ANNONS
X
EXPRESSEN.SE

Så drabbas svenskar av USA:s visumregler

En av de som berörs av de nya visumreglerna är Maryam Dinar, 20, från Stockholm.

En av de som berörs av de nya visumreglerna är Maryam Dinar, 20, från Stockholm.

1/2

Foto: Privat

<span>I förra veckan mottog Maryam ett mejl från ESTA, som utfärdar visum till USA, och informerades om att hon nu inte längre har rätt att åka till USA såvida hon inte ansöker om visum via ambassaden.</span>

I förra veckan mottog Maryam ett mejl från ESTA, som utfärdar visum till USA, och informerades om att hon nu inte längre har rätt att åka till USA såvida hon inte ansöker om visum via ambassaden.

2/2

Foto: Privat

Så drabbas svenskar av USA:s visumregler

Svenskar med dubbelt medborgarskap samt de som har rest till Iran, Irak, Sudan och Syrien drabbas av USA:s nya skärpta reseregler.

– I mitt fall så räcker det med att mina föräldrar har iranskt medborgarskap och att jag har dubbelt som gör att jag inte får åka, trots att jag är född här i Sverige, säger Maryam, som är en av de drabbade.

I förra veckan verkställdes USA:s nya tuffare regler för resor in i landet – något som drabbar personer som har rest till Iran, Irak, Syrien och Sudan, skriver The Guardian. Till skillnad från tidigare, då man kunde vistas 90 dagar, tvingas de nu att ansöka om visum och det kan ta upp till tre månader på att få besked.

Det var i december som USA:s kongress beslutade om tuffare visumregler för de som har besökt de nämnda länderna de senaste fem åren – men också de personer som har dubbelt medborgarskap, något Expressen skrev om då.

En av de som berörs av de nya visumreglerna är Maryam Dinar, 20, från Stockholm.

– De här nya reglerna kommer att ställa till det. I mitt fall så räcker det med att mina föräldrar har iranskt medborgarskap och att jag har dubbelt som gör att jag inte får åka, trots att jag är född här i Sverige, säger Maryam.

Har varit i USA

Hon har tidigare varit i USA och hälsat på släkt och vänner och uppger att det aldrig har varit några problem.

I förra veckan mottog hon dock ett mejl från ESTA, som utfärdar visum till USA, och informerades om att hon nu inte längre har rätt att åka till USA såvida hon inte ansöker om visum via ambassaden.

– Det finns många som har familj där, men också många flyktingar som inte får åka. Jag har fått intrycket av att det kommer hålla i sig ett tag och det är synd och frustrerande. Man känner sig riktigt hopplös inför det här.

"Löjliga och ologiska"

Maryam menar att många inte har koll på de nya visumreglerna.

– Jag visste själv inte att det var så här förrän jag fick det här informationsmejlet från ESTA, så jag la upp det på Facebook och det var väldigt många som inte visste om det här. De kommenterade och var förbryllade, säger hon och fortsätter:

– Självklart har jag planer på att åka till USA i framtiden och jag tycker att de här reglerna är löjliga och ologiska.

Annons

ELISABETH MONTGOMERY