Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa resor i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
"Jag älskar att fotografera och tar alltid bilder med min telefon". säger hobbyfotografen Jeanina Santiago."Jag älskar att fotografera och tar alltid bilder med min telefon". säger hobbyfotografen Jeanina Santiago."Jag älskar att fotografera och tar alltid bilder med min telefon". säger hobbyfotografen Jeanina Santiago.
"Jag älskar att fotografera och tar alltid bilder med min telefon". säger hobbyfotografen Jeanina Santiago.

Så tar du bästa bilden – med din smartphone

Skippa kameran i sommar.
Expressens fotografer tipsar dig hur du tar de bästa semesterbilderna med din smartphone.
- Det är lättare med mobilen, säger hobbyfotografen Jeanina Santiago, 42, från Solna.

Tre tips

Använd inte blixten i onödan.
När ljuset inte är så stark slår blixtljuset ofta ut det ljus som finns och förstör stämningen. Men utomhus kan blixten lätta upp och ta bort fula skuggor, som kan uppstå vid starkt solljus, i ansiktet.
Snabbstarta.
Nyttja snabbstart av kamera vid upplåsningsskärmen. Med den kan du fånga ögonblicksbilden på några sekunder. Finns dock inte på alla smartphones.
Peta på skärmen.
Du ställer då in ljuset och skärpan där du vill ha dem, vilket gör att du kan komponera bättre. Du kan du nyttja bakgrunden bättre eftersom motivet inte behöver vara i mitten.

5 bästa fotoapparna

1 Camera+: En bra allt-i-ett photoapp som både erbjuder fler fotograferingsmöjligheter och bra efterbehandling.
2 Plastic bullet: Innehåller bara olika filter men är väldigt lätt att använda. Man kan spara ner sina bearbetade bilder högupplöst.
3 Filterstorm: En mer avancerad bildbehandlingsapp för den ambitiösa fotografen där man inte använder färdiga filter utan manuella reglage.
4 PicFrame: Där kan du lägga ihop flera bilder till kollage med många valmöjligheter. Perfekt om man har många bilder från exempelvis en utflykt
5 Instagram: Den mest populära av alla. Där du delar med dig av dina bilder till sociala medier. Även här finns många filter. Nytt för Instagram är att man kan posta filmer i flödet.

Det brukar sägas att den bästa kameran är den som man har med sig.
Vilket borde göra mobiltelefonen till en superkamera.
Jeanina Santiago är en av många som tycker just så. När hon ska föreviga semesterminnen på resan är det alltid luren som åker fram.
- Att fotografera med telefonen har blivit naturligt. Det är enkelt, går fort och bilderna blir faktiskt bra.
Men det är inte bara på semestern Jeanina Santiago använder telefonens kamera.
- Jag älskar att fota och tar dagligen bilder på mitt barn, fina platser och annorlunda motiv. Genom åren har jag blivit noggrannare med att ta bra bilder och provar olika vinklar.

Snabbheten ett plus

Expressens fotografer Ylwa Yngvesson och Emil Nordin håller med Jeanina Santiago om att det är snabbheten som gör mobilens kamera så effektiv.
- Eftersom du alltid har den med dig kan fånga ögonblicksbilden. Sedan är mobilen lätt att hantera och knapparna på sidan (på Iphone) gör att det blir lätt att klicka, säger Emil Nordin.
När det gäller att fotografera en solig dag på stranden rekommendera han blixt.
- Blixten gör att kraftiga skuggor i ansiktet, som kan uppstå när solen ligger högt, försvinner.