Annons
X
EXPRESSEN.SE

Publicerad 15 jul 2011 10:56

Sätt segel i Kroatien

SKEPP O'HOJ. Vår skeppare Christian Toft Ramsboel ger oss en härlig vecka i Adriatiska havets sköna skärgård.

SKEPP O'HOJ. Vår skeppare Christian Toft Ramsboel ger oss en härlig vecka i Adriatiska havets sköna skärgård.

När du azurblå drömmar om salta dopp i kristallklart vatten?
Då kan Kroatien vara svaret.
Sätt segel och kryssa fram i Adriatiska havets sköna skärgård.

Med över 180 mil kust och nära 1200 öar finns att göra om du vill upptäcka Kroatien per båt. Mitt sällskap och jag, en grupp på 8 personer, utgår från Mandalina Marina i Sibenik, ett par mil norr om Split. Klockan 15 ska vi få båten men först 16.30 är vi välkomna ombord på vår Delphia 40. Ett tips är att plocka med en rejäl dos tålamod i packningen. Tidsoptimismen är vida utbredd och 10 minuter kan lika gärna betyda 30. Men det är ju semester, så vad gör några extra timmar på den soliga uteserveringen i hamnen.
För sol är ingen bristvara i Kroatien. Landet kan skryta med flest soltimmar i Europa. Just denna vecka är inget undantag. Prognosen lovar sol, sol och ännu mera sol. Och visst ångrar vi både en och två gånger att vi inte bokade en större båt när vi i stekande hetta trängs i den blygsamt tilltagna kabyssen i desperata försök att hitta utrymme för all mat och packning. Men är du inte alltför bekväm så är segling ett spännande och oslagbart sätt att uppleva Kroatiens rika arkipelag.

Skradin

Som första anhalt tar vi sikte inåt landet. En bit in längs floden Krka ligger Skradin, en pittoresk liten by med anor som sträcker sig tusentals år tillbaka i tiden. Det lilla samhället i sig är inget märkvärdigt utan det är snarare närheten till Krka nationalpark som drar besökare. Ett aningen turistigt måste med vattenfallen Skradinski Buk som huvudattraktion. Det går att ta ett dopp vid fallen så plocka med badkläder. Men sikta på en tidig båt för att undvika den värsta anstormningen. För 95 kuna får du båttransporten dit samt inträdet till parken. Bunkra upp med nötter och torkade fikon hos någon av alla försäljare som sitter längs vägen. Inte bara är det ljuvligt gott utan energin kommer dessutom väl till pass när du utforskar nationalparkens vindlande stigar.

Primosten

Dag två för oss ut till öppet hav igen men vi dröjer kvar längs kusten. Nästa stopp blir Primosten. Denna populära och mycket charmiga skönhet klättrar på en kulle med ett gytter av trånga gränder i alla väderstreck. På höjden tronar vackra St Georgskyrkan omgiven av pompösa gravsättningar och en slående panorama över havsklädd horisont.
Trots sin ringa storlek sjuder det av liv i denna lilla by. Vid middagstid fylls gränderna av hungrigt båtfolk och matglada turister. Flera är restaurangerna som lockar med havsutsikt och första parkett över solnedgången. Men vi väljer istället att slå oss ned på innergården till Konoba Mediteran. Maten är fantastisk, servicen ypperlig och slutnotan helt rimlig. Men kaffet på maten sparar vi till ett av alla fiken nere vid hamnen.

Komiza – Vis

Efter en stadig frukost på båten ligger veckans längsta segling framför oss - från Primosten till Komiza på ön Vis.
Vis är den bebodda ö som ligger längst ut i Adriatiska havet. Fram till 1989 var ön ett militärt område och stängd för turister. Byn Komiza ligger på öns västra sida i en bukt vid foten av berget Hum. Och har du tröttnat på att ligga på däck kan du istället lapa sol på någon av byns många stenbeströdda stränder eller ta en promenad upp till kyrkan, vackert inramad av olivlundar och vinodlingar.
Vattnet runt Vis är särskilt artrikt och fiskarna i trakten är kända för sitt kunnande. Den självklara cuisinen under ett besök i Komiza består med andra ord av läckerheter från havet. På Jastozera kan du ta båten hela vägen in i restaurangen. Passa på att kika ner i hummertinan när du lägger till. Spana in kvällens paradrätt innan du sätter dig till bords.
Från Komiza kan du göra en rad båtutflykter. På ön Bisevo utanför Vis beskådas ett alldeles särskilt fenomen. Blue Cave (Modra Spilja) är en liten grotta vars ingång precis rymmer en liten båt. Solljusets reflektioner i havsbotten skapar ett magiskt blått sken inne i grottan. Det kostar förstås ett par kuna i inträde och att bada i grottan är inte tillåtet även om många gladeligen trotsar förbudet med häftiga utskällningar som följd.
Ett gratis nöje är istället Green Cave (Zelena Spilja) som du hittar på ön Ravnik. Ta båten eller simma in i grottan. Glöm inte snorkeln. Genom ett litet hål i grottans tak sipprar solljuset ner och skapar en grön fläck i den annars så mörka terrängen. Och följer man ljusets väg under ytan ger det nästan illusionen av en gömd skatt på havets botten.
Innan du lämnar Vis gör ett stopp vid Stiniva beach; en sagolagun omfamnad av branta klippor. Simma in till den vita stenstranden och beundra klippformationerna eller ta en fika på det lilla strandkafét innan avfärd.

Palmizana

Att få en plats i hamnen i Hvar stad är näst intill stört omöjligt efter en lång och salt dag på havet. Alternativet heter Palmizana och ligger strax utanför Hvar på ön St Clemens som tillhör den lilla arkipelagen Paklina. Men att avfärda Palmizana som endast en hamnplats vore ett misstag. Ta dig tid att upptäcka det bilfria naturreservatet till fots och bli inte överraskad om du under promenaden stöter på påfåglar. De strövar fritt på öns 300 ha som täcks av lummig pinjeskog, doftrik rosmarin och mustig ljung. Och medan den nordöstra sidan är vigd åt hamnliv är sydöstra sidan en plats för läckergommen och badentusiasten. Hitta din egen gömda vik för en soldränkt dag kantad av svalkande dopp i det klara vattnet. Och vill du droppa kläderna är det helt ok. St Clemens är populärt bland nudister. Hungern stillas därefter på en av alla restauranger som trängs längs terrassen intill Palmizana beach.

Hvar stad – Hvar

Vi är tidigt ute efter natten i Palmizana. Taktiken är att säkra en plats vid kajen i Hvar stad när någon av båtarna går ut för dagen. Vår skeppare är tuff. Med vässade armbågarna lyckas han knipa en av de åtråvärda platserna bland vräkiga monsteryachter och lyxiga segelbåtar. Hamnpromenaden är en enda lång uppvisning av stor, större, störst. För det är hit som jetsetten styr under heta sommarmånader. Hvar stad är Kroatiens svar på St Tropez och bjuder högt tempo, det fina folket och party dygnet runt. Och även om staden i sig är en pärla med trånga gränder, vackra venetianska byggnader och ett storslaget fort som vakar över besökarna så är det festandet som lockar. Timmen är aldrig för tidig – eller för sen – för att skåla och skråla på något av stadens heta inneställen:
Hula Hula bar – Det självklara valet för after beachen. En populär strandbar alldeles intill vattnet där olika DJ:s ser till att hålla stämningen hög när solens strålar mättas under sena eftermiddagen. Ligger strax väster om staden. Följ strandpromenaden ett par hundra meter från hamnen.
Carpe Diem – Trendig bar i hamnen med hög partyfaktor. Drar storpublik ända in på småtimmarna. Det är här innefolket flockas – var så säker.
Veneranda – Inte nöjd? Krama ur det sista ur partynatten på nattklubben Veneranda. Ligger på en höjd strax väster om stadskärnan i en gammal borgruin. Dansa till de senaste hitsen tills benen tröttnar eller dagen gryr.

Trogir

Efter den sena natten tar vi åter sikte mot fastlandet. Trogir är vår nästa och sista anhalt.
Låt dig inte luras av det charmlösa inloppet med en stor industrihamn, intetsägande marina och grumliga vatten. Trogirs världsarvs-listade hjärta döljer en sällsam prakt. Flanera i smala kullerstensgränder, beundra de många historiska kyrkorna, slink in på en av restaurangerna med lummig innergård eller dröj kvar vid stadsmuren och slå dig ner för en kaffe längs den palmkantade hamnpromenaden.
När vi sista natten kryper till kojs är vi alla överens. Att segla i Kroatien är både spännande och oslagbart - och alldeles bedövande vackert.

ELISABETH MONTGOMERY

Relaterat