En krokodil i halmhatt ser kanske rolig ut, men alla uppstoppade krokodiler är förbjudna att handla med.
1 av 5: En krokodil i halmhatt ser kanske rolig ut, men alla uppstoppade krokodiler är förbjudna att handla med. Foto: Naturhistoriska Riksmuseet
Denna indianska drömfångare är gjord av skinn från prärievarg och fjäder från kungsörn. Båda arterna är förbjudna att ta in i Sverige.
2 av 5: Denna indianska drömfångare är gjord av skinn från prärievarg och fjäder från kungsörn. Båda arterna är förbjudna att ta in i Sverige. Foto: Naturhistoriska Riksmuseet
Många ormar är hotade och Citeslistade, andra inte. För säkerhets skull bör man undvika att köpa allt av orm.
3 av 5: Många ormar är hotade och Citeslistade, andra inte. För säkerhets skull bör man undvika att köpa allt av orm. Foto: Naturhistoriska Riksmuseet
Trots att bilden föreställer det lika förbjudna lejonet innehåller dessa plåster ben från leopard och myskhjort, förbjudet att ta in i Sverige.
4 av 5: Trots att bilden föreställer det lika förbjudna lejonet innehåller dessa plåster ben från leopard och myskhjort, förbjudet att ta in i Sverige. Foto: Naturhistoriska Riksmuseet
De flesta vet att elfenben är förbjudet att handla med.
5 av 5: De flesta vet att elfenben är förbjudet att handla med. Foto: Naturhistoriska Riksmuseet

Reste med en krokodil i bagaget – fast i tullen

En uppstoppad krokodil med halmhatt, en kobra i sprit och påsar med naturläkemedel gjorda av leopard. Alltihop har tullen beslagtagit.

Nu ställs de förbjudna souvenirerna ut på museum.

Smycken, skålar och rostade skorpioner... Ju längre bort resan går desto mer exotiska saker hittar man på marknaderna. Och visst kan det vara frestande att köpa en ­souvenir som garanterat inte finns hemma. Men det gäller att vara på sin vakt. Det färgglada halsbandet kan vara gjort av utrotningshotade koraller.

Produkter som är tillverkade av hotade djur och växter är förbjudna att föra in i Sverige. Tullen beslagtar regelbundet föremål från hemvändande resenärer som ofta inte haft en aning om att de gjort något olagligt.

Skyddar hotade djur och växtarter

Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm har nyligen öppnat en utställning med föremål som tullen beslagtagit. Här finns tips på vad man ska se upp med. Det är inte lätt att veta om smycket man tittar på är gjort av förbjudna djurdelar eller kanske bara av plast, men oavsett bör man undvika att köpa det:

- Det spelar egentligen ingen roll om det är en plasttand eller en vithajstand, för om man köper den visar man att den är eftertraktad och stöder handeln, påpekar Andrea Ljung, ­Citeshandläggare på jordbruksverket.

Vilka djur som är förbjudna att handla med är reglerat i Cites, en överenskommelse mellan mer än 170 länder om att skydda hotade djur- och växtarter.

Köp inte saker tillverkade av:

Tiger, lejon, gepard och andra vilda kattdjur.

Noshörning och elefant.

Krokodiler och alligatorer. Med ett ­fåtal undantag för vissa arter uppfödda i fångenskap.

Ormar och varaner. Bland andra alla boaormar och pytonormar och flera arter av kobror och hugg­ormar.

Haj. Hajfenssoppa hotar flera hajarter.

Sjöhästar. Förekommer bland ­annat i alternativmedicin.

Sköldpadda.

Korall.

Valar och valrossar.

Fjärilar. Många fjärilsarter, ­exempelvis apollofjärilar, ­fågel­fjärilar och ­riddarfjärilar är hotade.

Skorpioner och spindlar. ­Kontrollera noggrant att det inte är en hotad art.

Fåglar. Både levande och artiklar gjorda av fjädrar från hotade arter. Köp inte levande fåglar för att släppa ut dem. De fångas igen just för att säljas till turister.

Apor. Hälften av världens 400 arter av apor riskerar att dö ut.

Läs mer

På www.jordbruksverket.se finns en lista på hotade djur. Klicka på Djur-Olika slags djur-Hotade arter, ­CITES-Souvenirer från länder utanför EU.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande