Sandhamn – 8 miljöer från kända deckarna
Sandhamn blev den självklara platsen när Viveca Sten började skriva sin första deckare. Hennes serie innehåller dramatik, spänning och inte sällan ett budskap.
Stockholms skärgård är ju en sådan fantastisk plats för att skriva om ond, bråd död! Att placera ett lik mitt i den soliga semesteridyllen full av turister, barn och hundar är en kittlande känsla, menar Viveca Sten.
I Sandhamn bor omkring 120 bofasta och hon har låtit tio personer bli mördade här.
- Mina vänner på ön har sagt att de aldrig brukade låsa dörren om sig förr, men nuförtiden gör de det.
Deckarna fick utspela sig i Sandhamn eftersom hon själv har tillbringat väldigt mycket tid där och älskar ön. Hennes barn är den femte generationen i familjen som tillbringar lov och helger där ute. Hennes släkt har funnits på ön i nästa hundra år.
Platserna i böckerna är mestadels verkliga, med några fiktiva undantag.
- Det är en så liten ö och jag vill inte att folk ska känna sig utpekade. Men när jag skrev den första boken hade jag aldrig kunnat föreställa mig att det skulle bli så här stort.
Viveca Sten gillar att skriva deckare för att hon kan belysa olika samhällsfenomen samtidigt som hon berättar en spännande historia. Hon har till exempel lyft fram främlingsfientlighet och i "I stundens hetta" handlar det om oro över tonårsbarn. Att hon trivs som deckar författare och gillar den kreativa processen i skrivandet är uppenbart.
- En gång frågade min man vart jag skulle gå. "Jag ska ut och hitta en lämplig plats där man kan gömma en kropp" sa jag. Det är inte varje dag man kan säga det!
1. Seglarhotellet
En varm och solig sommardag är det svårt att föreställa sig Sandhamn täckt av is och snö. Men utanför Seglarhotellet hittas i "I farans riktning" en död kropp på annan dag jul som har legat där några dagar. En av sakerna jag gillar med deckare är att man kan lyfta upp samhällsfenomen och den oro som finns kring främlingsfientligheten till exempel.
Det gör jag i den här boken.
2. Missionshuset
Inte långt från kyrkogården ligger missionshuset.
Det byggdes 1911 efter att de boende på ön länge bett om tillstånd att bygga en kyrka. I missionshuset hade man sedan i flera decennier gudstjänster, söndagsskola och symöten. Det blev som ett socialt nav i samhället. Numera är missionshuset ett bed & breakfast. I rum 5 hittas en brutalt misshandlad och mördad kvinnlig gäst av en städerska i min första bok. Det händer att folk ber om att få bo just i rum 5 efter att de har läst boken.
3. Korsö
Korsö är ett militärt område och jag fick ansöka om ett speciellt tillstånd för att åka dit för min research. Min man körde mig dit men fick vänta i båten medan jag gick i land på ön. Här har kustjägarna sin militärbas i "I natt är du död". Jag fick mycket bra respons av kustjägarna för att jag hade gjort ordentlig research och de upplevde att jag verkligen visste vad jag skrev om. Hit kan tyvärr inte vem som helst åka men man ser över till Korsö från Sandhamn.
4. Trouville-stranden
På öns södra sida hittas ett ilandflutet lik, en man som är inlindad i fisknät, i "I de lugnaste vatten". Det var just sommaridyllen som inspirerade mig till de här berättelserna, kontrasten mellan det vackra och det hemska. "Tänk om man skulle hitta ett lik här ute mitt i sommaridyllen! " tänkte jag en dag och gick hem och skrev första och sista kapitlet till min första bok.
5. Tallskogen
I "I grunden utan skuld" har en ung flicka försvunnit och befaras ha drunknat. När Nora Lindes söner leker i tallskogen hittar de hennes lemlästade kropp.
Thomas och Nora måste då försöka ta reda på varför hon har utsatts för dessa hemskheter och om mördaren kommer att slå till igen. Man får också följa en parallell historia, om Thorwald som växer upp på ön i början på 1900-talet.
Jag inspirerades av en verklig berättelse - fast i verkligheten hade den tack och lov ett betydligt lyckligare slut.
6. Brandska villan
Brandska villan är ett fiktivt hus som Nora ärver. Jag satte Brandska villan på en kulle där det inte finns några verkliga hus. Jag ville inte att någon husägare på ön skulle känna sig utpekad men det händer att grannarna på kullen får frågan om deras hus är Brandska villan.
7. Kyrkogården
Här har jag skapat en fiktiv jordhåla där unge Thorwald hålls fånge av sin egen far i "I grunden utan skuld". Jag gillar att strosa omkring på kyrkogården. Det är också bra för att hitta förslag på äldre namn till mina karaktärer. Men en gång gick jag förbi här en mörk kväll och min ficklampa gick sönder! Jag var mitt uppe i ett kusligt kapitel i skrivandet. Men då kunde jag ta med mig de känslorna in i skrivandet sedan.
8. Gömstället
Mina böcker börjar alltid med en bild i huvudet. I "I stundens hetta" göms en död tonåring här på midsommardagen.
En sommar kom jag ut en sen sommarkväll och såg alla festande ungdomar.
Jag blev alldeles bedrövad när jag såg alla ungdomar som var så fulla att de inte kunde ta hand om sig själva. Jag bearbetade nog många av mina egna rädslor när det gäller mina barn när jag skrev den boken.