Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa resor i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Det finns en hel del myter om flygplans-bakterierna. Lär dig syna några.Det finns en hel del myter om flygplans-bakterierna. Lär dig syna några.Det finns en hel del myter om flygplans-bakterierna. Lär dig syna några.
Säkerhetskontrollen är en bakteriehärd.Säkerhetskontrollen är en bakteriehärd.Säkerhetskontrollen är en bakteriehärd.
Flygvärdinnorna har sett det mesta – inklusive människor som byter barnets blöja på brickbordet.Flygvärdinnorna har sett det mesta – inklusive människor som byter barnets blöja på brickbordet.Flygvärdinnorna har sett det mesta – inklusive människor som byter barnets blöja på brickbordet.
Och just brickborden var den plats där de högsta nivåerna av bakterier hittades ombord i undersökningen.Och just brickborden var den plats där de högsta nivåerna av bakterier hittades ombord i undersökningen.Och just brickborden var den plats där de högsta nivåerna av bakterier hittades ombord i undersökningen.
1 AV 4
Det finns en hel del myter om flygplans-bakterierna. Lär dig syna några.
2 AV 4
Säkerhetskontrollen är en bakteriehärd.
Foto: Colourbox
3 AV 4
Flygvärdinnorna har sett det mesta – inklusive människor som byter barnets blöja på brickbordet.
Foto: Matej Kastelic
4 AV 4
Och just brickborden var den plats där de högsta nivåerna av bakterier hittades ombord i undersökningen.
Foto: Colourbox

Så snuskigt är flyget – smutsiga sanningen

Ska du ut och flyga, och är rädd att bli sjuk?

Här är den smutsiga sanningen om alla bakterier.

Vad du ska passa dig för, samt alla myter.

Reporter Jeff Rossen från tidningen Today och en speciell utredningsgrupp tog tre olika flyg, var och en med ett större flygbolag, och samlade bakterieprover längs hela vägen. Alla prover skickades sedan i väg till ett certifierat laboratorium för analys av mikrobiologer.

Var fanns då de flesta bakterierna? Säkerhetskontrollen gav positiva resultat. Tester av två lådor som används för att samla in skor, väskor och allt annat för röntgenmaskinen avslöjade förekomsten av farliga bakterier. En låda visade sig ha avföring på nivåer som är tillräckligt höga för att göra människor sjuka.

- Vi pratar om hud eller mjukdelsinfektioner, vilket kan leda till stora infektioner i blodet, säger Dr Robert Glatter, som arbetar på akuten vid New Yorks Lenox Hill Hospital.

Flygvärdinnans råd

Väl ombord på planet hittade teamet smulor på golv och mystiska fläckar på sätena. Reseexperten Hollis Gillespie, som arbetade som flygvärdinna i 23 år, säger att hon har sett allt, inklusive människor som byter barnets blöja på brickbordet. Och just brickborden var den plats där de högsta nivåerna av bakterier hittades. Medan armstöden var negativa, visade i stället testerna på säkerhetsbälten på massor av snusk. På ett bälte hittade man bakterier från både mage och tarm. Bakterier som orsakar allvarliga infektioner och överförs lätt via enkel beröring. Totalt tog Rossen och hans utredningsgrupp 13 prover på sina flygningar. Nio av dem kom tillbaka med positiva resultat för skadliga bakterier.

De flesta flygbolag säger att de torkar brickbord och andra ytor mellan flygningarna, men en insider ifrågasätter om markpersonal verkligen har tillräckligt med tid att göra det.

Den tidigare flygvärdinnan har några råd: gå inte barfota och torka av ytor runtom kring dig med desinfektionsservetter. Kontrollera också ryggstödsfickan innan du sätter dig eftersom en del passagerare lägger tillbaka sin spypåse utan att berätta för någon.

Det finns en hel del myter om flygplans-bakterierna. Här är 5 stycken:

1. Flygplansluften är värsta smittan

”Det är fel”, säger Michael Zimming, chef över resemedicin på Mercy Medical Center i Baltimore. Kabinluften är enligt honom bra och flygplanen är utrustade med filter som renar luften.

De riktiga bakteriehärdarna är i stället nackskyddet, brickbordet, armstöden och toaletthandtagen. Där kan bakterier som Stafylokocker och e.coli leva i upp till en vecka på flygplan som inte blir ordentligt rengjorda. Allt enligt en tvåårig studie från Auburn University i Alabama. Även stolsfickan, fjärrkontrollen och fönsterskärmen var stora smittohärdar.

2. Flygets kuddar och täcken är ok

Det kan vara lockande att hugga tag i en filt eller kudde, en av de sista gratis sakerna du fortfarande kan få på ett flyg, men gör inte det!

”Jag använder aldrig dem”, säger John Gobbels, vice president på Medjet Assist som arrangerar medicintransporter för sina medlemmar. ”För en längre flygning tar jag med mig en egen fleecejacka. Om jag någonsin använder ett täcke är det en som är inpackad i plast, men då bara för nederdelen av mina ben. Kuddar- aldrig! Jag ser dem kastas in i luckan efter varje användning, och ingen byter örngotten. Gobbels tips är att ta med sig en egen kudde, en sådan som tål tvätt eftersom den kan föra med sig bakterier.

3. Flygbolagen städar flygplanen mellan varje flygning

Hur ofta och hur väl ett flygplan tvättas är lite av en hemlighet. Att ta bort skräp och gamla tidningar är en sak men enligt experterna sker en ordentlig städning av planet inte alls speciellt ofta.  Eftersom ingen kontrollerar detta är det helt upp till varje flygbolag. ”Det skärs ned på mycket kostnader inom flygbolagen och städningen är en av dem”, säger Gobbels. Och ofta är det bråttom att hinna plocka ur det värsta innan nästa flygning. Hur ren tror du till exempel att hörnet på stolarna mot gången, innan toaletten, är? Där alla tar i efter toalettbesöket.

4. Ebola – flygbolagen har vidtagit åtgärder

Det har än så länge inte varit något rapporterat fall av Ebolavirus som spridits i ett flygplan. Ebola är inte ett luftburet virus utan sprids via blod och kroppsvätskor. Men passagerare bör vara extremt noga med hygienen ändå. ” Ebola kan överföras genom öppna sår och slemhinnor såsom mun och ögon", säger Gobbels. ”Så täck utsatta områden av huden, tvätta händerna ofta och använd alkoholbaserade rengöringsmedel. Avstå från all kontakt med blod eller kroppsvätskor och hantera inte något som kan ha kommit i kontakt med smittade vätskor. Om du reser till eller med personer som kan ha kommit från Ebola-infekterade områden, titta på tecken och symptom 21 dagar efter resan och sök omedelbart läkarvård om det behövs."

5. Det är inte mycket jag kan göra för att skydda mig själv i flygplanet

Det är inte sant. Det finns massor av saker som alla som flyger kan göra för att förhindra spridningen av bakterier. Ha alltid med en alkoholbaserad handrengörare. Och ett paket med antibakteriella servetter. Det första Gobbels själv gör är att torka rent armstödet och brickbordet eftersom det är där man kommer att ha armarna. Han tipsar också att man använder en servett eller papper för att ta i toaletthandtaget och annat där inne. Det mest utsatta området är dina ögon och alla professionella råder dig att aldrig vara i närheten av dem med händerna eftersom tårkanalerna är en snabb väg för bakterierna till näsan och halsen.” Det finns människor som numera flyger med ansiktsmask, handskar och specialjacka”, säger Gobbels. Vi kommer att få se mer av det framöver.

 

Källa: Today.com och Usatoday.com