Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Allt om Resor i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
Kontakta ambassaden om du blir rånad på resan.
Kontakta ambassaden om du blir rånad på resan.
Kontakta ambassaden om du blir rånad på resan.
UD kan hjälpa dig om du blir sjuk och saknar försäkring.
UD kan hjälpa dig om du blir sjuk och saknar försäkring.
UD kan hjälpa dig om du blir sjuk och saknar försäkring.
1 AV 3
Kontakta ambassaden om du blir rånad på resan.
Foto: Shutterstock
2 AV 3
UD kan hjälpa dig om du blir sjuk och saknar försäkring.
Foto: Shutterstock
3 AV 3

Så får du hjälp vid olycka utomlands

Staten är skyldig att hjälpa svenska medborgare och deras familjer vid krig och större katastrofer utomlands. 

Men i de flesta normala fall har staten inga skyldigheter när du är på resa.

Här är hjälpen du kan få om du råkar riktigt illa ut på resa i utlandet. 

Din försäkring är mycket betydelsefull om något går allvarligt fel på utlandsresan. 

Ambulansflyg till Sverige, exempelvis, kan kosta dig en miljon kronor om du är oförsäkrad.

Glöm inte bort att kontrollera att du är lämpligt försäkrad innan du ger dig i väg.

Råkar du i riktigt svåra situationer som vid naturkatastrofer och krig kan du räkna med hjälp från svenska staten, det vill säga utrikesdepartementet  (UD).

UD kan också assistera om du blir rånad, sjuk eller hamnar i fängelse. 

Men i begränsad omfattning: i första hand erbjuder UD hjälp till självhjälp till exempel om du i en verklig nödsituation behöver få hjälp att förstärka reskassan med pengar du har hemma, till exempel på ett bankkonto. 

Lån beviljas enbart i extrema undantagsfall och du blir alltid återbetalningsskyldig. 

Cirka 4 000 svenskar utomlands får varje år hjälp av UD, många andra får hjälp av ambassaderna. De flesta fallen handlar om förlorade pass, olyckor eller stölder.

Vem hjälper dig?

LÄS MER: Svenskar över 65 år lever farligast på resan 

1. Så får du hjälp vid en katastrof eller ett krig

Staten har tagit på sig ansvaret att hjälpa dig  till en säkrare plats, om det är fara för livet, många svenskar är drabbade och om detta inte redan görs av någon annan part till exempel lokal räddningstjänst, reseföretag eller försäkringsbolag. Du får själv betala i efterhand. 

UD har förstärkningsstyrkor som kan skickas ut i fält och stärka upp UD eller en ambassad. Genom samarbeten med andra svenska myndigheter och nationella aktörer kan UD också snabbt begära stöd med kompetenser som inte finns inom Regeringskansliet, till exempel kunskaper inom sjukvård, logistik, krisstöd och säkerhet.

2. Så får du hjälp om du blir överfallen och rånad

Polisanmäl. På ambassaden kan du få hjälp att ansöka om ett nytt eller ett  provisoriskt pass samt tips om hur du kan få pengar överförda eller hur anhöriga eller andra i ditt nätverk kan bistå. Om ingen annan lösning finns och vissa kriterier är uppfyllda kan du få ett nödlån, som ska betalas tillbaka.

LÄS MER: Så vanligt är det med hotellstölder 

3. Så får du hjälp om du blir sjuk

Om du saknar försäkring och ingen hemma kan hjälpa dig, kan UD hjälpa dig att se över hur du kan lösa saken på egen hand. Om du är berättigad och som en sista utväg kan du ansöka om ett lån för att klara situationen. Du är återbetalningsskyldig. 

4. Så hjälper staten vid dödsfall

Hjälper till med kontakt mellan begravningsbyråer i Sverige och utlandet och med pappersexercisen, men betalar aldrig hemtransport av kista eller urna. Hemtransport måste täckas av en försäkring eller betalas av anhöriga. 

Om en lokal värdig begravning inte ordnas av myndigheterna i det berörda landet så kan UD bekosta en sådan. UD har inte möjlighet att bekosta sjukhuskostnader som uppstått i samband med dödsfallet. 

LÄS MER: UD varnar för resor till Thailand och Turkiet

5. Så får du hjälp om pengarna tar slut

UD kan aldrig betala skulder eller böter. Det man erbjuder är hjälp till självhjälp, till exempel om du har pengar där hemma. Enligt gällande lagstiftning kan UD endast bevilja ekonomiskt bistånd i form av ett lån om något sker som är oförutsett och inte självförvållat.

6. Så får du hjälp om du hamnar hos polisen eller i fängelse

Om polisen griper dig utomlands, kan en svensk ambassad inte påverka eller ingripa i det landets rättsprocess.

Ambassaden försäkrar sig om att du får offentlig försvarare och hjälper till att förmedla kontakt med din familj. 

Vill du anlita privat advokat måste du själv eller dina anhöriga betala den kostnaden. 

Ambassaden kan också förmedla pengar från dina anhöriga om du behöver köpa exempelvis mat eller hygienartiklar. Ambassaden kan däremot aldrig ordna så att du kommer ut ur arresten eller ett fängelse och inte heller betala borgen eller böter för dig.

LÄS MER: SOS varning till svenskar som semestrar i Spanien 

Saker du ska tänka på enligt UD:

Vad täcker försäkringen?

Läs igenom noga och tänkt igenom om försäkringen täcker alla dina eventuella behov. Om inte: byt försäkring eller köp en extra.

Det är särskilt viktigt att se över sitt försäkringsskydd om man är borta en längre tid eftersom de reseförsäkringar som ingår i hemförsäkringen normalt har en tidsbegränsning. Det är också viktigt att tänka på att vissa försäkringar inte innefattar skydd vid utövandet av en del så kallade extremsporter.

Lagen i besökslandet är den som gäller

Tänk över vilken kultur du reser in i. I Thailand är kritik mot kungafamiljen till exempel ett mycket allvarligt brott. Det hjälper inte att hänvisa till  att du är utlänning. Lagen på ditt resmål är den du har att rätta dig efter. 

Läs på om resmålet

Ta reda på vad som gäller. Till exempel vilka betalningsregler som gäller vid sjukhusbesök. 

På UD:s och ambassadernas hemsida Sweden Abroad publiceras löpande information om aktuella händelser och generell reseinformation som du har nytta av inför och under din utlandsresa.  Här finns exempelvis information om det allmänna säkerhetsläget, naturförhållanden, hälso- och sjukvård och lokala lagar och sedvänjor. 

Notera att UD kan avråda från resor till ett land, eller delar av ett land, när säkerhetssituationer bedöms som mycket farlig, oberäknelig eller snabbt föränderlig. Om du väljer att resa trots att UD avråder gäller normalt inte din vanliga reseförsäkring. Ibland kan en avrådan också innebära att det finns mycket begränsade möjligheter för UD eller ambassaden att hjälpa svenska resenärer på plats, till exempel om det är krig eller en krigsliknande situation.