Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa resor i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Egypten.Egypten.Egypten.
Kata Beach på Phuket.Kata Beach på Phuket.Kata Beach på Phuket.
Teneriffa.Teneriffa.Teneriffa.
Lycka till!Lycka till!Lycka till!
Målbilden alla dagar i veckan.Målbilden alla dagar i veckan.Målbilden alla dagar i veckan.
1 AV 5
Egypten.
2 AV 5
Kata Beach på Phuket.
Foto: SHUTTERSTOCK
3 AV 5
Teneriffa.
Foto: Shutterstock
4 AV 5
Lycka till!
Foto: SHUTTERSTOCK
5 AV 5
Målbilden alla dagar i veckan.
Foto: SHUTTERSTOCK

Sista minuten – så hittar du billigaste resan

En billig sista minuten-resa är inte så svår att hitta. Här är en komplett guide hur du gör för att hitta de bästa erbjudanden på sista minuten resor!

Du kan hitta sista minuten-resor hos alla de stora resebolagen som Ving, TUI och Apollo. Hur billigt du kan komma undan beror på din egen flexibilitet och undersökningsförmåga. Både längre resor och weekendresor finns att fynda med lite smart planering. Gör så här:

Så hittar du bästa sista minuten-resan

1. Res redan i dag!

Det enklaste, fast kanske ändå svåraste tipset. Men så är det: när sista minuten verkligen är sista minuten går priset ner – om det finns någon plats kvar. 

LÄS MER: Cypern – 13 upplevelser du inte ska missa på ön 

2. Var flexibel 

Det kan bli mycket billigare att till exempel åka onsdag till onsdag i stället för lördag till lördag. Biljetter till kvällsflyg mellan 18 och 00 är generellt de billigaste. Tänk på att det vanligtvis är dyrare att flyga på morgonen och fram till klockan 15, att tisdagar generellt är den billigaste dagen att flyga på och att lördagar vanligtvis är den dyraste veckodagen att flyga på. Runt julen går de billigaste reguljärflygningarna på julafton respektive nyårsafton.

Vissa charterresor tjänar man på att vara borta två veckor i stället för en vecka. Generellt sätt är det billigare att vara borta två veckor eftersom själva resan upptar den största kostnaden. Men i sista minuten-sammanhang kan man ibland ha turen att hitta en tvåveckorsresa som faktiskt är billigare än en vecka i rena kronor.

Alternativt, om du flyger reguljärt, kan du kompensera priset genom att vara borta kortare tid än en vecka.

3. Hitta nya resmål

Udda resmål kan vara mindre populära och därför billigare. Eller tvärtom, som till Kanarieöarna, där det finns ett enormt utbud på grund av populariteten, och som därför oftast toppar sista minuten-listorna. 

Ju mer specifik du är när du letar resmål, desto svårare blir det att hitta något billigt. Är det bara värmen som är viktig är ett hett tips att leta förutsättningslöst överallt, tills du råkar snubbla på ett prisvärt alternativ som du kanske aldrig skulle ha tänkt på.

LÄS MER: Gambia – billiga resmålet med solgaranti 

4. Res från annan flygplats

Om du kan tänka dig att flyga från en annan flygplats än din närmaste kan det finnas pengar att spara. Kanske finns det också flera billiga återresor med avresa från den alternativa flygplatsen. Du kan också ha tur så att det finns lediga platser på just den resan som var utsåld på din närmaste avreseflygplats. Allt beror på hur flexibel och uthållig du är att hitta just din fyndresa.

5. Boka flygresa och hotell var för sig

Fördelen med en charterresa är att du vet vad den kostar, vilket ger bättre koll på din budget. Det kan dock bli billigare om du bara köper en flygstol, antingen via ett charterbolag eller reguljärt, och sedan själv bokar hotellet på destinationen. 

LÄS MER: 10 bästa hotellen i Dubai – lyx i världsklass

6. Sök flera alternativ

Använd en en sökmotor som till exempel momondo.se eller flygresor.se som jämför priserna på flygresor och hotell på marknaden just nu. Sök efter olika avresedatum, destinationer och reslängder. Om du endast söker på avresedatum och lägsta pris, kan du få upp ögonen för resmål som du kanske inte själv har tänkt på. Det brukar dessutom finnas en bevakningstjänst på olika destinationer och priser. Men är du helt och hållet inställd på en charterresa gör du bäst i att hålla koll på arrangörernas egna sidor för att få uppdaterade priser.

7. Välj en ospecificerad resa

Om du bara vill åka på solsemester och inte har några specifika önskemål, kan du spara mycket pengar genom att välja att resa ospecificerat. Du kan förvisso riskera att hamna på ett väldigt enkelt boende, men du kan också ha turen att hamna på ett fyrstjärnigt hotell. Vågar du? Det kanske blir din bästa resa någonsin!

8. Välj ett billigt resmål

Går det inte att hitta en billig flygbiljett kan du kompensera genom att resa till ett land med lägre prisnivå. Kambodja, Indien, Filippinerna, Bulgarien och Malaysia toppade Forex lista över världens mest prisvärda länder att semestra i vintern 2018/2019. Dyrast var Schweiz, Monaco och Bermuda. 

9. Res när loven är slut

Kanske inte det bästa tipset då jullovet ligger där det ligger, men faktum är att så fort skolorna börjar efter olika lov går priserna ner på både charter och reguljärflyg. Så har du möjlighet att åka efter jullovet kommer du garanterat att kunna välja och vraka bland fyndresorna!

LÄS MER: Kap Verde – guide till de soliga öarna