Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa resor i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Ladda för semestern. Men var inte handlingsförlamad om det skulle gå fel med flyg eller bagage.
Ladda för semestern. Men var inte handlingsförlamad om det skulle gå fel med flyg eller bagage.
Ladda för semestern. Men var inte handlingsförlamad om det skulle gå fel med flyg eller bagage.
Tänk att åka på golfresa och så försvinner klubborna.
Tänk att åka på golfresa och så försvinner klubborna.
Tänk att åka på golfresa och så försvinner klubborna.
1 AV 3
Vi listar fyra saker du kan få ersättning för när du reser med flyg.
2 AV 3
Ladda för semestern. Men var inte handlingsförlamad om det skulle gå fel med flyg eller bagage.
Foto: SHUTTERSTOCK
3 AV 3
Tänk att åka på golfresa och så försvinner klubborna.
Foto: Torsten Pamp

Så får du ersättning när ditt flyg är försenat, inställt eller överbokat

I de flesta fall är det snabbt, enkelt och okomplicerat.

Men när flyget ställs in eller blir försenat är det lätt att känna sig maktlös.

Men bli inte arg. Du kan nämligen bli rejält kompenserad.  

Det är fyra saker du kan få ersättning för:

1. Flyget är försenat.

2. Flyget är inställt.

3. Flyget är överbokat.

4. Problem med ditt bagage.

Om flyget är försenat på en kortare resa

Är förseningen minst två timmar och du inte ska flyga en längre sträcka än 1 500 kilometer? Då ska flygbolaget bjuda på mat och dryck, samt se till att du kan ringa, faxa eller mejla gratis. Det säger EU-reglerna.

Är förseningen längre och till nästa dag ska flygbolaget ordna och betala hotell och transport till och från boendet.

Detta gäller för:

Reguljärflyg och paketresor.

Flyg till och från flygplatser i EU.

Flygningar från flygplatser utanför EU, till till flygplats inom EU om flygbolaget är europeiskt (registrerat i EU, Island, Norge eller Schweiz).

Alla resor du köpt eller fått via bonusprogram. Reglerna gäller inte för gratisresor eller om du fått köpa en billig resa som inte varit tillgänglig för allmänheten.

Det här gäller för service och assistans

Om förseningen är 2 timmar eller mer, för flygningar som är kortare än 1 500 kilometer.

Om förseningen är 3 timmar eller mer, för längre flygningar inom EU och för andra flygningar mellan 1 500 och 3 500 kilometer eller…

Om förseningen är 4 timmar eller mer för flygningar som är längre än 3 500 kilometer och utanför EU.

Hur mycket pengar får jag i kompensation?

Blir du försenad tre timmar mer till din slutliga destination har du rätt att kräva ersättning från flygbolaget. 

250 euro för alla flygningar om högst 1 500 kilometer.

400 euro för flygningar inom EU som är längre än 1 500 kilometer och övriga flyg som är 1 500–3 000 kilometer långa. Flygsträckan räknas på närmaste vägen, även om din resa omfattar stopp som gör den längre.

600 euro för alla övriga flygningar som omfattas av EU-reglerna.

Vill du snabbt veta hur mycket du är berättigad till kan du använda den här kalkylatorn som kommer från norska ”Forbrukerrådet”.

Oförutsedda händelser ger ingen ersättning

Om ditt flyg försenas av extraordinära omständigheter som inte skulle ha kunnat undvikas, är flygbolaget inte skyldig att ersätta passagerarna.

Bedömningen görs från fall till fall och omfattar politiska oroligheter, extrema vädersituationer, säkerhetsrisker, eller brister i flygsäkerheten på grund av strejk eller andra konflikter. Drabbas du av flygstrejk blir du oftast inte kompenserad. Däremot är det badwill för flygbolaget att inte göra något. 

Ersättning för nödvändiga köp

Du kan bli ersatt för utgifter du haft på grund av förseningar. Fallen prövas från gång till gång. Det viktiga är att du sparar kvitton. Men du kan inte shoppa loss, utan måste handla med återhållsamhet. 

Varför kommer inte min väska? Foto: SHUTTERSTOCK

Så får du ersättning för ditt bagage

Är ditt bagage försenat och det medför kostnader för dig kan du få ersättning för exempelvis köp av kläder och hygienartiklar. Kom ihåg att du måste begränsa dina utgifter. Enligt Konsumenteuropa behöver inte flygbolaget betala ersättning till dig om det har gjort allt som rimligen kan begäras för att undvika att ditt bagare försenas. 

Gör så här:

Anmäl direkt vid bagageutlämningen. Om ditt incheckade bagage inte kommer fram ska du anmäla detta omedelbart vid bagageutlämningen. Se till att du får fylla i en PIR, (Property Irregularity Report) tillsammans med någon representant för flygplatsen eller flygbolaget.

Reklamera skriftligen till flygbolaget. Om du har drabbats av extrakostnader på grund av att du har tvingats vänta på ditt bagage ska du reklamera detta skriftligt. Du kan skicka ett brev eller ett mejl till flygbolaget, eller reklamera direkt på flygbolagets webbplats. Kom ihåg att bifoga kopior på all nödvändig dokumentation (PIR-rapporten, biljetter, alla kvitton med mera). Du måste reklamera inom 21 dagar efter att du har fått tillbaka bagaget. Spara en kopia på reklamationen och det du skickar.

Har du inte fått tillbaka bagaget inom 21 dagar anses det förlorat.

Du kan i regel inte få ersättning för försenat bagage på hemresan. Du anses inte ha någon merkostnad, utan förväntas ha kläder och hygienprodukter hemma.

Juridiskt sett är det dock ingen skillnad mellan ut- eller hemresa.

Så får du ersättning om bagaget försvunnit

Är bagaget förlorat och flygbolaget erkänner det försvunnit har du rätt till ersättning för bagagets värde, med maximalt 1 131 SDR, särskilda dragningsrätter. Det är ett slags indexerad valuta. Maximal ersättning i oktober 2017 är 13 000 kronor.

Poängen med SDR är att man inte måste skriva om ersättningsnivåerna varje år efter inflationen.

Så får du pengar av flygbolagen

Du måste klaga skriftligt till flygbolaget. Skriv vad som hänt, ange flightnummer och datum och klockslag. Bifoga kopior på biljetter och kvitton för dina utlägg och motivera varför du ska få ersättnng. Spara originalkvitton och en kopia på reklamationen.

Använd den här blanketten om du vill skriva på svenska. 

Använd den här för att skriva på engelska.

Får du inget svar, eller är missnöjd hur ditt fall behandlas, så kontakta Konsument Europa som är en fristående enhet inom Konsumentverket.

Vad händer om jag inte kommer i väg?

Blir du försenad mer än fem timmar måste flygbolaget erbjuda dig att få tillbaka dina pengar för den del av biljetten som du inte kunnat utnyttja.

Om du accepterar återbetalning kan du inte begära att flygbolaget kostnadsfritt ska flyga dig vidare till ditt resmål. Däremot kan du i vissa fall begära att du får en gratis flygning tillbaka till avgångsorten snarast möjligt.

Om din resa inte längre har något syfte har du rätt att få tillbaka biljettkostnaden även för den del av resan som du redan har utnyttjat. Är du på utresa kanske det är ett alternativ om du vet att du inte hinner fram i tid. Det kan vara ett bröllop eller en fotbollsmatch eller konsert. 

Kan jag få hjälp att få pengar?

Ja. Du kan få kostnadsfri hjälp hos din kommunala konsumentvägledare. Du kan också få hjälp av HallåKonsument och KonsumentEuropa. Dessutom kan man göra en kostnadsfri prövning hos Allmänna reklamationsnämnden.

Det finns ett antal sajter på nätet som Airhelp, Flygförening  och Flyghjälp som skriver att de, mot ersättning, kan hjälpa alla som drabbats att få ersättning. Expressen har inte testat hur snabba eller bra de är. De har dock över lag fått goda omdömen på sajten Trustpilot där användare av tjänsterna kan lämna omdöme.

Foto: PER LARSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN

Får jag ersättning om jag betalat med Visa, MasterCard, Eurocard eller American Express?

Ja, men försäkringen genom kortet är inte heltäckande. De kan variera starkt beroende på vilket kort du väljer från respektive kortföretag.

I kortförsäkringen ingår ofta ett avbeställningsskydd som kan betala tillbaka din resekostnad om det händer något allvarligt innan du påbörjar resan. 

Här finns också ersättning vid försenad utresa, missat anslutningsflyg, försenat bagage, ankomstförsening, olycksfall som leder till invaliditet eller dödsfall eller skada i obebodd bostad eller bil.  

Får jag någon hjälp av hemförsäkringen?

Många hemförsäkringar erbjuder tillägg för reseskydd. Folksam har tilläggsförsäkringen Resklar som ingår automatiskt i "Hemförsäkring Stor!" Den gäller alla resor. Den erbjuder ingen självrisk och kan ge resekostnaden tillbaka – upp till 40 000 kr per person och skadetillfälle.

Trygg Hansa har reseskydd i hemförsäkringen, men erbjuder extra skydd med "Utökad reseförsäkring".

Även If har reseförsäkring i hemförsäkringen. Köper du en resa för över 25 000 kronor rekommenderas du att ringa innan du reser och köper ett tillägg för att kunna få högre ersättning.

Länsförsäkringar är uppbyggt av 23 olika försäkringsbolag där villkoren kan skilja sig åt från var du bor. Reseskydd ingår i hemförsäkringen. Vill man ha lite extra erbjuder de sina kunder "Utökat reseskydd" med bland annat ett avbeställningsskydd och ersättning om du blir försenad på resan. 

Tänk på att försäkringen gäller i högst 45 dagar. 

Foto: FREDRIK FUNCK / DN

Kan jag få ersättning från flera försäkringsbolag för samma skada?

Många har flera reseförsäkringar. Har du hemförsäkring och betalat merparten av resan med kort är du skyddad från flera håll.

Men. Du kan bara få ersättning för kostnader från ett av försäkringsbolagen. Du kan inte få dubbel ersättning för utlägg för läkarbesök eller för att du måste köpa kläder eller hygienartiklar. 

Andra typer av ersättning som inte är kopplade till kostnader, som sveda och värk, kan du få utbetalt från flera försäkringsbolag. Det är bra att kolla. 

Ska jag ta en extra försäkring när jag reser med barn?

Hur ska man skydda sina barn bäst? Vad händer om mitt barn blir sjukt precis före avresa?

Sajten Resa med barn svarar på de flesta frågorna och skriver så här:

"Det viktigaste i ett reseskydd är att det täcker vårdkostnader vid akut sjukdom och olycksfall på resan, samt hemtransport till Sverige vid allvarliga skador. Det skyddet finns alltid i hemförsäkringen."

Kolla försäkringen innan du flyger om du är gravid. Foto: SHUTTERSTOCK / SHUTTERSTOCK

Behöver jag en extra reseförsäkring som gravid?

De flesta hemförsäkringar och andra reseförsäkringars skydd ersätter kostnader vid akut sjukdom eller olycksfall som inträffar till och med graviditetsvecka 28.

Ska du resa efter vecka 28 finns reseförsäkringar som täcker längre. Vissa till och med vecka 36.

Ska du flyga ska du ta reda på vilka regler som gäller för ditt flygbolag. De flesta bolag tillåter gravida passagerare fram till graviditetsvecka 34–36, men vissa bolag kan kräva läkarintyg.

Kolla gärna också i förväg hur din försäkring täcker kostnader i samband med en för tidig förlossning och eventuell hemtransport av dig och barnet. Skulle du och barnet behöva ambulansflyg hem kan det bli dyrt om du är oförsäkrad. Inom EU kan det kosta 15 000–400 000 kronor. Ett ambulansflyg från Thailand en bra bit över en halv miljon, 600 000–700 000 kronor.