Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa resor i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Det är på toppen av Twin Peaks du hittar de bästa vyerna över San Francisco.Det är på toppen av Twin Peaks du hittar de bästa vyerna över San Francisco.Det är på toppen av Twin Peaks du hittar de bästa vyerna över San Francisco.
Det första viktigaste tipset om att åka till Alcatraz är att biljetterna tar slut väldigt fort.Det första viktigaste tipset om att åka till Alcatraz är att biljetterna tar slut väldigt fort.Det första viktigaste tipset om att åka till Alcatraz är att biljetterna tar slut väldigt fort.
Genom hörlurar får man höra vakter och fängslade berätta om fängelset.Genom hörlurar får man höra vakter och fängslade berätta om fängelset.Genom hörlurar får man höra vakter och fängslade berätta om fängelset.
Mäktig känsla att åka med bilen över Golden Gate-bron för första gången.Mäktig känsla att åka med bilen över Golden Gate-bron för första gången.Mäktig känsla att åka med bilen över Golden Gate-bron för första gången.
Sausalito påminner lite om en stad vid Medelhavet.Sausalito påminner lite om en stad vid Medelhavet.Sausalito påminner lite om en stad vid Medelhavet.
Största Chinatown utanför Asien ligger i San Francisco.Största Chinatown utanför Asien ligger i San Francisco.Största Chinatown utanför Asien ligger i San Francisco.
Fisherman's Wharf ligger granne med Pier 39.Fisherman's Wharf ligger granne med Pier 39.Fisherman's Wharf ligger granne med Pier 39.
The Mission distriktet har attraherat stadens unga bohemer.The Mission distriktet har attraherat stadens unga bohemer.The Mission distriktet har attraherat stadens unga bohemer.
Lombard Street – världens krokigaste gata.Lombard Street – världens krokigaste gata.Lombard Street – världens krokigaste gata.
Baker Beach med fina vyer över Golden Gate-bron och bukten.Baker Beach med fina vyer över Golden Gate-bron och bukten.Baker Beach med fina vyer över Golden Gate-bron och bukten.
Raden med de viktorianska husen "Painted Ladies" är en av de mest fotograferade platserna i San Francisco.Raden med de viktorianska husen "Painted Ladies" är en av de mest fotograferade platserna i San Francisco.Raden med de viktorianska husen "Painted Ladies" är en av de mest fotograferade platserna i San Francisco.
1 AV 12
Det är på toppen av Twin Peaks du hittar de bästa vyerna över San Francisco.
Foto: David Thornell
2 AV 12
Det första viktigaste tipset om att åka till Alcatraz är att biljetterna tar slut väldigt fort.
Foto: David Thornell
3 AV 12
Genom hörlurar får man höra vakter och fängslade berätta om fängelset.
Foto: David Thornell
4 AV 12
Mäktig känsla att åka med bilen över Golden Gate-bron för första gången.
Foto: David Thornell
5 AV 12
Sausalito påminner lite om en stad vid Medelhavet.
Foto: David Thornell
6 AV 12
Största Chinatown utanför Asien ligger i San Francisco.
Foto: David Thornell
7 AV 12
Fisherman's Wharf ligger granne med Pier 39.
Foto: David Thornell
8 AV 12
The Mission distriktet har attraherat stadens unga bohemer.
Foto: David Thornell
9 AV 12
Foto: David Thornell
10 AV 12
Lombard Street – världens krokigaste gata.
Foto: David Thornell
11 AV 12
Baker Beach med fina vyer över Golden Gate-bron och bukten.
Foto: David Thornell
12 AV 12
Raden med de viktorianska husen "Painted Ladies" är en av de mest fotograferade platserna i San Francisco.
Foto: David Thornell

San Francisco är en av världens bästa städer

San Francisco är en av USA:s bästa städer, packad med sevärdheter och saker att göra. Här finns något för alla.

Här är tips på allt som måste ses som Golden Gate-bron, Twin Peaks, Fisherman's Wharf och spännande gator som Castro.

Missa inte David Thornells läckra bilder på detta häftiga resmål.

Om du gillar häftiga omgivningar, bra shopping, arkitektur och god  mat, eller bara vill uppleva allt du sett eller läst, så är det här  stället för dig.

San Francisco är helt klart en av mina favoriter i USA. Efter att ha besökt 48 stater och alla de större städerna så håller jag fortfarande San Francisco som en av de absolut bästa.

San Francisco är en väldigt varierande stad och det erbjuds någonting för alla. Ett kompakt centrum som kan utforskas till fots med många fina parker och stränder.

Staden är inte så stor till ytan och har en befolkning på under en miljon. Ändå så är det den näst mest tätbefolkade staden i USA och den är packad med sevärdheter.

San Francisco har många måsten

Häng  med till Golden Gate-bron som är ett måste. Hoppa på en båt till det  nu stängda och väldigt häftiga fängelset Alcatraz som bör ligga högt upp  på din lista. Ta del av det väldigt turistiska Fisherman's Wharf innan  det är dags att besöka den mer äkta sidan av San Francisco. Spännande  gator i Castro och de målande kvarteren i Mission District är verkligen  sevärt.

En morgonpromenad på Baker Beach och njuta av fantastiska  vyer över staden vid Alamo Square eller uppe på toppen av Twin Peaks är  också ett häftigt när du besöker staden vid viken.

När du tröttnat  på att alla uppförsbackar kan du hoppa på en spårvagn som hjälper dig  över kullen. Hoppa av och gå ner för världens krokigaste gata Lombard  Street.

San Francisco är även känd för sin dimma som uppkommer mest i juni och juli. Om  du tänker dig Kalifornien som en strandscen ur Bay Watch ska du ta dig  till södra  Kalifornien i stället. Ta med varierande kläder för vädret  kan hoppa från dag till dag.

I San Francisco finns massor att seI San Francisco finns massor att seI San Francisco finns massor att se
I San Francisco finns massor att se Foto: David Thornell

Twin Peaks

501 Twin Peaks Blvd, San Francisco, Kalifornien.

Det är på toppen av Twin Peaks du hittar de bästa vyerna över San Francisco. Bara Mount Davidson är högre. De båda topparna har en höjd på 281 meter.

Lättast att hitta upp på berget är via Portola Drive där den möter Twin Peaks Boulevard. Annars finns det en uppfart på andra sidan också via 17th street men se till att följa Twin Peaks Boulevard hela vägen. Finns begränsat med parkeringsplatsen men cirkulera några varv så brukar det lösa sig. Väl värt när du kommit ur bilen och kan ta del av de mäktiga vyerna.

Alcatraz

Alcatraz Landing, Pier 33, San Francisco, Kalifornien.

Det första viktigaste tipset om att åka till Alcatraz är att biljetterna tar slut väldigt fort. Så se till att kolla upp det tidigt under resan. Biljetterna ligger runt $30 dollar per person men är helt klart värt pengarna. Båtturen ut till fängelset erbjuder fina vyer över staden.

Väl framme får man en introduktion av skogvaktaren på ön. Resten av turen runt fängelset gör du på egen hand och får guidning genom hörlurar där man får höra vakter och fängslade berätta om fängelset. Turerna ut startar kvart i nio på morgonen och kör till 18:40 på kvällen.

Båtturen ut till fängelset erbjuder fina vyer över staden.Båtturen ut till fängelset erbjuder fina vyer över staden.Båtturen ut till fängelset erbjuder fina vyer över staden.
Båtturen ut till fängelset erbjuder fina vyer över staden. Foto: David Thornell

Golden Gate-bron och Sausalito

Lincoln Boulevard, San Francisco, Kalifornien.

Mäktig känsla när man åker över med bilen för första gången. Bron känns betydligt större än man föreställt sig innan. Golden Gate Bridge är San Francisco's främsta sevärdhet. Glöm inte av att spana in de olika utsiktsplatserna runt bron.

Åk upp på det närliggande berget för att få en otrolig vy. Väl över bron hittar du det lilla samhället Sausalito. Påminner lite om en stad vid Medelhavet med hus i bergen.

Perfekt ställe att ta en fika på förmiddagen och komma ifrån storstaden.

Treasure Island

Treasure Island Road, San Francisco, Kalifornien.

En konstgjord ö mellan San Francisco och Oakland med riktigt fin vy över skyskraporna i San Francisco.

Ön byggdes mellan 1936-37 för Golden Gate International Exposition och är idag en historisk plats. Åker du från San Francisco behöver du inte betala någon tull för att besöka ön men mitt tips är att även ta en sväng över till Oakland när du ändå är på Bay Bridge.

Treasure Island är en historisk platsTreasure Island är en historisk platsTreasure Island är en historisk plats
Treasure Island är en historisk plats Foto: David Thornell

Chinatown

805 Grant Avenue, San Francisco, Kalifornien.

Största Chinatown utanför Asien. Man kan ju tro att det i New York är större men det är det inte. Här i San Francisco ligger det och det är även det äldsta Chinatown i Nordamerika. Är du här på en lördag eftermiddag se då till att gå till Stockton Street mellan Broadway och Columbus. Då hittar du många små marknader. Det är här alla lokalinvånare handlar. Missa heller inte den dekorerade ingången till Grant's Avenue Chinatown. Att få en parkering här är näst intill omöjligt men finns en bra utomhusparkering vid Embarcadero och Broadway som har relativt bra priser och en lagom promenad fram.

Fisherman's Wharf och Pier 39

143 Jefferson Street, San Francisco, Kalifornien.

Det är så turistiskt här att många väljer att vara i de södra delarna så som Mission District eller runt Castro i stället för att trängas bland allt folk. Men vill du se allt i San Francisco är detta obligatoriskt, det går helt enkelt inte att missa. Passa på att prova riktigt färsk havsmat.

Fisherman's Wharf ligger granne med Pier 39 där du hittar ett gäng butiker och andra roliga saker som alla sälar som ligger och solar strax nedanför piren.

LÄS OCKSÅ: Häng med på en klassisk roadtrip genom USA

Mission District och Mission Dolores Park

2300 Mission Street, San Francisco, Kalifornien.

The Mission distriktet har attraherat stadens unga bohemer. Men stadsdelen är fortfarande äkta med övervägande mexikansk befolkning. Mission District är stället där burritos introducerades till USA så se till att spana in något lokalt hak. Passa på att gå några kilometer och spana in alla häftiga väggmålningar. Även en av bakgatorna är täckt med graffiti. Ett perfekt ställe om du vill komma ifrån den galna turismen runt Fishermans's Wharf och Golden Gate-bron.

Har du tur att det är en dag utan dimma så passa på att sola lite i Mission Dolores Park. En trevlig park i närheten där det passar bra att fika och slappna av med fina vyer över San Francisco.

Passa på att sola lite i Mission Dolores ParkPassa på att sola lite i Mission Dolores ParkPassa på att sola lite i Mission Dolores Park
Passa på att sola lite i Mission Dolores Park Foto: David Thornell

 

The Castro

409 Castro Street, San Francisco, Kalifornien.

Om du vill utforska stadens homosexuella kultur är Castro ett måste. Området var fronten för rättigheter inom homosexualitet, även högkvarteret för Harvey Milk, Kaliforniens första öppna homosexuella tjänsteman.

Huvudkvarteret står fortfarande kvar som en minnesplats och museum. Området Castro attraherar alla typer av turister. Färggrant och vänligt område med många intressanta karaktärer.

Många av stadens bästa restauranger och caféer finns här.

Russian Hill och Lombard Street

1090 Lombard Street, San Francisco, Kalifornien.

Russian Hill är ett bostadsområde med riktigt fina vyer över staden. Känns mer trevligt här för besökande än hos grannen Nob Hill. Du hittar en handfull charmiga restauranter och småbutiker. Mest känt för världens krokigaste gata. Lombard Street. Ligger mellan Hyde och Leavenworth Street.

Missa inte Alice Marble Park som ligger i hörnet av Greenwich och Larkin Street. Är bara ett kvarter bort och erbjuder riktigt fina vyer över områdets historiska byggnader.

 

LÄS OCKSÅ: 19 favoriter i Los Angeles – det får du inte missa

Baker Beach

Battery Chamberlin Road, San Francisco, Kalifornien.

Utmärkt ställe för en morgonpromenad på stranden med fina vyer över Golden Gate-bron och bukten. Lätt att få parkering så helt klart värt ett besök.

Fort Baker

Somerville Road, San Francisco, Kalifornien.

Fort Baker är en av komponenterna i Kaliforniens Golden Gate Recreation Area. Funderade som en vaktpost för armén fram till mitten på 90-talet. Fortet har i huvudsak intakta historiska strukturer och landskap. Det är känt för att ha spektakulära vyer över San Francisco-bukten och Golden Gate-bron. Lätt att parkera och helt klart värt ett besök.

spektakulära vyer över San Francisco-buktenspektakulära vyer över San Francisco-buktenspektakulära vyer över San Francisco-bukten
spektakulära vyer över San Francisco-bukten Foto: David Thornell

Haight Ashbury

1490 Haight Street, San Francisco, Kalifornien.

Om det finns något område kvar i San Francisco som väcker liv i den gamla hippiekulturen på 60-talet så är det i Haight.

Här lever Flower-Power kvar och det eldas rökelser och det är Peace and Love som gäller.

Men det har kommit upp en hel ny scen med exklusiva butiker. High-end vintage, second-hand butiker, internet-caféer och restauranger har gjort Haight Ashbury till en av San Francisco's kommersiella centrum.

North Beach och Little Italy

Columbus Avenue, San Francisco, Kalifornien.

En populär del av staden. Både hos turister och för lokalbefolkningen. Är mest känt som San Francisco's Little Italy. Med fina italienska restauranger, caféer och butiker med gammaldags delikatesser.

Det livliga området är även hemmet för några av de mest populära nattklubbarna och barerna i staden.

Men det är italienska restauranger som dominerar gatorna. Missa inte de häftiga neonskyltarna och väggmålningarna i korsningen Broadway och Columbus Avenue.

För riktigt häftiga vyer över staden, ta er upp till Coit Tower på Telegraph Hill. Kommer att kännas i benen men det är värt besväret.

San Francisco's Little ItalySan Francisco's Little ItalySan Francisco's Little Italy
San Francisco's Little Italy Foto: David Thornell

Alamo Square

Raden med de viktorianska husen "Painted Ladies" är en av de mest fotograferade platserna i San Francisco. Ta ett par steg upp i parken så lägger sig skyskraporna snyggt bakom husraden. Ta med picknick och slå dig ner på gräsmattan.

Du kan se San Francisco mycket bra till fots. Kan vara krävande efter ett tag att ta sig upp för alla backar men det är värt mödan. När du tröttnat på att promenera finns det en intressant bilväg man kan åka runt genom staden som heter Scenic 49 Mile Drive. Vägen tar dig genom många av sevärdheterna som jag skrivit om men även en hel del annat intressant. Kan vara jobbigt att hitta den genom skyltarna men kolla in kartan på länken här under:

http://www.sftodo.com/scenic-49-mile-drive.html

 

 

Text och foto: David Thornell

 

LÄS OCKSÅ: 

 Bästa tipsen för din drömresa till USA
Här är 10 av världens vackraste kuststräckor