Magnifika La Concha – en av världens finaste naturliga hamnar.
1 av 4: Magnifika La Concha – en av världens finaste naturliga hamnar.
Stranden är det stora söndagsnöjet i San Sebastián.
2 av 4: Stranden är det stora söndagsnöjet i San Sebastián.
3 av 4
Det är matfest i snart sagt varenda gathörn.
4 av 4: Det är matfest i snart sagt varenda gathörn.

San Sebastián – ett baskiskt tapasparadis

SAN SEBASTIÁN. En av världens bästa matstäder med en av världens finaste stadsstränder.
Spanska San Sebastián är en fantastisk ­upplevelse.

I snart sagt varje gathörn dignar det av läckra ­matfrestelser – men som tur är finns här också ­sevärdheter som får besökaren att promenera bort några extra kilon.

Restaurang Arzak är den mest omtalade av San Sebastiáns hela tre krogar med toppbetyg i matbibeln Guide Michelin: tre stjärnor. Jag har varken bokat bord (vilket bör göras långt i förväg) eller har råd med en tvåtusenkronors middag, men nyfikenheten får mig att vilja titta in.

Byggnaden visar sig utåt tämligen oansenlig, och läget – långt ut på en anonym genomfartsled – får mig att be taxin att bara vänta någon minut medan jag hoppar ur och tar ett foto.

Trevlig kock på trestjärnig krog

Genom entrédörren hörs sorl och när jag gläntar på den kliver raskt en äldre, jovialisk man i vit kockklädsel fram och räcker mig näven.

– Välkommen, kliv in, säger han och jag inser plötsligt att jag står öga mot öga med ställets berömde grundare, mästerkocken Juan Mari Arzak.

En kort stund är jag bekymrad över om han misstagit mig för en inbokad gäst och förklarar snabbt att jag är journalist från Stockholm. Då skiner legendaren upp ännu mer, förklarar snabbt att jag ska följa honom varpå han går in i köket och ber mig fotografera honom med kökspersonalen.

Jag hoppas just på att få en smakbit när det bullrar i entrén och señor Arzak ursäktar att han nu måste ägna sig åt det anländande ­middagssällskapet.
Jag tar adjö med värme i hjärtat – så kul att möta en stjärnkock som inte har näsan i vädret. Och som är en så god ambassadör för sin stad. Inte bara som symbol för San Sebastiáns med rätta världsberömt goda mat, utan också för den varma och vänskapliga anda som genomsyrar umgänget här.

 

Prima råvaror

Den prima matkulturen förklaras förutom av tillgången på utmärkta råvaror av att den baskiska staden fick ro att utveckla sitt eget kök då den så länge lämnades i fred av turister och ­omvärlden. Inte minst den baskiska befrielserörelsen Etas terror skrämde under många år ­nöjesresenärer.

På senare år har allt blivit lugnare, turisterna väller in – och möts av ­dignande fat och glada miner.

Gudabenådad strand

San Sebastián är gudabenådad ur flera aspekter varav den allra mest påtagliga är La Concha, den långa, bågformade sandstranden och hamnen som utgör det naturliga navet för folkliv och umgänge här. En söndag när vi är på besök hålls den årliga regattan – en härlig folkfest med flaggförsedda hejaklackar i strandbrynet och fullsatt av åskådare både vid promenadstråkets långa räcke och i småbåtar ute i vattnet.
Staden är relativt stor (nära 200 000 invånare) och har ett flertal stadsdelar, men för turisten är det naturligt att hålla sig i området närmast vattnet. Här finns bland annat den charmiga gamla staden med gränder fyllda av krogar och barer.

Här påminns vi också om stadens våldsamma förflutna. En skylt vid 31 augusti-gatan berättar hur den fått sitt namn – den var enda gatan i staden som stod kvar sedan brittiska och portugisiska trupper jämnat San Sebastián med marken detta datum under Napoleonkrigen 1813.

Återhämtade sig storartat

Men man återhämtade sig storartat sedan franska kejsarfamiljen på ­1850-talet gjorde näraliggande Biarritz till sin sommarstad och spanska hovet kontrade med att sommarvistas i San Sebastián – vilket ända in på 1930-talet lockade hit världens rika och berömda. Bland det som än minner om ­guld­epoken hör lyxhotellet Maria Cristina, spaanläggningen La Perla och det gamla charmiga tivolit högst upp på ett berg intill La Concha-stranden.

Men bara ett par kvarter ovanför strandromantiken finner vi en modern, pulserande storstad med shopping­distrikt, museer och sevärdheter – som tur är erbjuder den härliga matstaden även många tillfälligheter att strosa bort några kilon.

 

LÄS MER: Guide med 9 tips till San Sebastian

San Sebastián topp 5

1. Maten!

Världens bästa matstad menar många, och San Sebastiáns rekord i Michelinstjärnor - fjorton stycken, bland annat tre krogar med vardera toppbetyget tre stjärnor - bara understryker ­uppfattningen. Världsberömda ­toppkrogar som Arnaz är knappast ställen man bara slinker in på men staden fullkomligt vimlar av läckra krogar där inte minst tapasbarerna får munvattnet att rinna till via sina oändliga och så aptitligt uppdukade fat med mycket prisvärda läckerbitar.

2. La Concha

Har kallats en av världens finaste stränder och det är lätt att hålla med där den ligger som en guldfärgad båge framför turkosblått vatten och med ståtliga bergstoppar på båda sidor. Stadens givna promenadsträcka och samlingspunkt på veckoslut och vid större festligheter.

3. Monte Igueldo

Bergstoppen som ger den bästa och mest svindlande utsikten över La Concha och staden nås via en charmig gammaldags linbana. Högst upp möts vi bland annat av ett antikt tivoli med karuseller och annat familjevänligt. Mysig utflykt.

4. Akvariet

Stadens oceanstiftelse grundades redan 1908 och byggde ett av Europas första offentliga akvarium. I dag ryms här elva tropiska akvarium med över 5 000 fiskar inklusive tigerhajar och havssköldpaddor. Ett sjöfartsmuseum med modellskepp ingår även i entrén.
Karlos Blasco de Imaz Plaza 1

5. Hotel Maria Cristina

Kungligt lyxhotell byggt 1912 och döpt efter spanska drottningen Maria Cristina (1858-1929) som över 40 somrar gick i spetsen för semesterfirande kungligheter och andra ädlingar från hela Europa. Bör beses för dess ­skönhet och historiska vingslag.
Paseo Republica Argentina 4