Äntligen framme. Efter två års segling kom familjen Hammarberg från Malmö fram till ön Tabar i Papua Nya Guinea - ön där den svenska sjömannen Carl E Pettersson tros ha inspirerat Astrid Lindgren till berättelsen om Pippi Långstrumps pappa.
Äntligen framme. Efter två års segling kom familjen Hammarberg från Malmö fram till ön Tabar i Papua Nya Guinea - ön där den svenska sjömannen Carl E Pettersson tros ha inspirerat Astrid Lindgren till berättelsen om Pippi Långstrumps pappa.

Satte segel mot sagan - för att hitta Pippiön

Deras mål var att finna Pippi Långstrumps Kurrekurreduttö.

Efter två års världsomsegling landsteg tvåbarnsfamiljen Hammarberg från Malmö på den lilla ön Tabar i Papua Nya Guinea.

- Alla bitarna trillade på plats när vi kom fram. Det var som i sagan, säger Linda Hammarberg, 39.

Sommaren 2010 lämnade familjen Hammarberg Malmö för att ge sig ut på  det stora äventyret med den tolv meter långa segelbåten Mary Af  Rövarhamn.

Linda och Ludvig Hammarberg ville ta några års paus från ekorrhjulet. Med på resan har de barnen Lovis, 6, och Otto, 4.

Det var dottern Lovis som kläckte idén om att söka upp  Kurrekurreduttön där Pippi Långstrumps pappa är kung när Linda och  Ludvig presenterade tanken om en världsomsegling.

Inspirerad av sann historia

Astrid Lindgren hämtade nämligen med all sannolikhet inspiration från  den sanna historian om den svenska sjömannen Carl E Pettersson, som  simmade i land på Tabar i Papua Nya Guinea 1904, när hon skrev "Pippi  Långstrump i Söderhavet".

- Folket vi träffade på Tabar minns berättelser om Carl Pettersson.  Vi träffade en man vars farbror var barnbarn till honom, berättar Linda  Hammar­berg på mobiltelefon.

- De visade oss var han bott och där fanns småländska stengärden som han byggde för hundra år sedan.

Läste om Pippi för barnen

Familjen hade med sig boken "Pippi Långstrump i Söder­havet" som de läste för barnen på ön.

- Vi har sett många fantastiska platser under vår resa, men det känns  som det här var platsen som överträffade alla våra förväntningar. Det  var inte minst viktigt för barnen som hela tiden sett fram mot att komma  fram till verklighetens Kurrekurreduttö, säger Linda Hammarberg.

Familjen Hammarberg kom fram till Tabar förra tisdagen. Nu börjar de den två år långa långa återfärden hem till Malmö.

Följ familjen Hammarbergs äventyr på deras blogg http://symary.com

Förebilden till Astrids saga

Svenske sjömannen Carl E Pettersson blåste under en storm 1904 överbord från båten och flöt i land på ön Tabar i Papua Nya Guinea. Där gifte han sig med hövdingens dotter och fick nio barn.

Carl E Pettersson dog av en hjärtinfarkt i Australien 1937.

Hans äventyr var mycket omskrivna i Sverige och med stor sannolikhet var han förebild till Pippis pappa Efraim Långstrump när Astrid Lindgren skrev "Pippi Långstrump i Söderhavet" 1948.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande