Så var det att resa i förstaklass med Titanic

Här är vad du fick om du köpte värstingbiljetten som kostade nära en halv miljon kronor i dagens penningvärde.

Foto: FOTOLIA

1 av 6: Här är vad du fick om du köpte värstingbiljetten som kostade nära en halv miljon kronor i dagens penningvärde.

En av de få ännu existerande menyerna visar att den sista måltiden i matsalen bestod av hela tio rätter. I den ingick bland annat ostron, lax, lamm, anka, kyckling, gåslever och ett par rejäla biffar.

Foto:

2 av 6: En av de få ännu existerande menyerna visar att den sista måltiden i matsalen bestod av hela tio rätter. I den ingick bland annat ostron, lax, lamm, anka, kyckling, gåslever och ett par rejäla biffar.

Till förfogande ombord fanns en saltvattenpool, ett turkiskt bad, en squashhall och en gymnastiksal.

Foto:

3 av 6: Till förfogande ombord fanns en saltvattenpool, ett turkiskt bad, en squashhall och en gymnastiksal.

En rekonstruktion av en lite mer elegant hytt på Titanic.

Foto:

4 av 6: En rekonstruktion av en lite mer elegant hytt på Titanic.

En rekonstruktion av en billigare hytt på Titanic.

Foto:

5 av 6: En rekonstruktion av en billigare hytt på Titanic.

Foto: Fotolia

6 av 6

Hon köpte den dyraste biljetten till Titanic, njöt av lyxen tills katastrofen inträffade – och kom sedan tryggt i land.

Men hur var egentligen lyxlivet på Titanic?

Här är vad du fick om du köpte värstingbiljetten som kostade nära en halv miljon kronor i dagens penningvärde.

Andra har också läst

Berömda Titanic sjönk för över 100 år sedan, men även om katastrofen inte inträffat skulle nog skeppet vara berömt i dag ändå, skriver Travelandleisure. Detta för en lyx som överträffade det allra mesta i början av 1900-talet.

Redan tredje- och andraklasspassagerare erbjöds komfort långt utöver det vanliga i dessa klasser. Tänk er då förstaklass.  

En av de förnäma gästerna där var 58-åriga amerikanskan Charlotte Drake Cardeza från Philadephia.

LÄS MER: Här kan du utforska Titanics vrak med ubåt

Biljett för närmare 490 000 kronor

Hon var långt ifrån lika känd som andra miljonärer ombord som John Jacob Astor IV och Benjamin Guggenheim. Men hon var båtentusiast, storviltjägare och en konsternas beskyddare. Förmögenheten hade hon ärv av sin far som tjänat multum i textilbranschen.

Hon hade inga bekymmer med att köpa fartyget dyraste biljett, den kostade 2 560 dollar år 1912 vilket motsvarar cirka 490 000 kronor i dagens penningvärde.

Amerikanskan steg på skeppet i franska Cherbourg i sällskap med sin 36-årige son Thomas och två betjänter. Deras bagage bestod av hela 19 olika väskor och koffertar.

LÄS MER: Titanic seglar igen – 106 år senare 

Titanics mest lyxiga boende

Titanics mest lyxiga boende var två likadana trerumssviter varav Cardezas hade den ena. Sviten rymde ett vardagsrum, två sovrum, två garderobsrum och ett badrum. Tjänarna hade egna små sovrum intill.

Svitens mest ovanliga bekvämlighet var ett 15 meter långt privat promenaddäck. 

Vid middagsdags kunde mor och son välja mellan en första klassens matsal och en exklusiv à la carte-restaurang (som kostade extra).

En av de få ännu existerande menyerna visar att den sista måltiden i matsalen bestod av hela tio rätter. I den ingick bland annat ostron, lax, lamm, anka, kyckling, gåslever och ett par rejäla biffar.

Foto: Fotolia

Berömda Titanic sjönk för 105 år sedan.

Efter middagen kunde sonen Thomas dra sig tillbaka till rökrummet i första klass (endast för män) medan Charlotte kunde njuta av förstaklassloungen där man konverserade och spelade kort i en miljö dekorerad efter inspiration från Versailles.

Om mor och son oroade sig över sitt stora matintag så kanske man planerade en motionsstund till nästa dag. Till förfogande ombord fanns en saltvattenpool, ett turkiskt bad, en squashhall och en gymnastiksal. Den senare var utrustad med tidens hetaste motionsredskap och rymde såväl en elektrisk häst som en elektrisk kamel.

LÄS MER: Spana in hotellet – en kopia av Titanic 

En enorm tragedi – 1 500 dog

Om deras rikedom var avgörande är oklart men paret Cardezas och deras betjänter fick platser i en livbåt under Titanics sista kväll till skillnad från cirka 1 500 ombord som dog till följd av fartygets kollision med isberget.

Deras stora bagage tvingades man dock överge. Efteråt lämnade Charlotte Cardeza in en tätskriven, 16 sidor lång förteckning över förlorade ägodelar och krävde ersättning på inte mindre än motsvarande 34 miljoner kronor i dagens penningvärde. 

Mor och son fortsatte att leva gott hela sina liv. Charlotte Cardeza dog 1939 och sonen 1952.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande