Forskare har skapat robotmaneter som kan skydda hotade havsområden i framtiden.
1 av 2: Forskare har skapat robotmaneter som kan skydda hotade havsområden i framtiden. Foto: BIOROBOTICS LAB / FLORIDA ATLANTIC UNIVERSI / STELLA PICTURES
Världens största korallrev utanför Australiens nordöstra kust är ett av flera hotade områden.
2 av 2: Världens största korallrev utanför Australiens nordöstra kust är ett av flera hotade områden. Foto: Shutterstock

Roboten som kan rädda hotade korallrev

Forskare har skapat en ny robot som kan röra sig på vår havsbotten om några år. 

Uppfinnarna kallar roboten, som liknar en öronmanet, för "havets vakt". 

Den är framtagen för att övervaka känsliga områden, utan att skada koraller och annat växt- samt djurliv som rör sig där.

Allt fler forskare tar inspiration från natur- och djurlivet i dag jämfört med för bara några år sedan för att skapa robotar, formade som marina djur.  

Det har även forskarna vid Florida Atlantic University gjort. Deras nya marinrobotprototyp som i framtiden kan användas för att övervaka korallrev och andra känsliga områden på havsbotten liknar en öronmanet. 

Manetroboten, som enbart testats i labb än så länge, styr och simmar med hjälp av två roterande hjul och drar ihop sig samt blåser upp sig när vatten pumpas ut och in genom dess åtta kiseltentakler. 

Enligt en av uppfinnarna kan den mjuka roboten vara en del av lösningen på marinbiologernas ständiga fråga: hur ska de studera och övervaka känsliga områden som korallrev? 

– Mjuka robotar har stor potential att hjälpa till med det, säger Erik Engeberg till Daily Mail.

Just öronmaneten har flera egenskaper som de vill nyttja. 

– Deras framdrivande prestanda beror på formen av deras kroppar, som kan producera en kombination av virvel, jetframdrivning, rodd och sugbaserade rörelser, säger  Erik Engeberg. 

LÄS MER: 13 platser som riskerar att förstöras av klimatförändringar 

Robotens design bygger på öronmaneten Aurelia auritas i larvstadiet. Foto: Shutterstock

Robotprototypen ska fortsätta utvecklas 

Roboten som de skapat härmar manetens rörelse för att röra sig och ta sig genom smala springor och små hål som är mindre än dess storlek. 

– En viktig tillämpning av roboten är att utforska och övervaka känsliga ekosystem, så vi valde mjuka hydrauliska nätverksmanöverdon för att förhindra oavsiktlig skada, säger forskaren Erik Engeberg. 

De har fem versioner av roboten som de testat och publicerat en studie om i tidskriften Biomimetics and Bioinspiration

Framtida robotar som baseras på deras tester kommer att ha sensorer och navigeringsfunktioner för att hitta sprickor och avgöra om de kan simma genom dem, enligt Daily Mail.

LÄS MER: 6 bästa resmålen för en klimatsmart semester 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande