Europas vackraste vy? Santorinis huvudstad Fira sluttar mot vulkankratern och erbjuder fantastisk utsikt över land och hav.
Ner till hamnen i Fira rider man åsna eller åker linbana.
Dukat för det ljuva ölivet. Här kan man sitta i timmar och bara njuta av utsikten.
Fin utsikt från hotellterrassen i Fira - i den vattenfyllda vulkankratern nedanför anländer lyxkryssarna dagligen i dussintal.
Lata dagar i Perissa, en av Santorinis mest omtyckta badorter med skönt semesterliv.
Santorini är vykortsvacker mest överallt.
1 AV 6
Europas vackraste vy? Santorinis huvudstad Fira sluttar mot vulkankratern och erbjuder fantastisk utsikt över land och hav.
2 AV 6
Ner till hamnen i Fira rider man åsna eller åker linbana.
3 AV 6
Dukat för det ljuva ölivet. Här kan man sitta i timmar och bara njuta av utsikten.
Foto: Oxana Oleynichenko
4 AV 6
Fin utsikt från hotellterrassen i Fira - i den vattenfyllda vulkankratern nedanför anländer lyxkryssarna dagligen i dussintal.
5 AV 6
Lata dagar i Perissa, en av Santorinis mest omtyckta badorter med skönt semesterliv.
Foto: Jan Wiriden
6 AV 6
Santorini är vykortsvacker mest överallt.

Santorini – oförglömlig ö i en ljuv klass för sig

SANTORINI, GREKLAND. Greklands övärld har många spektakulära lockelser. Underbara stränder, fantastiska fornminnen. Trots det förblir en av öarna i en klass för sig. Få ställen i världen är lika oförgömliga som ljuva Santorini.

Resfakta Santorini

Resa hit: Charter med Apollo (från strax under 4 000 kronor/person). Reguljärflyg med byte i Aten (från drygt 3 000 kronor)

Bästa tiden/klimat: Maj-september. Kan bli riktigt varmt och trångt i juli-augusti.

Restid: Cirka 3 timmar och 45 minuter.

Tidsskillnad: Plus en timme.

Språk: Grekiska. Engelska går bra i de flesta sammanhang, men inte alltid bland äldre lokalbor.

Valuta: Euro.

Prisnivå: Enligt X-Changes semesterindex är Grekland 30 procent billligare än i Sverige. På en utpräglad turistort som Santorini är skillnaden mindre, särskilt på märkesprylar. Mat och dryck är dock klart billigare.

Läs mer: santorini.gr

Bo bra

1. Hotell Loucas

När hotellen med bästa utsikten mot vulkanen och solnedgången dessutom erbjuder en härlig pool blir det öns bästa boende. Här på någon av hotellets många terrasser utmed klippan kan man stå och beundra utsikten hela dagen. Eller ur horisontalläge från poolen. Dubbelrum runt 1 000 kronor/dygn.

Agio Mina 10

2. Scirocco Apartments

Charmig, urgrekisk anläggning i vitt och blått med bästa läge på en de vindlande gränderna utmed den stupande klippsidan i Firas gamla stad. Perfekt läge med fantastisk utsikt, inte minst vid solnedgången. Fin pool och egen uteplats. Dubbelrum cirka 1 000 kronor/dygn.

Agiou Mina

Äta gott

3. Ouzeri

Det finns gott om turistfällor bland de många krogarna med utsikt mot solnedgången i Fira. Stora och genuina Ouzeri ligger uppe på platån ovanför klippväggen och erbjuder ej solnedgång men däremot en rik meny med mycket god mat till humana priser och riktigt trevlig personal.

4. Ntomatini, Perissa

Det finns gott om krogar och tavernor utmed Santorinis bättre stränder. Vid den långa, härliga stranden i Perissa tog vi lunch på den här utseendemässigt medelmåttiga krogen och fick mycket god "pasta på Santorinivis" för en dryg femtiolapp. Bra, mysigt ställe.

Shoppa

5. Mansion Baseggio

Den här stora butiken med ett spännande utbud av viner och kopior av ett otal vackra, antika krukor är om inget annat rolig att besöka. Ligger precis intill linbanans toppstation.

6. Galleri Irida

Kopior av prylar från det antika Grekland finns det gott om i souvenirbutikerna, men här finns de riktigt snygga prydnadsstatyetterna av myternas hjältar och hjältinnor. Dyrare i äkta brons, billigare men nästa lika snygga i bronspläterad terracotta. Vi tog hem vår egen ärggröna Pallas Athena för drygt en femhundring.

Shoppingcentrum Fabrika

Festa loss

7. Enigma

Gamla stan är full av ljuvliga uteserveringar utmed klippstupet, men de riktiga klubbarna lligger högst upp precis på gränsen till nyare delen av staden. Enigma är störst med sina tre barer och stora dansgolv. Koo Club strax intill är lite mjukare medan Tithora är det utpräglade rockstället.

Erythrou Stavrou

Uppleva mer

8. Lokala vingårdar

Trots att öns klimat inte lämpar sig för druvodling är Santorini känt för sitt egenartade, söta vin som länge gav byborna deras huvudinkomst. Flera vingårdar har visning med provsmakning, som Boutari.

www.boutari.gr

9. Bo i Perissa

Ni som reser på egen hand hittar öns mest prisvärda boende runt Perissa-stranden. Ett lite mjukare och mer avslappnat tillhåll för budgetresenärer och ryggsäcksfolk. Dessutom med en av öns allra bästa stränder.

Åka runt

Santorini är liten - bara tre mil från norr till söder fågelvägen. Därför är det en behändig utflyktsö med en hel del sevärt utmed vägarna. Hyr vespa, motorcykel eller bil. Bussar finns förstås också.

Santorinis säregna skönhet orsakades av en naturkatastrof för 3 600 år sedan. Det var då ön drabbades av ett av historiens allra kraftigaste vulkanutbrott. Utbrottet fick den ursprungliga ön att delas i flera öar som nu sträcker sig runtom och högt över den i huvudsak vattenfyllda jättekrater som uppstod. Och allra pampigast blev huvudön Thira (den som vi menar när vi säger Santorini). Dess sexton kilometer långa och mångfärgade klippkust sträcker sig ståtligt trehundra meter över havet och ger fullkomligt bländade vyer över havet, vulkanen och småöarna nedanför. Solnedgångarna här är sanslöst vackra och minnen för livet.

Fira – en turistmagnet

Allra vackrast är vyerna från öns huvudort, turistmagneten Fira. Gamla staden här är magnifik där den slingrar sig utmed den djärvt sluttande östra kraterväggen som utgör huvudöns berömda klippkust. Ett virrvarr av stensatta gränder utmed kraterväggen kantas av hotell, krogar, butiker, barer och boningshus, de allra flesta kritvita och med blå dörrar enligt klassisk, grekisk modell. Trots de uråldriga dragen är det mesta dock tämligen nybyggt då en svår jordbävning förstörde stora delar av staden 1956.

Under säsongen lägger upp emot ett dussin gigantiska lyxkryssare dagligen till nere i kraterbukten och hundratals turister, främst japanska och amerikanska, tar sig upp från den lilla hamnen i stupets botten till stadens huvudgator uppe på krönet. Många rider på åsnor den kringliga vägen upp, andra ställer sig i den långa kön till linbanan.

 

 

Utbudet i Firas butiker är präglade av lyxturismen och många satsar på dyrbara smycken och märkesvaror. För besökare med mer normal reskassa är shoppingutbudet ganska magert. Men att se staden är ett måste och att äta gott här och bo över med fin utsikt en natt eller två är inte oöverkomligt. Den genomsittlige semesterfiraren föredrar dock att bo vid någon av öns stränder och ha Fira som ett av flera utflyktsmål.

De bästa stränderna ligger i söder och öster. Mysiga lägen, men det finns en hake: Santorini är en vulkanö och av det följer att stränderna består av vulkansand. En sand som snabbt blir skållhet under stark sol och som kräver vettiga skodon och liggunderlag. Dessutom, den som är van vid kritvita stränder kan tycka att vulkansanden ser smutsig ut. Många av stränderna på östkusten består av svart sand. Mest exotisk är dock den Röda stranden på öns sydkust. En imponerande syn men att som badare lära sig trivas i det rödbruna stoftet kan ta en stund.

Med hyrbil avverkar vi ett antal av de mest kända stränderna från sydväst till nordost. Först når vi den nämnda Röda stranden som visar sig kräva ett antal gymnastiska övningar i form av klippvandringar om man som vi närmar sig den från öst. Frånsett ett minimalt kaffe- och glasstånd och en tjej som säljer smycken gjorda av strandens röda stenar är här helt oexploaterat. Ett brudpar låter sig fotograferas mot den anslående röda omgivningen.

"Oia ser ut som ett vykort"

En bit österut möter vi Sankt George-­stranden med sin svarta lavasand, därefter den lika svarta Perivolos och så charmiga lilla strandsamhället Perissa med lite grönare inslag mot den svarta lavan som sprider sig över den sju kilometer långa stranden. Vi äter lunch på en gemytlig restaurang vid strandkanten och känner att här skulle vi kunna trivas.

Nu har vi nått en bit upp på öns östkust där vi en liten bit längre norrut når stranden Kamari med dekorativt läge nedanför en stor klippa. Här är turistinriktningen tydlig med dykarcentrum, tatuerare och utomhusbiograf. Många skandinaviska charterturister hamnar här.

Strax innan vi når Kamari har vi gjort ett spontanstopp för en lockelse utmed vägen. Art Space ligger inhyst i ett 200 år gammalt brännvinsdestilleri och visar sig vara Greklands till ytan näst största konstgalleri. Dessutom kombineras utställningshallarna med en anläggning - Winery Vinzanto - för framställning av egna, söta viner. Här blir vi varmt välkomnade av anläggningens egen värdinna, Esmeralda, som entusiastiskt guidar oss runt i lokalerna. En kul upplevelse.

Vägarna norrut på Santorinis östkust kantas av vinfält och rader av åldriga, kritvita väderkvarnar. Stränderna här uppe - som Pori - är väldigt steniga och känns inte särskilt inbjudande. Vi kör vidare, nu västerut längst upp i norr, och når snart Oia, den charmiga lilla byn belägen längst ut i norra ändan av den stora vulkankratervägg som utgör Santorinis västkust (och där huvudorten Fira ligger ungefär mitt på). Här är det putsat och fejat med uppklädda åsnor väntande på turister i de vackert stensatta gränderna - hela Oia ser ut som ett vykort. Precis som i stora Fira är aftonstundens solnedgång den största attraktionen. Alla vi tillfälliga besökare flockas i vad som tycks vara resterna av ett uråldrigt utsiktstorn längst ut på en klippa för att se solen gå ner över den fantastiska, vattenfyllda kratern nedanför.

"Santorini - skön och kittlande"

Den som tröttnat på stränder och solnedgångar behöver inte gå sysslolös på Santorini. För den historiskt intresserade finns det en hel del att se. Som Antika Akrotiri - ett grekiskt Pompeji. Staden låg gömd under aska i 3 500 år innan den upptäcktes och började grävas fram på 1960-talet.

Här har man funnit en hel stad med bevarade hus, lerkärl, fresker och världens äldsta vattentoaletter med tillhörande avancerat avloppssystem. De finare konstverken som hittats här finns dock att beskåda på annat håll på ön. Utgrävningen i Akrotiri är numera inneslutet i ett stort hangarliknande bygge, en sorts museum där besökarna kan vandra på spångar mellan den gamla stadens hus och olika kvarter. Anläggningen ligger nära Röda stranden i öns sydvästra hörn. Intresserade bör komplettera med att besöka Museum of Prehistoric Thera i öns huvudstad Fira.

Här finns framför allt flera betagande och välbevarade fresker från utgrävningarna i Akrotiri, föreställande fiskare, kvinnor som boxas (!), djur och mycket mer. Samtliga mycket elegant komponerade och i en sorts vackert blekta, pastellika färger (främst i brunrött, blått och gult). Vi blir helt betagna i den som heter "Blå apor". Rörelserna i bilden är så fantastiskt levande, med apor som hoppar och klänger åt alla håll. Målningen skulle kunna ha gjorts i dag, men är alltså 3 600 år gammal.

I Fira finns även sevärda Santozeum, ett museum där 21 av de funna freskerna återskapats mycket naturtroget med hjälp av hypermodern fototeknik.

Santozeum ligger mitt i smeten i Firas turisttäta gamla stad, utmed en av de vackra stensatta gränder som slingrar sig utmed den stupande kraterväggen. Här vimlar det av barer, krogar, småhotell och butiker med smycken och modekläder. En populär turistgrej på ön just nu är fotbehandling i form av levande småfisk. Fira har flera "fiskspan" där turisterna småskrattande sitter på rad med fötterna i akvarieliknande glasboxar. Vi provar på - och upplevelsen känns lite som ön Santorini själv: skön och kittlande.

 

 

Vill du läsa mer om Grekland? HÄR hittar du fler artiklar!