Sol, öl och folkfest. Biergartens i ett nötskal.
1 av 2: Sol, öl och folkfest. Biergartens i ett nötskal. Foto: Shutterstock
Mitt i Münchens gigantiska park Englisher Garten ligger Biergarten am Chinaturm.
2 av 2: Mitt i Münchens gigantiska park Englisher Garten ligger Biergarten am Chinaturm. Foto: Shutterstock

Här är Münchens fem bästa biergartens

München är känt för sin oktoberfestival med hundratusentals besökare. Men hela säsongen finns det härliga biergartens – stora uteserveringar där man serverar enliterskrus med skummande öl och lämplig kost därtill.

Traditionen med biergartens går 201 år tillbaka, då Bayerns kung deklamerade att bryggerierna fick lov att sälja sin egen öl på vissa platser, vilket blev de så populära ölträdgårdarna. Inte undra på att bayrarna dricker hela 168 liter öl per person och år, mer än tre gånger så mycket som i Sverige. Här är Münchens fem trevligaste biergartens (favoriten kommer sist!).

1. Biergarten am Chinaturm

En mycket populär och stor biergarten mitt i Münchens gigantiska park Englischer Garten. Här finns upp emot 7000 platser med självservering. Namnet Chinaturm kommer från det kinesiskinspirerade torn som står här och som på helgen (och onsdagar) hyser en klassisk ompabompa-orkester. Englischer Garten är en av världens största stadsparker (större än till exempel Central Park i New York och anlades ursprungligen 1789).

Hitta hit: Englischer Garten 3, chinaturm.de/biergarten/index.html

2. Olympia Alm

Olympia Alm är en liten och enklare biergarten mitt i parken vid Olympia Zentrum. Perfekt om du har åkt ut för att njuta av den vackra arkitekturen vid BMW Welt (och kanske titta på bilarna och besöka det läckra BMW-museet om du har den läggningen). Efter alla arkitektur och teknik passar det perfekt med en öl i solen och då är Olympia Alm ett bra val. Här finns också enklare mat. Man deklarerar nöjt att det här är Münchens högst belägna biergarten (564 meter över havet) och att den öppnades som kiosk för byggarbetarna som byggde sportanläggningarna i närheten för olympiaden 1972. Det finns en fin utsiktspunkt en kort promenad bort där man ser ut över hela München med Alperna i bakgrunden.

Hitta hit: Olympiaparken, vid Olympia zentrum, olympiaalm.de

3. Park Café

Det här är den kanske trendigaste biergarten i München, vilket märks på att man också har cocktails och vin på menyn. Det centrala läget lockar en yngre publik och den vackra gamla byggnaden har fått en touch av modern inredning. Be gärna om att få din Löwenbräu-öl serverad i ett keramikkrus – förutom att det är vackert är de mycket goda att dricka ur. Centralt läge och lite bredare meny än vad brukligt är.

Hitta hit: Sophienstrasse 7, parkcafe089.de

Skummade öl på löpande band. Foto: Marko Wramén

4. Hirschgarten

Münchens största ölträdgård (8000 sittplatser med självservering, 1200 med servering) sväller ut över ett stort område inne i parken Hirschgarten. Namnet (hirsch betyder hjort) är inte på skoj, precis sidan om ligger ett hjorthägn. Det här är en klassisk biergarten där man kan välja att sitta antingen i en mindre del med dukar och bordsservering eller i den stora avdelningen med långbord och självservering. Mat och öl hämtas i träbodarna längs sidorna. Nöjer du dig med att dricka härlig augustineröl tappad från träfat (och vem gör inte det) finns det en ”snabbkassa” för det, annars får du gå till en annan bod där det också serveras weissbier och andra sorter. Hit till Hirschgarten hittar relativt få turister, delvis beroende på det aningens avlägsna läget.

Hitta hit: Ta S-bahn till Laim eller spårvagn 12, 16 eller 17, hirschgarten.de

 5. Augustinerkeller

Biergarten med 4000 platser med självservering och 1000 med servering. Även stora fina källarvalv inomhus om det är dåligt väder. Även om jag gillar alla biergartens i München så råder ingen tvekan om att det här är min favorit. Under 100 lummiga kastanjeträd som skänker svalkande skugga breder bänkarna ut sig. Hit kommer många Münchenbor med egen picknickkorg, vilket är helt okej så länge man beställer ölen på plats. Och det gör man gärna när det handlar om ljuvliga Augustiner, tappad direkt från träfat. Det finns också bra mat att beställa, antingen från självserveringen eller som bordsservering. Vankas det större sportevenemang kan man leta upp en av dukarna och hänga med, men den parkliknande serveringen är tillräckligt stor för att man ska slippa undan om man vill koncentrera sig på ölen.

Ska du bara gå på en biergarten i München är det den här.

Hitta hit: Arnulfstrasse 52, nära Hauptbanhof, augustinerkeller.de

LÄS MER: München – 7 bästa tipsen inför weekendresan

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Black Friday Rea - 70% rabatt på Allt om Resor! Se erbjudande