"Normalt följer vi UD:s rekommendationer, men i det här fallet kommer vi att tillåta avbokning för gravida och deras ressällskap om man har bokat en resa till ett land som drabbas av zikaviruset. Däremot gäller våra vanliga avbokningsregler om man inte är gravid", kommenterar Anna Wiksten på SAS presstjänst.
1 av 3: "Normalt följer vi UD:s rekommendationer, men i det här fallet kommer vi att tillåta avbokning för gravida och deras ressällskap om man har bokat en resa till ett land som drabbas av zikaviruset. Däremot gäller våra vanliga avbokningsregler om man inte är gravid", kommenterar Anna Wiksten på SAS presstjänst. Foto: Johan Nilsson/TT
Monica Myrstrand är gravid i 16:e veckan. Nu tillåter SAS att hon avbokar sin resa till zikadrabbade Puerto Rico. De flyger i stället till Orlando i Florida. Dottern Ava, 1 år, ska också åka med.
2 av 3: Monica Myrstrand är gravid i 16:e veckan. Nu tillåter SAS att hon avbokar sin resa till zikadrabbade Puerto Rico. De flyger i stället till Orlando i Florida. Dottern Ava, 1 år, ska också åka med. Foto: Privat
Viruset sprids av aedesmyggan. (Myggan på bilden har inget med zikaviruset att göra).
3 av 3: Viruset sprids av aedesmyggan. (Myggan på bilden har inget med zikaviruset att göra).

SAS backar – tillåter fri avbokning för gravida

Zikaviruset misstänks ha samband med att nära 4 000 barn har fötts med hjärnskador.

Nu backar SAS och tillåter fri avbokning för gravida som har bokat resa till de drabbade länderna.

– Det är ju helt fantastiskt, säger Monica Myrstrand som är gravid i 16:e veckan.

Monica Myrstrand och hennes familj i Stockholm hade planerat en resa till Dallas och Puerto Rico i mars. Hon trodde inte att det skulle vara något problem att boka om resan när riskerna med zika blev kända.

Men resebyrån, flygbolaget och försäkringsbolaget sa nej, trots att Monica har läkarintyg på att hon är gravid. Graviditet är ingen sjukdom så familjen skulle själva få betala 5 000 kronor för ombokning till Orlando i Florida.

– SAS skyllde på Resfeber och Resfeber skyllde på SAS policy, säger Monica.

SAS policy var att läkarintyg på graviditet inte räckte för att få avboka biljetter till de drabbade länderna i Karibien och Latinamerika.

Flyger inte till Karibien

Men SAS flyger inte till Karibien. Monica och hennes familj skulle ha flugit med SAS samarbetspartners American och United Airlines från Dallas till Puerto Rico och därifrån till New York. De bolagen tillåter ombokning för gravida, men det gick inte när biljetten var bokad hos SAS.

Olika bolag har haft olika regler, även inom SAS flygallians Star Alliance. Men till slut ändrade sig SAS.

– Normalt följer vi UD:s rekommendationer, men i det här fallet kommer vi att tillåta avbokning för gravida och deras ressällskap om man har bokat en resa till ett land som drabbas av zikaviruset. Däremot gäller våra vanliga avbokningsregler om man inte är gravid, kommenterar Anna Wiksten på SAS presstjänst.

"Vi ska ha samma regler"

Vändningen kom efter att Star Alliance gått ut med en rekommendation till sina flygbolag om att lätta på reglerna.

– Vi ska ha samma regler som våra Star Alliance-partners, men i det här fallet hade vi inte ens hunnit titta på om vi behövde avvika från våra ordinarie regler i och med att det här var det första ärendet. Men nu ska hon få avboka eller boka om sin resa, fortsätter Anna Wiksten.

Monica Myrstrand jublar av glädje när hon för beskedet av Allt om Resor:

– Vad kul! Då kanske vi slipper betala de här extra 5 000 kronorna, det vore ju fantastiskt!

 

LÄS MER: 

12 vanliga frågor och svar om zikaviruset

Zika – det gäller om du vill avboka resan

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande