Annons
EXPRESSEN.SE

San Francisco

San Francisco brukar kallas världens vackraste stad. Den är mycket kuperad och ligger idylliskt vid San Francisco-bukten med den forna fängeleön Alcatraz i fonden. I de branta backarna åker de kända kabelspårvagnarna - en turistattraktion i sig.

 

På 1960-talet satte hippierörelsen staden ordentligt på världskartan. Proteströrelsens dåvarande centrum - stadsdelen Haight Ashbury - lockar turister än idag, men kvarvarande hippies är få. San Francisco är även centrum för USA:s gaykultur med många träffpunkter för homosexuella.

Turisterna hamnar ofta i det populära hamnområdet Fisherman´s wharf med många restauranger och stort akvarium. Shoppingen är mest intensiv på Market Street, den stora affärsgatan. Många turister uppsöker även Lombart Street - känd som världens krokigaste gata.

 

Det går lätt att ta sig fram i San Francisco utan bil. Kollektivtrafiken är väl utbyggd. Dessutom är staden bara cirka 11 kilometer i diameter. Det mesta finns inom promenadavstånd.

De flesta större flygbolag flyger från Stockholm till San Francisco. Direktflyg tar tio och en halv timme.

 

POPULÄRA TURISTATTRAKTIONER I SAN FRANCISCO
Golden Gate-bron
Alcatraz
Transamerica-pyramiden
Coit Tower
Chinatown
Haight Ashbury
San Francisco zoo.
Lombart Street
Fisherman´s wharf

 

FAKTA SAN FRANCISCO
ALLMÄNNA FAKTA: San Francisco fick stadsrättigheter 1850. Staden ligger i norra Kalifornien och har cirka 826 000 invånare. I storstadsområdet med Oakland och San Jose inräknade bor 7,8 miljoner invånare.
LAND: USA.
SPRÅK: Engelska.
VALUTA: Dollar.
TIDSSKILLNAD: + nio timmar.

KLIMAT: Klimatet är inte så olikt det sydsvenska med temperaturer sommartid på cirka 22 grader och på vintern mellan 13-15 grader, som lägst kring 5 plusgrader. Vattentemperaturen blir dock aldrig riktigt badvänlig.


ELISABETH MONTGOMERY