ANNONS
X
EXPRESSEN.SE

Rumänien – guiden till ett annorlunda resmål

Forna diktatorn Nicolae Ceausescus parlamentspalats - enormt och spektakulärt.

Forna diktatorn Nicolae Ceausescus parlamentspalats - enormt och spektakulärt.

1/4

Foto: Colourbox

I det bergiga och skogrika området Transylvanien i västra Rumänien finns greve Draculas slott.

I det bergiga och skogrika området Transylvanien i västra Rumänien finns greve Draculas slott.

2/4

Foto: Mattias Holgersson

Slottet lockar förstås turister från hela världen.

Slottet lockar förstås turister från hela världen.

3/4

Foto: Mattias Holgersson

Vandring i natursköna bergskedjan Karpaterna i mellersta Rumänien är populärt.

Vandring i natursköna bergskedjan Karpaterna i mellersta Rumänien är populärt.

4/4

Foto: Colourbox

Rumänien – guiden till ett annorlunda resmål

Rumänien har mycket att erbjuda som turistland.

Vild och vacker natur, långa sandstränder vid havet, mytomspunna slott i Transylvanien samt låg prisnivå är några plus.

Här får du veta mer inför Rumänienresan.

Draculas slott i Transylvanien

I det bergiga och skogrika området Transylvanien i västra Rumänien finns greve Draculas slott. Han var förebild till den bloddrickande vampyren i Bram Stokers skräckroman "Dracula" från 1897. Verklighetens Dracula levde mellan 1431 och 1476 och var egentligen furste med namnet Vlad III Dracula. Han var inte någon vampyr men ofattbart grym och tyckte om att spetsa folk på pålar. Därför kallades han även Vlad Pålspetsare. Slottet heter Bran och är högt beläget på en klippa utanför medeltidstaden Brasov (253 200 invånare) i västra Rumänien.

Bukarest sevärdheter

I huvudstaden Bukarest är en av de största sevärdheterna forna diktatorn Nicolae Ceausescus parlamentspalats - enormt och spektakulärt. Ceausescu styrde Rumänien mellan 1969 fram till sin avrättning i samband med revolutionen 1989. Han lät uppföra parlamentspalatset några år tidigare. Tolvvåningsbyggnaden på 340 000 kvadratmeter innehåller 3100 möblerade rum. Den är världens näst största administrativa byggnad efter Pentagon i USA. Byggkostnaden var över 100 miljarder kronor.

Vandring i Karpaterna

Vandring i natursköna bergskedjan Karpaterna i mellersta Rumänien är populärt. Här finns många rovdjur, inte minst björnar. Turister uppmanas att vandra i grupp och prata högt. Då minskar risken att möta någon björn. Innan vandringen påbörjas rekommenderas deltagarna att ta kontakt med organisationen Romanian Mountain Resque Service, Salvamont, för att få reda på förhållandena i det aktuella vandringsområdet.

Badorten Mamaia

Mamaia, beläget på en 100 meter lång landremsa mellan sjön Sjutghiol och Svarta havet i södra Rumänien, är landets populäraste badort med cirka 60 hotell. Vid Mamaia finns flera sandstränder. Den längsta är åtta kilometer, ju längre norrut på stranden desto glesare blir det mellan parasollen. Ortens nöjesliv tillhör också Rumäniens bästa. Hektiska klubbar och barer blandas med lugnare restaurangliv.

Constanta vid kusten

Kuststaden Constanta, 20 minuters bussresa från Mamaia, har en gammal historia. Där finns flera grekiska och romerska historiska minnesmärken bevarade. Några kan beskådas på ett historiskt museum med tillhörande romerskt bad.

Shopping i Bukarest

I framförallt Bukarest finns mycket shopping. Till de mest prisvärda varorna räknas handbroderade dukar, träsniderier, skålar, keramik och ullprodukter. Även en del märkeskläder produceras i Rumänien och de är betyligt billigare än i Sverige. Är priset väldigt lågt är risken dock stor att det handlar om en piratkopia.

Nationella maträtter i Rumänien

När det gäller restauranger är också utbudet i Bukarest stort. Den lokala rumänska maten är av det fetare slaget. Tochitura, stekt kött i stark pepparsås med mamalia (en slags polenta) och stekt ägg på toppen, är en vanlig rätt. Liksom sarmale - rumänska kåldolmar (vin- eller kållöv fyllda med kött och ris.

Donaudeltat

Donaudeltat – en labyrint av kanaler, floder och sjöar – kring Donaus utlopp vid Svarta havet är Europas tredje största delta. Där finns över 300 olika slags fåglar och över 160 olika slags fiskar. Det finns möjlighet att utforska deltat genom en organiserade utflykter.

Billig och säkert i Rumänien

Rumänien är ett av Europas billigaste länder att turista i. Prisnivån är ungefär den halva jämfört med Sveriges.

Rumänien anses som ett tämligen säkert resmål av svenska UD. Men naturligtvis krävs ändå normal vaksamhet, speciellt vid offentliga platser och turistattraktioner.

Rumänien är med i EU men inte i Schengen-samarbetet. Du mäste därför ha med ditt pass när du åker dit.

Annons

ELISABETH MONTGOMERY