Så försäkrar du dig bäst när du reser

En sak är klar. Utan reseförsäkring är man rätt ensam ute i världen. Men att välja rätt försäkring är svårt. Allt om Resor hjälper dig att förstå hur det fungerar.

Så gör du om något händer på resan.

Helförsäkring, kortförsäkring, extraförsäkring... Så fort en resa ska bokas träder du som resenär in i en djungel av villkor och termer. Det är svårt att veta hur man ska vara skyddad på rätt sätt – men absolut nödvändigt! En ganska ofarlig skada på resan kan utan försäkring kosta hundratusentals kronor i sjukvård och hemtransport. Här kan du läsa om hur de olika försäkringsformerna ser ut och hur de överlappar varandra.

Sjukdom

Skaffa läkarintyg från första dagen med läkarens ordination (om att till exempel vila på rummet).

Spara alla kvitton.

Ring alarmcentral vid behov, till exempel SOS.

Överfall

Gör polisanmälan.

Skaffa läkarintyg.

Spara alla kvitton.

Ring alarmcentral vid behov, till exempel SOS.

Bankkort eller resecheckar stulna

Spärra.

Gör polisanmälan. För förlorade resecheckar kan du få ersättning på plats genom återbetalningsservice eller genom anmälan efter hemkomsten.

Stulna saker

Gör polisanmälan.

Spara kvitton från eventuella inköp.

Ring alarmcentral vid behov, till exempel SOS.

Försenat bagage eller resa

Kontakta transportören (till exempel flygbolaget).

Spara kvitton från eventuella utlägg.

Ha superkoll! Detta får du inte glömma

Kvitton och intyg. För alla försäkringar gäller att inköp ska kunna styrkas med kvitton i original, förseningar ska intygas skriftligt av transportföretaget. Läkarbesök och ordinationer måste kunna styrkas med intyg.

Farligheter kräver specialförsäkringar. En del aktiviteter kräver mer än andra, också i försäkringsform. Exempel på aktiviteter som ibland kräver tillägg eller en helt egen försäkring är jakt, dykning och off-piståkning.

Dubbelförsäkring ger inte dubbla pengar. Många försäkringsbolag har en paragraf om att de inte ersätter en resenär som har samma typ av försäkring på annat håll. Ange alltid vilken försäkring du har när du funderar på att köpa en till.

Källa: Konsumenternas försäkringsbyrå

Så ser försäkringspyramiden ut:

Noll-nivå:

Ingen försäkring

Nej, ingen borde resa helt utan försäkring. Men den som har en flygbiljett är skyddad till en del under själva resan genom EU-regler och luftfartsregler och inom EU har man rätt till nödvändig sjukvård. Läs mer om detta på www.konsumentverket.se och www.forsakringskassan.se.

-

Grunden:

Hemförsäkring

Har man en boendeförsäkring följer den med dig och familjen överallt i världen. Reseskyddet som hör till hemförsäkringen gäller automatiskt i 45 dagar (hos vissa försäkringsbolag 60 dagar) av resan och täcker helt enkelt det viktigaste om något skulle inträffa till exempel akut sjukdom och hemtransport till Sverige. Det ingår också ersättning vid stöld, skador på incheckat bagage och rättsskydd.

Pris: Ingår i hemförsäkringen.

Exempel: Trygg Hansa. Länsförsäkringar, Folksam.

-

Lite extra:

Reseförsäkring via bankkortet

Bankkorten erbjuder en hel del som redan finns i hemförsäkringen, fast med förmånligare villkor. Den viktigaste funktionen är ett avbeställningsskydd som inte finns i hemförsäkringen. Villkoret är att minst hälften (vissa banker kräver 70 procent) av resan är betald med kortet.

Pris: Ingår om man betalar en större del av resan med kort.

Exempel: Visa, Master Card.

-

Mer ändå:

Hemförsäkringens resetillägg

Hemförsäkringens tilläggsförsäkring innehåller det avbeställningsskydd som inte finns i grundskyddet, och överlappar alltså kortförsäkringen till viss del. Den kan också ha andra förmåner som överlappar de man kan få via kortet. Det här tillägget motsvarar ungefär den reseförsäkring som researrangörerna brukar erbjuda vid bokning, men är mycket mer prisvärt.

Pris: Från cirka 300 kronor om året.

Exempel: ResPlus hos Trygg-Hansa, Utökat reseskydd hos Länsförsäkringar.

-

Lyxigast:

Separat reseförsäkring,

En del separata reseförsäkringar fungerar som ett komplement till hemförsäkringen medan andra är helt "fristående". Det kan vara en basförsäkring för den som saknar grundläggande reseskydd (genom hemförsäkringen) men kan också täcka allt som de andra försäkringarna täcker och mer. I många fall ingår också självriskeliminering.

Pris: Runt 100 kronor per dag och uppåt.

Exempel: Gouda, ERV, Solid.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande