ANNONS
X
EXPRESSEN.SE

Rundresa i Jordanien - oförglömligt äventyr

Publicerad 15 nov 2012 10.07
Wadi Rum, norr om Aqaba är värt sin resa. Här finns också en mängd friluftsaktiviteter som bergsklättring, safari, ballongflyg och kamel- och hästridning.

Wadi Rum, norr om Aqaba är värt sin resa. Här finns också en mängd friluftsaktiviteter som bergsklättring, safari, ballongflyg och kamel- och hästridning.

Foto: Cornelia Nordström

Den gömda klippstaden Petra, fascinerande Döda Havet, overkliga månlandskap och mängder av historiska, bibliska platser som Moses grav. För att bestå av 80 procent öken är Jordanien förbluffande rikt på oförglömliga sevärdheter.

Vi for på en rundtripp.

Jordanien ligger inklämt mellan fyra länder: Syrien i norr, Irak i nordost, Saudiarabien i öster och söder samt Israel och västbanken i väst. Den stora geografiska sänkan i väst - med Jordanfloden och Döda Havet - fungerar som en naturlig gräns mot Israel.

Det är också här, på den avlånga, gröna strimman i väst och nordväst som nästan hela landets befolkning bor: här erbjuder vattentillgången ett odlingsbart klimat. I öster och syd, på andra sidan nord-syd pulsådern Desert Highway sträcker oändlig öken ut sig. Om det inte vore för att man för snart femtio år sen till Saudiarabien lyckades byta bort ett stort stycke öken mot tolv kilometer havskust längst ned i söder vore känslan av instängdhet total.

Prima semesterliv

Det är just till sträckan vid Rödahavskusten i söder som charterresenärerna destineras: här ligger Aqaba, landets näst största stad (efter huvudstaden Amman i norr).

Aqabas läge vid östra stranden i Röda Havets norra ände är utsökt (rakt över bukten, bara 12 kilometer bort syns hustaken i israeliska Eilat).

Här lever sol- och baddyrkaren prima semesterliv med sköna stränder, klarblått vatten och korallrev fulla av färgstarka fiskar.

Vi ska komma att njuta också av detta under vår vecka i landet. Men redan första morgonen packar vi väskorna och drar i väg norrut med utflyktsbussen. Några av världens finaste sevärdheter väntar...

Annons

ELISABETH MONTGOMERY