Låt inte resväskan ligga på golvet om du vill minska risken att ta med kackerlackor från semestern.
1 av 3: Låt inte resväskan ligga på golvet om du vill minska risken att ta med kackerlackor från semestern. Foto: Robban Andersson
Vägglöss – en av de vanligaste skadedjuren att få med sig hem.
2 av 3: Vägglöss – en av de vanligaste skadedjuren att få med sig hem. Foto: Lennart Falk
Att få med sig kackerlackor hem från resan har blivit vanligare.
3 av 3: Att få med sig kackerlackor hem från resan har blivit vanligare. Foto: Brian Cassey

Så undviker du att ta med insekterna hem

Kackerlackor, myror, brödbaggar och malar. Allt fler insekter kryper ner i våra väskor och följer med till Sverige – och de kan ta med sig farliga sjukdomar.

Det finns flera sätt att skydda sig för att slippa inkräktarna.

Saneringarna har ökat i år. Anticimex har gjort 5 655 saneringar första halvåret, jämfört med 3 466 samma period förra året, enligt TT. Risken finns att djuren kommer hit och tränger ut andra arter, vilket rubbar ekosystemet.

Vanligast är kackerlackor, som kanske oftast förknippas med smutsiga restaurangkök. Men det blir vanligare att vi tar med oss dem hem, vilket är en stor anledning till ökningen av saneringen. Förutom att kackerlackor är obehagliga, kan de också bära med sig otrevliga smittor, som till exempel salmonella.

Inspektera rummet dit du kommer

I Italien har det varit utbrott av den tropiska sjukdomen denguefeber. Fortsätter klimatat förändras med stigande temperaturer kan det även förändra utbredningen av sjukdomar.

För att slippa de obehagliga djuren kan du bland annat undersöka madrassömmarna i sängen där du ska sova. Små, svarta prickar kan vara spår av spillning från vägglöss.

– Det är viktigt att vara observant när man är på resa och göra en inspektion dit man kommer. Dessutom är det bra att tänka på att inte packa upp väskan. Då kan vi minska risken att få med djuren hem, säger Jan Jungerstam som är biolog på Anticimex.

Låt inte heller resväskan ligga på golvet. Stäng väskan för att minska risken att något djur kryper in och gömmer sig där.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor – hela 52 % rabatt! Beställ här!