Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa resor i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Smidig, lätt och tålig. Tre egenskaper en resväska gärna får ha.
Smidig, lätt och tålig. Tre egenskaper en resväska gärna får ha.
Smidig, lätt och tålig. Tre egenskaper en resväska gärna får ha.
Smidig, lätt och tålig. Tre egenskaper en resväska gärna får ha. Foto: SHUTTERSTOCK

Så väljer du rätt resväska – 11 tips

Resväska är något de flesta av oss behöver. Men vad bör man tänka på när resväskan ska inhandlas? Allt om Resor hjälper dig att hitta ditt bästa resesällskap.

Vem vill inte ha en så smidig resväska som möjligt? Som samtidigt har massor av plats och dessutom är snygg.

Men det finns mycket annat man bör kontrollera och jämföra innan man slår till. Här är de bästa tipsen att ta med sig:

1. Hård eller mjuk

Det är lite av en smaksak. Med en hård resväska får du bättre skydd mot stötar och hård behandling av ditt bagage. Däremot spricker de lättare. Mjuka väskor å andra sidan är oftare expanderbara och går att komprimera. Finns några få varianter på hårda väskor som kan detsamma.

LÄS MER: Bäst i test: Kabinväskor

2. Teleskophandtag

Väljer du en väska med långt teleskophandtag hamnar den längre från benen och du har möjligheten att få plats med en mindre väska ovanpå. Hur känns greppet när du drar väskan? Finns flera som har gummerade handtag. Är väskan fullpackad och ska dras en länge bit kan det vara viktigt. Och, är den stabil eller vinglig?

3. Vikten

En väska med låg vikt förenklar hanteringen. Om man råkar ha mycket packning så att det är på gränsen till övervikt vill man inte att för många kilon ska gå till själva väskan.

4. Storleken

Tänk efter hur stor väska du behöver. Den ska räcka till för shoppingfynd men ändå inte ta för stor plats. Hänger till viss del ihop med punkten ovan också. Här är viktigt att titta på var teleskophandtaget tar vägen. I vissa väskor tar den nämligen upp en del av ytan inuti vilket gör den lite mer svårpackad.

5. Hjulen

Extra plus om hjulen är ”skyddade” då de annars lätt blir förstörda om man drar väskan på exempelvis grus och småsten. Kontrollera också att du kan byta ut hjulen ifall de skulle skadas. Fråga i butiken om tillverkaren gör reservdelar. Fyra hjul är mer praktiskt än två, men de får inte vara för veka. Större hjul är att föredra.

6. Packremmen

Kanske inget man tänker på som något viktigt när man ska köpa väska. Men det är värt att titta närmare  kvaliteten och testa spänna fast remmen för att kolla hur lätthanterlig och stabil den är. Är remmen svår att stänga blir det problematiskt i längden. Extra plus om det även finns en packrem även i locket.

7. Förvaring/fickor

Hur ser förvaringslösningarna ut? Många gillar att det finns fickor på utsidan och extra fack inuti.

8. Bärhandtag

Ett stort plus om det finns bärhandtag både upptill och på sidan av väskan.

9. Lås

Kodlås har de flesta väskor nu för tiden. Men finns det någonstans du kan fästa eget hänglås om det skulle behövas? Har du planer på att åka till USA kan det vara bra att köpa en väska med TSA-lås. Det är ett lås som tullen i USA kan öppna med egna nycklar, utan att behöva bryta upp väskan. TSA-lås går även att köpa separat.

10. Design

Vill du ha en grå eller svart som de flesta har eller sticka ut med en färggrann sak? I dag finns alla färger och mönster att finna. Fördelen med en väska som ”sticker ut” är att den går snabbare att hitta på bagagebandet, och risken för att någon tar fel är garanterat mindre. Vill du väskan ska hålla längre, titta om den har kantskydd.

11. Priset

Sist men inte minst, hur mycket är du beredd att betala för en resväska? Skriv ned de punkter du tycker är viktigast att väskan ska uppfylla och jämför sedan noga. I dag finns ett stort utbud av väskor, både i fysiska affärer och på nätet, och priserna kan variera mycket. Många nätsidor har även betyg satta av andra köpare. Det är inte alltid dyrast är bäst!

LÄS MER: Hitta rätt bland de populära resväskorna