Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa resor i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Seglarhotellet i Sandhamn.
Seglarhotellet i Sandhamn.
Seglarhotellet i Sandhamn.
Viveca Sten har skrivit sex böcker i Sandhamnsserien.
Viveca Sten har skrivit sex böcker i Sandhamnsserien.
Viveca Sten har skrivit sex böcker i Sandhamnsserien.
Sandhamns värdshus.
Sandhamns värdshus.
Sandhamns värdshus.
Missionshuset.
Missionshuset.
Missionshuset.
1 AV 5
Seglarhotellet i Sandhamn.
Foto: Christian Örnberg
2 AV 5
Viveca Sten har skrivit sex böcker i Sandhamnsserien.
Foto: Jörgen Hildebrandt
3 AV 5
Sandhamns värdshus.
Foto: Cornelia Nordström
4 AV 5
Missionshuset.
Foto: Suvad Mrkonjic
5 AV 5

Sandhamn – 8 miljöer från kända deckarna

Sandhamn blev den självklara platsen när Viveca   Sten började skriva sin första deckare. Hennes serie innehåller   dramatik, spänning och inte sällan ett budskap.

Stockholms skärgård är ju en sådan fantastisk plats för att skriva om ond, bråd död! Att placera ett lik mitt i den soliga semesteridyllen full av turister, barn och hundar är en kittlande känsla, menar Viveca Sten.

Viveca Sten

Ålder: 55.

Gör: Författare och jurist.

Bor: norr om Stockholm.

Deckare: Sex böcker i Sandhamnsserien.

1. Bageriet

Sandhamnsbageriet är ett måste.

Ljuvliga bullar och frestande matbröd trängs i hyllorna. Mina bästa tips: de klassiska seglarbullarna och bageriets levainbaguette.

2. Trouvillestranden

Packa en picknickkorg och gå till Trouvillestranden på öns sydöstra sida. Där hittar du skärgårdens vackraste (- och enda! ) sandstränder. Dessutom långgrunda och barnvänliga.

3. Kvarnberget

Gå bort till Kvarnberget och njut av Sandhamns vackraste utsiktsplats, 360 graders vy över skärgården.

4. Dykarbaren

Ett glas rosévin på uteverandan hos Dykarbaren eller Seglarhotellet är ett härligt sätt att inleda kvällen.

5. Sandhamns värdshus

Fiskgrytan på Sandhamns värdshus är oslagbar och är en riktig klassiker om du vill äta något gott.

I Sandhamn bor omkring 120 bofasta och hon har låtit tio personer  bli mördade här.

- Mina vänner på ön har sagt att de aldrig brukade låsa dörren om sig förr, men nuförtiden gör de det.

Deckarna  fick utspela sig i Sandhamn eftersom hon själv har tillbringat väldigt  mycket tid där och älskar ön. Hennes barn är den femte generationen i  familjen som tillbringar lov och helger där ute. Hennes släkt har  funnits på ön i nästa hundra år.

Platserna i böckerna är mestadels verkliga, med några fiktiva undantag.

-  Det är en så liten ö och jag vill inte att folk ska känna sig utpekade.  Men när jag skrev den första boken hade jag aldrig kunnat föreställa  mig att det skulle bli så här stort.

Viveca Sten gillar att  skriva deckare för att hon kan belysa olika samhällsfenomen samtidigt  som hon berättar en spännande historia. Hon har till exempel lyft fram  främlingsfientlighet och i "I stundens hetta" handlar det om oro över  tonårsbarn. Att hon trivs som deckar författare och gillar den kreativa  processen i skrivandet är uppenbart.

- En gång frågade min man  vart jag skulle gå. "Jag ska ut och hitta en lämplig plats där man kan  gömma en kropp" sa jag. Det är inte varje dag man kan säga det!

1. Seglarhotellet

En  varm och solig sommardag är det svårt att föreställa sig Sandhamn täckt  av is och snö. Men utanför Seglarhotellet hittas i "I farans riktning"  en död kropp på annan dag jul som har legat där några dagar. En av  sakerna jag gillar med deckare är att man kan lyfta upp samhällsfenomen  och den oro som finns kring främlingsfientligheten till exempel.

Det gör jag i den här boken.

2. Missionshuset

Inte långt från kyrkogården ligger missionshuset.

Det  byggdes 1911 efter att de boende på ön länge bett om tillstånd att  bygga en kyrka. I missionshuset hade man sedan i flera decennier  gudstjänster, söndagsskola och symöten. Det blev som ett socialt nav i  samhället. Numera är missionshuset ett bed & breakfast. I rum 5  hittas en brutalt misshandlad och mördad kvinnlig gäst av en städerska i  min första bok. Det händer att folk ber om att få bo just i rum 5 efter  att de har läst boken.

3. Korsö

Korsö är ett  militärt område och jag fick ansöka om ett speciellt tillstånd för att  åka dit för min research. Min man körde mig dit men fick vänta i båten  medan jag gick i land på ön. Här har kustjägarna sin militärbas i "I  natt är du död". Jag fick mycket bra respons av kustjägarna för att jag  hade gjort ordentlig research och de upplevde att jag verkligen visste  vad jag skrev om. Hit kan tyvärr inte vem som helst åka men man ser över  till Korsö från Sandhamn.

4. Trouville-stranden

På  öns södra sida hittas ett ilandflutet lik, en man som är inlindad i  fisknät, i "I de lugnaste vatten". Det var just sommaridyllen som  inspirerade mig till de här berättelserna, kontrasten mellan det vackra  och det hemska. "Tänk om man skulle hitta ett lik här ute mitt i  sommaridyllen! " tänkte jag en dag och gick hem och skrev första och  sista kapitlet till min första bok.

5. Tallskogen

I  "I grunden utan skuld" har en ung flicka försvunnit och befaras ha  drunknat. När Nora Lindes söner leker i tallskogen hittar de hennes  lemlästade kropp.

Thomas och Nora måste då försöka ta reda på  varför hon har utsatts för dessa hemskheter och om mördaren kommer att  slå till igen. Man får också följa en parallell historia, om Thorwald  som växer upp på ön i början på 1900-talet.

Jag inspirerades av en verklig berättelse - fast i verkligheten hade den tack och lov ett betydligt lyckligare slut.

6. Brandska villan

Brandska  villan är ett fiktivt hus som Nora ärver. Jag satte Brandska villan på  en kulle där det inte finns några verkliga hus. Jag ville inte att någon  husägare på ön skulle känna sig utpekad men det händer att grannarna på  kullen får frågan om deras hus är Brandska villan.

7. Kyrkogården

Här  har jag skapat en fiktiv jordhåla där unge Thorwald hålls fånge av sin  egen far i "I grunden utan skuld". Jag gillar att strosa omkring på  kyrkogården. Det är också bra för att hitta förslag på äldre namn till  mina karaktärer. Men en gång gick jag förbi här en mörk kväll och min  ficklampa gick sönder! Jag var mitt uppe i ett kusligt kapitel i  skrivandet. Men då kunde jag ta med mig de känslorna in i skrivandet  sedan.

8. Gömstället

Mina böcker börjar alltid med en bild i huvudet. I "I stundens hetta" göms en död tonåring här på midsommardagen.

En sommar kom jag ut en sen sommarkväll och såg alla festande ungdomar.

Jag  blev alldeles bedrövad när jag såg alla ungdomar som var så fulla att  de inte kunde ta hand om sig själva. Jag bearbetade nog många av mina  egna rädslor när det gäller mina barn när jag skrev den boken.