Mark och Angela Merchant från Kalifornien tar en glasspaus utanför Bianco Latte.
Mark och Angela Merchant från Kalifornien tar en glasspaus utanför Bianco Latte.

Säkra en glassig weekend i Milano

En weekend i Milano är inte komplett utan minst en glass - om dagen.

RES tipsar om de sex bästa barerna att coola ner på i Milano.

Grom

Grom ligger mitt emellan domkyrkan, La Scala-operan och Vittorio Emanuele-gallerian och är därför en strategisk pausdepå under sightseeingen i centrala Milano.

Här är det nästan konstant kö ut på gatan. Det är inte svårt att förstå varför när man fått sin strut med len, dagsfärsk glass. Ägarna är närmast besatta av att hitta de bästa ingredienserna och odlar egna frukter på en gård utanför Turin. Där lär de ha planterat åtta olika sorters persika för att hitta den perfekta persikan till sin sorbet. Andra höjdare är torroncino, med hasselnötter från Piemonte, den slow food-märkta espressoglassen eller den kalabriska lakritsglassen. Belissimo!

Adress: Via San Margherita 16 (och fyra adresser till)

www.grom.it

Rivareno

Om glass kunde komma direkt från himmelriket så måste den ha landat i byttorna hos Rivareno. Här slevas Milanos mest silkeskena glass upp. En förklaring kan vara att den tillverkas flera gånger dagligen. På menyn finns både traditionella och mer nyskapande smaker, som balsamvinäger, pinjenöt eller mascarpone med hasselnötstopping. Den amerikanska ägarinnan Ping Grecco har hämtat inspiration från resor jorden runt. Pecan pie-glassen kommer från hemstaden New York.

Adress: Via Mercato 20 (och två adresser till)

www.rivareno.com

Bianco latte

Här tillverkas all glass av naturliga råvaror, det vill säga färska frukter och nötter.

Pistagen är populärast men här finns också säsongsanpassade smaker som fikon eller rosa grapefrukt. Specialiteten är miniformar fyllda med glass, bär och nötter. De ser ut som små raffinerade bakverk och passar perfekt till en kopp espresso.

Bianco Latte ligger lite avsides men för glasskonnässörer är det definitivt värt promenaden hit.

Adress: Via Turati 40

www.biancolatte.it

Shockolat

Ett måste för chokladälskaren. Här tillverkas elva olika sorters chokladglass, med smak av bland annat chili, rom, apelsin, kanel och körsbär.

Den rena, mörka chokladen är himmelsk. Därtill finns en oemotståndlig, gräddig pistageglass och fruktiga smaker som citron-basilika eller mango.

För chokladfantasten finns också en rad kakaostinna bakverk, praliner och en sammetslen varm choklad.

Adress: Via Boccaccio 9

www.shockolat.it

Lato G

Här kan man smaka sig jorden runt. Specialiteten är smaker hämtade från olika delar av världen. Testa exempelvis yoghurtglass med grekisk honung, glass med smak av den peruanska antioxidantbomben acai, argentinsk dulce de leche eller marockansk mynta- och citronglass.

Adress: Via Ponte Vetero 9, Via Solari 1 och Via Vincenzo Monti 26

www.latog.com

Amorino

Bästa glass-stoppet i mysiga kvarteret Brera. All glass tillverkas av ekologiska ingredienser och naturliga råvaror. Den mörka chokladen görs på 71-procentig kakao från Ecuador och blodapelsinglassen på sicilianska blodapelsiner. Nutellafantaster får inte missa L'Inimitable, en barnsligt god kombination av hasselnötter och choklad. Det här är också glassbaren för alla laktosallergiker. Den sojamjölksbaserade chokladglassen är minst lika god som den ordinarie.

Adress: Via Fiori Chiari 9

www.amorino.com

Så hittar du hit - och bor bra

Resa hit: Direktflyg från Stockholm med SAS eller Lufthansa, från Skavsta eller Göteborg till Bergamo med Ryanair, från ett par hundra vid tidig bokning. Från Köpenhamn kan man även flyga med Easyjet. Paket med flyg och hotell har exempelvis Airtours eller Ticket.

Bo-tips: Hotel Milano Scala. Dubbelrum från cirka 1 800 kronor inklusive frukost. www.hotelmilanoscala.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande