottie Knutson

10 SMARTA BUDGETTIPS

Märkeskläder på La Piscine

1. La Piscine är ett av Paris bästa outlets för märkeskläder. Priserna kan inte kallas låga, men ofta säljs plagg av toppdesigners som kostar mångdubbelt mer bara några kvarter bort. Adress: 13 Rue des Francs Bougeois, Marais.
Krogfynd

Ät på Café Etamine

2. Café Etamine är ett restaurangfynd i Marais som serverar underbara trerätters- menyer för 200 kronor och då får du rätter som sallad på rökt anka, avokadofylld svärdfisk och pistaschmousse. Adress: 13 Rue des Ecouffes.
Bo billigt

Bo billigt på Absolut budget

3. Bo billigt och upptäck området kring St Martin-kanalen i artikeln. Absolute budget hotel har dusch/wc i alla rum, fritt wi-fi och priser som börjar på 241 kronor/del i fyrbäddsrum eller 624 kronor för ett dubbelrum, absolute-paris.com
Som parisarna

Fixa egen picknick

4. Gör som parisarna - fixa en egen picknick om solen lyser. Medan stadens krogar förblir bra men dyra, är Paris härliga matmarknader mer prisvärda. Så fyll en färsk baguette med ditt favoritpålägg och leta upp närmaste park.
Gratis inträde

Första söndagen i månaden

5. Se till att vara i Paris första söndagen i en månad. Då har båda Paris toppattraktioner bland museer, Louvren och Musée d'Orsay, fritt inträde.
Kyrkogården

Besök "berömda döda"

6. Vandra den populära "famous dead"-promenaden på Père Lachaise-kyrkogården, givetvis gratis. Här vilar Chopin, Sarah Bernard, Balzac, Jim Morrison, Oscar Wilde, Edith Piaf och Molière bland många andra.
Catwalk

Gratis modeshow

7. Gratis modeshower äger rum varje fredag klockan 15.00 på sjunde våningen i Paris mest berömda varuhus Galeries Lafayette under mars-december. Varuhusets tak bjuder dessutom på gratis praktutsikt. Adress: 40 Boulevard Hausmann.
Stolta guider

Gratis rundtur

8. Gå en helt gratis stadsrundtur med Paris Greeters, en volontärorganisation av parisare stolta över sin stad. Bokas via hemsidan parisgreeters.fr
Öppen kyrka

Missa inte Notre Dame

9. Besök Notre Dame-kyrkan, en av Paris stora sevärdheter, som alltid är gratis att komma in i. Avgifter tillkommer dock om man vill gå upp i tornen.
Smart Paris Pass

Skaffa tvådagarspass

10. Ska du till Paris två dagar? Läge för att köpa ett Paris Pass för 875 kronor, men då ingår inträde till de flesta museer, de största sevärdheterna, Hop On Hop off-bussarna, flera båtturer, en vinprovning, en guidebok och all kollektivtrafik. parispass.com

 

LÄS OCKSÅ: 10 gratisnöjen i Paris

Resfakta

Resa dit: Air France har flera flyg dagligen från Stockholm, även Köpenhamn och Göteborg har täta direktförbindelser med Paris. Prisexempel: 1 893 kronor Stockholm-Paris under högsäsong. Även andra bolag flyger sträckan och paket med resa + hotell erbjuds av flera charterbolag, exempelvis Ving. Restid: 2-3 timmar.

Bästa tiden: Året runt, men vår, sommar och tidig höst har förstås behagligare temperaturer än senhösten och vintern, som kan vara kall och innebära snö.

Valuta: €1 = 8,33 SEK

Prisnivå: Paris är i genomsnitt något dyrare än Sverige, men det finns gott om undantag. Särskilt en bit från centrum finns prisvärda lunchmenyer och humanare priser på kläder och skor.

Bo: L'Edmond är avslappnad boutique-lyx i en lugn men ändå central del av Paris. Rummen känns som små sviter med egen köksdel. edmond-hotel.fr Hi-Matic erbjuder kul boende i Bastiljen-området med ungdomlig ekologisk profil och egen design. Bilda dig en egen uppfattning på hemsidan hi-matic.net Hotel Le Compostelle Påtagligt billigt för läget mitt i Marais, i synnerhet då rummen håller mycket god normalstandard. hotel-lecompostelle-parislemarais.com

Äta: Tre prisvärda exempel från Bastiljen-området (se artikeln). Chez Paul är en utmärkt och klassiskt fransk kvarterskrog där folk ständigt strömmar in och ut. chezpaul.com Cafe L'Industrie har extremt trevlig atmosfär med gäster i alla åldrar. Det är faktiskt tre ställen med samma namn kring samma gathörn - välj var du vill gå in. Adress: 16 Rue Saint-Sabin. Paris-Hanoi heter en populär vietnames som genom hög kvalitet och låga priser ofta har kö på gatan utanför. parishanoi.fr

Se: Lägg undan ett par måsten och ägna i stället en dag åt oplanerade strövtåg genom områden som Marais, Bastiljen och St Martin-kanalen.

Göra: Ett exempel är en båttur på St Martin-kanalen: Turen tar 2,5 timmar och kostar 16 €. Mer info på canauxrama.com Kommer du till Paris med barn är ett givet tips Galerie des Enfants på kulturhuset Centre Pompidou. Här får barnen interaktiv introduktion till bildkonsten och får sedan skapa i galleriets målarverkstad. Från 3-11 år. centrepompidou.fr/enfants

Shopping: Paris är en sjunde himmel för den klädintresserade, men ett paradis också för nästan alla andra, som garanterat hittar små roliga butiker kring sina egna intresseområden. Här finns allt från de största modeikonernas flaggskeppsbutiker till enkla loppmarknader och antik­affärer.

Bra att veta: I Paris välfungerande tunnelbana säljs enkelbiljetter för 14 kronor. Turister kan tjäna pengar på endagsbiljetterna Mobilis för 53 kronor som gäller i innerstan. Ett femdagars Paris Visite-kort (för hela Paris) kostar 260 kronor och ger även rabatter på vissa sevärdheter.

Så tar du dig runt: Abbesses: Metrostation Abbesses.

Boulevard Barbes: Metrostationerna Chateau Rouge och Barbés Rochechouart.

Canal St Martin-området: Metrostationerna Jaurés, Louis Blanc, Chateau Landon och Jacques Bonsergent och République är alla en kort promenad från den finaste sträckan av kanalen.

Marais: Mest centrala metrostationerna i Marais är St Paul och Pont Marie.

Bastiljen-området: Metrostation Bastille är naturlig utgångspunkt men även Charonne, Voltaire, Ledru Rollin och Faidherbe-Chaligny är behändiga.