Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa resor i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Rom för en weekend – 16 härliga måsten

ROM, ITALIEN. Colosseum, Peterskyrkan och Pantheon - Roms sevärdheter är både spektakulära och unika.

Men en lyckad resa kräver ju mer än så. Bra restauranger, till exempel.

Rom är perfekt för en weekendresa!

Här är journalisten och Italienkännaren Eskil Fagerströms 16 personliga tips för en Romresa med guldkant.

Här hittar du guldkorn som gulliga torget Piazza del Fico, baren Sant'Eustachio där bästa kaffet finns och trevligaste pizzerian Ai Marmi.

 

Av: Eskil Fagerström

LÄS MER: Betyg på stora resväskor – stort test med alla populära märken

 LÄS MER: Bästa ryggsäckarna för resan – stort test

 

ANNONS: Jämför och hitta billigaste hotellen i Rom som passar dig – prisgaranti på Momondo (EXTERN LÄNK)

ANNONS: Boka biljetter till Colosseum och andra sevärdheter i Rom  innan resan – prisvärt, snabbt och smidigt på Get Your Guide (EXTERN LÄNK)

Rom är en perfekt weekendstadRom är en perfekt weekendstadRom är en perfekt weekendstad
Rom är en perfekt weekendstad

1. Rom – trendigaste stadsdelen

Rom är en väldigt stor ravioli. Med oändligt mycket fyllning. Fast försöker du äta hela på en gång, riskerar proppmättheten att ta över smakupplevelsen.

Nej, njut av Rom i lite mindre portioner, delikatess för delikatess? Då får du ut mesta möjliga av din weekendresa!

 

Eskil Fagerström är journalist med Italien som största intresse och passion. Hösten 2013 gav han ut sin första guidebok, "Mitt Rom", som innehåller runt 200 personliga tips om sevärdheter, mat och shopping i den eviga staden. I vår 2015 kommer en uppföljare, "Mitt Toscana och Umbrien".

1. Monti – Roms trendigaste stadsdel
Monti är il primo rioni di Roma, nummer ett i den gamla katalogen över stadens distrikt. Stadsdelen ligger på sluttningen mellan Via Nazionale och Via Cavour, centralt men lite bortglömt. Det här var antikens Suburra - en smutsig, fattig och laglös stadsdel.
Fast det senare är inte sant längre: Monti har förändrats snabbt, först genom öppnandet av Via Cavour, sedan vid friläggningen av kejsarfora och anläggandet av Via dell'Impero och de senaste åren av en snabb klassresa från knegardistrikt till hippa, dyra och trendiga kvarter.
Alla förändringarna - och allt som försvunnit - går förstås att beklaga. Men man kan också konstatera att Monti med gentrifieringen fått några av Roms bästa restauranger, ett dynamiskt uteliv och en uppsjö av unika, spännande butiker och hantverkare.
Adress: Stadsdelens hjärta är torget Piazza della Madonna dei Monti och via Panisperna.

 

Bar del Fico en mydig bar i RomBar del Fico en mydig bar i RomBar del Fico en mydig bar i Rom
Bar del Fico en mydig bar i Rom Foto: Eskil Fagerstrom

2. Bar del Fico vid Piazza del Fico

Piazza del Fico är ett gulligt litet torg. På ena sidan en trattoria, på andra en klädaffär och ett konstgalleri. Vid ena långsidan sitter män och spelar schack under det lilla fikonträd som gett torget dess namn.

 

Här ligger också en av Roms mest populära barer. Bar del Fico (fico betyder på italienska både fikon och "trendig, cool") återinvigdes hösten 2010 efter en tvåårig renovering. Interiören är rysligt snygg: tänk kantstött fransk 1930-talsbohemia, nötta emaljskyltar och udda stolar under höga valv med flagnande puts.

Adress: Piazza del Fico 26.

www.bardelfico.com

 

Ostia var det antika Roms hamnstadOstia var det antika Roms hamnstadOstia var det antika Roms hamnstad
Ostia var det antika Roms hamnstad Foto: Eskil Fagerström

3. Besök Pompeji - fast närmare: Ostia Antica

Det går att åka till Pompeji över dagen från Rom - men det blir en lång dag. Och vill du fånga känslan av att gå i en antik stad finns det ett närmare alternativ: Ostia Antica. Man tar sig lätt dit med pendeltåget från stationen Piramide.

 

Ostia var det antika Roms hamnstad och hade sin storhetstid under kejsartiden år 100-300. Som mest hade staden 75 000 invånare. 

Riktiga utgrävningar startade först runt 1907 och pågick i frenetisk takt särskilt åren innan andra världskriget, eftersom Mussolini ville kunna visa Ostia i samband med den planerade - men aldrig genomförda - världsutställningen i Rom 1942. Uppemot sex-sju meter av jord och slam grävdes undan för att nå ner till byggnaderna.

Adress: Via dei Romagnoli 717, Ostia Antica

http://www.ostiaantica.beniculturali.it

 

Sant'Eustachio är rasande populärtSant'Eustachio är rasande populärtSant'Eustachio är rasande populärt
Sant'Eustachio är rasande populärt Foto: Eskil Fagerström

4. Roms mest kända - och bästa - kaffe

Ångan har pyst och kaffekvarnarna har skramlat här inne sedan 1938, så Sant'Eustachio har onekligen haft tid på sig att förfina sin espresso. Det var även då inredningen kom till, inklusive den kitschiga målning som skildrar hedningen Eustachios omvändelse till kristendomen.

 

Sant'Eustachio är rasande populärt, inte minst av politiker och tjänstemän från närbelägna senatsbyggnaden Palazzo Madama. Kaféet är också utsökt, inte tu tal om det. Som god espresso ska vara: stark som tusan men ändå rund och fyllig. En varm dag kan du också läska dig med en granità, sött kallt kaffe med massa krossad is. Utsökta är även de chokladdoppade kaffebönorna, kaféets signaturkonfekt.

Adress: Piazza Sant'Eustachio 82

www.santeustachioilcaffe.it/

 

Kyrkan Sant'Ignazios fascinerande kupolKyrkan Sant'Ignazios fascinerande kupolKyrkan Sant'Ignazios fascinerande kupol
Kyrkan Sant'Ignazios fascinerande kupol Foto: Eskil Fagerström

5. Kyrkan Sant'Ignazio

Kyrkan Sant'Ignazio, som stod färdig 1650, är underhållande på ett alldeles särskilt sätt. Takmålningarna av Andrea Pozzo är praktexempel på så kallat quadratura-måleri, eller skenperspektiv.

 

Hela taket är skapat för att ge illusionen av en himmel som öppnar sig, en himmel där gestalter lyfts upp och störtas ner och där dramatiska perspektiv används för att ge intryck av rymd och djup. Håll utkik efter figuren till höger om det stora fönstret ovanför entrén - hans utsträckta arm övergår från målad till skulpterad och ett finger når ut över fönstret. Allt i ögonlurendrejeriets namn.

Mest fascinerande är dock kupolen, som snarast borde skrivas "kupolen". Den nu ganska mörknade bilden är nämligen i stort sett plan, men har målats för att ge illusionen av en kupols insida. Helt perfekt blir tricket betraktat från mitten av långhuset. Freskerna i taket ska i sin tur ses från en annan plats - den markeras med en gul marmorhäll i golvet.

Adress: Via del Caravita 8A, Roma

www.chiesasantignazio.it

 

Casa del CinemaCasa del CinemaCasa del Cinema
Casa del Cinema Foto: Ekil Fagerström

6. Njut av lyxlunch i Casa del Cinema

Roms jazz- och filmälskande borgmästare Walter Veltroni lanserade 2004 en satsning på särskilda kulturhus ägnade åt de båda konstgenrerna. Casa del Jazz hittar du söder om stan på Viale di Porta Ardeatine 55. Casa del Cinema ligger i Villa Borghese invid Porta Pinciana och Via Veneto.

 

Huset, ett noggrant renoverat lustslott, innehåller en bar med utomhusservering och en restaurang. Lunchbuffén är utmärkt och det är förstås ett nöje att äta ute i den lugna parkmiljön. 

Det finns också en stor utomhusduk för filmvisning, som används under maj-oktober. Italienska filmer är förstås på italienska, utländska ofta dubbade - men det är ändå en upplevelse att sitta under stjärnorna och titta. Inne i huset finns ytterligare tre biosalonger som visar klassiker, kortfilmer, dokumentärer och regissörsserier.

Adress: Casa del Cinema, Largo Marcello Mastroianni 1.

www.casadelcinema.it

Adress: Casa del Jazz, Viale di Porta Ardeatine 55.

www.casajazz.it

 

Ai Marmi är en välbesökt pizzeria i RomAi Marmi är en välbesökt pizzeria i RomAi Marmi är en välbesökt pizzeria i Rom
Ai Marmi är en välbesökt pizzeria i Rom Foto: Eskil Fagerström

7. Ai Marmi - ät på bårhuset

Ai Marmi, "på marmorn" - så heter en stimmigt välbesökt pizzeria på storgatan Viale Trastevere. Stället är också känt som L'obitorio, bårhuset, vilket följer naturligt av inredningen: marmorbord och knallhård lysrörsbelysning. Och ljudnivån sen!

 

Ändå är det för det mesta fullt utmed de långa borden. Fokus ligger på pizza, som serveras tunnare än vanligt ur den stora vedeldade ugnen. Intressanta men klassiska kombinationer rekommenderas - zucchiniblommor och salsiccia till exempel. 

Ett rikt utbud av friterade specialiteter finns också, som baccala. Dessutom tycks det inte råda någon militärisk ordning vad gäller maträtterna, en stor delad tallrik med friterad fisk och sicilianska suppli kan kombineras med en rejäl bruschetta med valfritt pålägg till en hel måltid. Håll utkik för favoriten supplì al telefono, friterade mozzarellafyllda risbollar som fått sitt namn från den smälta osten, som sträcker sig likt en gammaldags, analog telefonsladd från tallrik till mun. För 20 euro får du dricka, förrätt och pizza.

Adress: Ai Marmi, Viale Trastevere 53 

 

Urbana 47Urbana 47Urbana 47
Urbana 47 Foto: Eskil Fagerström

8. Urbana 47 – testa en uppdaterad italienare

Inget ont om klassiska italienska trattorior - tvärtom. Men särskilt experimentellt lagda är de sällan. Kvaliteten ligger i råvarorna och det kompetenta tillagandet av klassikerna, en matrepertoar som vid det här laget stått sig i decennier.

Men det finns också italienska restauranger som försöker komma ett steg längre i sin kokkonst. En av dem är Urbana 47.

 

Råvarorna är närproducerade och ekologiska och deras ursprung anges typiskt nog på menyn. Det är kanin från Brachino Bagnoregio, marmelad från ett trappistkloster i Vitorchiano, pecorino från Bracciano. Om inte annat blir man tagen av vilken rik matproduktion som finns alldeles utanför Rom.

Goda efterrätter också: prova strudel med honung och crema inglese. 

Lunchmenyn med tre rätter för 20 euro är prisvärd. På helgerna serveras en lyxig brunch.

Adress: Urbana 47, Via Urbana 47.

 

 

Makalös utsikt över VatikanenMakalös utsikt över VatikanenMakalös utsikt över Vatikanen
Makalös utsikt över Vatikanen Foto: Colourbox

9. Vatikanen från ovan

Alla måste se Peterskyrkan, eller hur? Jo. Den mäktiga rymden inne i långskeppet tar verkligen andan ur en. Man förväntar sig något stort, enormt - och så är det ännu större. Baldakinen över altaret är alltså 29 meter hög, som ett normalt sjuvåningshus.

 

Ett fint bonusäventyr, uppskattat inte minst av unga besökare i Vatikanen, är besöket på kyrkans tak och vandringen upp i kupolen. Entrén och hissen når du inifrån själva katedralen. 

Uppe på taket väntar en makalös utsikt över både Petersplatsen och övriga Rom. Dessutom får man ett fascinerande bakifrånperspektiv på de skulpturer som kröner fasaden och en bättre uppfattning om deras imponerande dimensioner. På taket finns dessutom en butik där nunnor säljer ganska prilliga religiösa souvenirer och - självklart - en kaffebar. 

Vill man ha ännu mer utsikt går det att fortsätta klättringen upp i kupolen. Till slut når man lanterninen högst där uppe, runt 130 meter upp. 

En liten notis för höjdrädda: vandringen mot taket och kupolen tar vägen inom kopulens insida. Där måste du gå en bit kring kupolbasens omkrets, runt 50 meter upp i luften. Balkongen är smal, höjden framstår som extra svindlande efter som du är inomhus och ja, det är spännande. Staket och räcken är dock gediget utförda, så någon reell risk ska inte föreligga. 

 

Romeo Chef & BakerRomeo Chef & BakerRomeo Chef & Baker
Romeo Chef & Baker Foto: Eskil Fagerström

10. Lyxigaste hamburgaren i Rom

Romeo Chef & Baker öppnade i slutet av 2012 och står faktiskt för något nytt på Roms restaurangscen.

 

 Den drivs av två bröder från Rosciolifamiljen, som också har två välkända butiker (ett bageri och en kombinerad vinbar och charkuteributik) alldeles söder om Campo d'Fiori - och det är därifrån varorna som säljs här inne hämtas. Från en disk säljs nybakat: bröd, pizzor och kakor. Från en annan ett urval av skinkor och ost.

Romeo är öppet för lunch, fika och middag. På middagsmenyn står italiensk mat med finesser som ädelostfyllda ravioli med zucchinimousse och hasselnöt och guancia di manzo, grillad kalvkind, med potatis- och kastanjemos. Överraskande nog har Romeo också slagit sig på hamburgare: en lyxvariant med kött från ryggbiff och lyxbacon-varianten guanciale, lufttorkad griskind.

Adress: Romeo Chef & Baker, Via Silla 26.

www.romeo.roma.it

 

Caravaggio verkade i RomCaravaggio verkade i RomCaravaggio verkade i Rom
Caravaggio verkade i Rom Foto: Eskil Fagerström

11. Caravaggio – gå i mästermålarens fotspår

Målaren Michelangelo Merisi (1571-1610), mer känd som Caravaggio, tillhör konsthistoriens allra största namn.

 

Han varken föddes eller dog i Rom, men det var här han bodde under sina mest produktiva år, 1592-1606, och det är fortfarande i Rom som flest verk av hans hand bevarats. 

Här är fem platser för Caravaggio-älskare:

1. Galleria Borghese

Den största samlingen Caravaggio i världen finns på Galleria Borghese i parken med samma namn. 

2. Vicolo del Divino Amore 19

 Här bodde konstnären tillsammans med sin assistent under åren 1605-1606. Från bostaden - som han vräktes från - finns en noggrann bouppteckning över hans tillhörigheter. Bland dem nämns flera föremål som också finns med som rekvisita i målningar.

3. Via di Pallacorda

1606 spelade Caravaggio en tennismatch just vid denna lilla gränd på Campo Marzio. Han hamnade i bråk, drog svärd och stack sin opponent Ranuccio Tomassoni i höften så illa att denne förblödde. Bråket ledde till att Caravaggio flydde stan.

4. San Luigi dei Francesi

Här finns tre stora oljemålningar. Temat är evangelisten Matteus liv, bland annat finns här ”Matteus kallelse” (1600). 

5. Santa Maria del Popolo

 I Cerasikapellet finns två oljemålningar: ”Petrus korsfästelse”(1600) och ”Pauli omvändelse” (1601). 

 

 

12. "Cykeltjuven" – återse filmhistoriens mest berömda cykelstöld

"Cykeltjuven", Ladri di biciclette (1948) på italienska, är en av en handfull italienska riktiga milstolpar i filmhistorien.

 

Ramhandlingen i regissören Vittorio de Sicas filmklassiker är enkel. En arbetslös man, Antonio Ricci, har efter två långa år lyckats få ett jobb som affischklistrare. En förutsättning för arbetet är att han har en cykel. Men ve och fasa - under uppklistrandet av affischer för filmen "Gilda" (1946) stjäls cykeln. Filmen skildrar därefter hans fruktlösa, mardrömslika sökande efter det försvunna fordonet. 

En hörnsten i neoralismen var att filma ute i riktiga miljöer, inte i studio. Och muren där stöldscenen spelades in finns kvar än i dag och ligger på via Francesco Crispi inte långt från Piazza di Spagna, strax nedanför Galleria d'Arte Moderna. 

Efter stölden rusar Antonio Ricci nerför Via Francesco Crispi, ut på Largo del Tritone. Han hejdar en bil och följer efter en cyklist in i tunneln Via Di Traforo Umberto I, som mynnar ut på Via Nazionale på andra sidan Quirinalen. 

Adress: Via Francesco Crispi Via Francesco Crispi

 

Delikatesser på CastroniDelikatesser på CastroniDelikatesser på Castroni
Delikatesser på Castroni Foto: Eskil Fagerström

13. Frossa i lyxdelikatesser hos familjen Castroni

Det luktar fruktansvärt gott inne på Castroni, den stora baren och mataffären i hörnet av Via Cola di Rienzo 196. Mest luktar det kaffe: nyrostat av Castronis eget märke, gurglande ner i espressokopparna vid den långa zinkbaren.

 

I ett annat hörn luktar det choklad av högarna och staplarna med chokladkakor och praliner i alla tänkbara kvaliteter. Och torkade och färska kryddor, den doften finns där också!

Hit hittar varje tänkbar inlagd specialitet från småproducenter i varje avkrok i landet. Sardeller i salt från Sicilien, svamppatéer från Umbrien, vildsvinskorvar från Toscana, tryffelcrackers från Piemonte samt förstås hundratals sorters te och kaffe från hela världen. 

Adress: Via Cola di Rienzo 196.

www.castronicoladirienzo.com

 

Castel Sant'Angelo syns iCastel Sant'Angelo syns iCastel Sant'Angelo syns i
Castel Sant'Angelo syns i Foto: Eskil Fagerström

14. Rom – jaga änglar och demoner över hela staden

Det finns många skönlitterära böcker som utspelar sig med Rom som fond. Den mest kända och spridda på senare år är avgjort Dan Browns thriller "Änglar och demoner" som utkom för första gången år 2000.

 

Här är en snabbguide för dig som vill gå i änglars och demoners fotspår genom staden.

Piazza Navona

Den onda Illuminati-sekten tros i boken ligga bakom en kupp för att krossa den katolska kyrkan. Ett sätt att uppnå detta är att på olika utstuderade sätt ta livet av ett antal kardinaler med mordmetoder som ska associeras med de fyra elementen jord, luft, eld och vatten. 

Vattenoffret är nära att dränkas i Gian Lorenzo Berninis berömda fyrflodsfontän, Fontana dei Quattro Fiumi, på Piazza Navona.

Santa Maria della Vittoria

I boken mördas en av kardinalerna här, korsfäst över en stor brasa i koret - det är givetvis det mord som associeras med elementet "eld". Adress: Via 20 Settembre 17.

Castel Sant'Angelo

I jakten på den lejda mördare som hotar att spränga Peterskyrkan i luften letar sig Robert Langdon och hans kompanjon, den undersköna kärnforskaren Vittoria Vetra, långt in under detta antika gravmonument. Adress: Lungotevere Castello 50.

Il Passetto

Peterskyrkan förbinds åtminstone ett halvt årtusende med Castel Sant'Angelo genom en mur. Ovanpå denna mur löper Il Passetto, en korridor som tillät påvarna att i orostider förflytta sig säkert mellan kyrkan och det befästa kastellet. Robert Langdon och Vittoria Vetra använder samma väg. 

Adress: Via dei Corridori-Borgo Sant’Angelo.

Santa Maria del Popolo. I kyrkans Chigi-kapell finns både mosaiker och gravmonument utförda av Gianlorenzo Bernini. Symboliken i kapellet innehåller bland annat pyramider, och förknippas därför av Robert Langdon med illuminati-sekten. En av kardinalerna hittas död här med munnen full av elementet jord. 

Adress: Piazza del Popolo 12.

 

Cimitero AccatolicoCimitero AccatolicoCimitero Accatolico
Cimitero Accatolico Foto: Eskil Fagerström

15. Upplev historien och friden på kyrkogården Cimitero Accatolico

 

 

I början av 1700-talet ökade antalet besökare och långväga gäster i Rom. Många var konstnärer och adelsmän från norra Europa. Att göra en Grand Tour, en stor rundresa, och på plats ta del av kulturarvet från antikens och renässansen började vid denna tid utgöra en central del av utbildningen och vuxenblivandet för unga överklassmän. 

Några av de unga, rika männen reste i månader, andra var hemifrån i flera år. Och några av dem dog i Rom - en stad som vid denna tid var ökänd för sin grasserande malaria.

De prominenta unga döda Romgästerna behövde en ny och någorlunda anständig begravningsplats och en sådan inrättades 1738 söder om staden.

Till de nya besökarna som sökte sig till Rom hörde en växande skara poeter och konstnärer. Tidvis fanns hela skolor och kolonier av danska, svenska, brittiska och tyska konstnärer i staden. Några ur den kreativa klassen vilar på Cimitero Accatolico - de mest kända är de romantiska poeterna och unga döda John Keats (1795-1821) och Percy Shelley (1792-1822). 

Blandningen och trängseln av gravstenar, skulpturer och små kapell är både säregen och fascinerande. Lugnet under de höga pinjeträden tycker jag också om, liksom de många glimtar av ovanliga livsöden som skymtar genom gravarnas inskriptioner.

Adress: Via Caio Cestio 6

www.cemeteryrome.it

 

Lätt att missa Er BuchettoLätt att missa Er BuchettoLätt att missa Er Buchetto
Lätt att missa Er Buchetto Foto: Eskil Fagerström

16. Er Buchetto – ät vintagefläsk med bröd

Det gäller att ha koll på gatnumret, annars missar man Er Buchetto. Mer än tre meter bred är inte denna institution i Roms matutbud och Via Viminale utanför är både livlig, bullrig och full av långt mer braskande skyltar och signaler.

 

Er Buchetto är en porchetteria, en servering specialiserad på helgrillad spädgris, porchetta. Stället grundades 1890 och renoverades - av intrycket att döma - senast runt 1954. Stolarna är slitna, borden rangliga och väggarna täcks med gulnade tidningsklipp, fotografer i och handskrivna hyllningsdikter. 

Menyn är synnerligen enkel. Porchettan, som förvaras i ett särskilt glasskåp för att behålla sin saftighet under dagen, kan fås i ett franskbröd, ciriola, eller i lösvikt. Det går också att komplettera med tilltugg som inlagda peperoni och halvsmält gorgonzola. Vinet är rött eller vitt och tappas ur två stora ståltankar längst in i lokalen.

Adress: Via del Viminale 2F, Roma