På restaurangen 3 gröna rum känns inne som ute.
På restaurangen 3 gröna rum känns inne som ute. Foto: Bea Tigerhielm

Rum för natur i Villa Fraxinus

Det låter galet, men: Villa Fraxinus i Nordingrå påminner mig om Bali.
Det är den intensiva grönskan, vattenspeglarna och huset där gränsen mellan inne och ute har suddats ut som för tankarna dit.

Hit till Höga kusten i Ångermanland flyttade landskapsarkitekterna Ingelöv Jonsson och hennes man Sture Forsberg på 1970-talet. Det som då var en grovsoptipp har de förvandlat till en prunkande trädgård med ett bostadshus som inte liknar något annat.


Trädgården blev så spektakulär att turister började strömma till och till slut tyckte paret att det var lika bra att öppna sitt hem för allmänheten.


Sedan 1986 står både villa och trädgård öppna för busslaster av trädgårdsintresserade besökare. Det som lockar är en vacker trädgård med flera olika rum med namn som "Bibliska trädgården" och "Det övergivna sammanträdesbordet". Mitt i tallskogen växer färggranna rosor, vallmo, liljor och mycket mer.


"Visar det jag själv vill"

Men det är först när vi kommer till själva villan som Balivibbarna slår till. Trädgårdsgången går rakt genom huset. En halvtrappa upp står en soffgrupp.


Någon dörr är stängd, men i övrigt är det fritt fram för oss besökare att titta in hos Ingelöv som numera bor ensam här sedan Sture gick bort för några år sedan.


När vi slår oss ner i restaurang 3 Gröna Rum efter rundturen frågar jag Ingelöv om det inte är jobbigt att leva med besökarna så tätt inpå sig.


- Jag har bostadshuset öppet för allmänheten för annars försvåras tanken på att det ska vara öppet mellan hus och trädgård, förklarar hon.


- Om jag stänger så tittar folk in i fönstren i stället och det skulle kränka mig. På det här sättet visar jag det jag själv vill.

FAKTA

Villa Fraxinus
Hitta dit: Villa Fraxinus ligger i byn Hyndtjärn mellan Ullånger och Nordingrå. Följ skyltar mot Salsåker och Villa Fraxinus.
Öppet: Dagligen mellan början av juni och slutet av augusti.
Entré: 60 kronor.
Info: www.villafraxinus.se

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande