ANNONS
X
EXPRESSEN.SE

Resorna för dig som åker ensam

Resorna för dig som åker ensam

Singel - eller bara sugen på att komma bort på egen hand?
Då vet du att det oftast är dyrare att resa ensam.
Men trenden börjar vända - singelresorna är på uppgång.
I Norge och England är singelresor väldigt populära. Men det finns bara en renodlad singelresearrangör i Sverige. Singelresors Michael Pannagel arrangerar upplevelseresor åt ensamresenärer på sin fritid, och har gjort så i snart ett års tid.

Alla var par...

- Jag blev singel för tre år sedan och åkte ensam med på en gruppresa till Kina - men alla andra var par! Han fick tillåtelse att förmedla resor till Kina och startade Singelresor. Nu ordnar han tre till fyra turer per år, till bland annat Vietnam, Costa Rica och Peru - men skulle gärna utöka sortimentet. Även om allt oftast är inkluderat i priset, kan en tvåveckorstur till Peru svida till rejält i plånboken. Och alla vill kanske inte ha ett fullspäckat schema med utflykter varje dag. Då kan charterbolagens singelerbjudanden vara intressanta.

Slipper enkelrumstillägg

Apollo är den enda som ordnar speciella singelresor - två gånger om året. Men det finns flera charterbolag som erbjuder resmål och speciella hotell där ensamresenären slipper betala enkelrumstillägg - under vissa perioder. Apollo kallar det för Single, på Always heter det Solo - men Ving aktar sig för att sätta namn på sina erbjudanden. - Singelresenärerna är ingen homogen grupp utan ser ut som vår marknad i stort. Vi försöker låta bli att bunta ihop dem, säger Claes Pellvik på Ving.

Fler kvinnor än män

Men några saker har singelresenärerna gemensamt. Michael Pannagel berättar att han eller hon normalt är 35-40 år eller äldre. Och sugen på att träffa nya människor i ny miljö. - Det här är ingen äktenskapsförmedling, men det är roligare om alla är i samma sits. Fast det är oftare fler kvinnor än män - jag tror vissa skäms för att erkänna att de är ensamma, säger Michael Pannagel.

Singelresor

www.singelresor.org
  Ordnar långresor för singlar av äventyrs- och upplevelsekaraktär till resmål som Peru, Kina och Costa Rica. På de flesta resor är allt inkluderat - måltider, måltidsdrycker, alla utflykter, aktiviteter och svensk guide. Däremot kostar det extra om man vill bo ensam i dubbelrum. Prisexempel: Peking åtta dagar, avresa 19 februari, 9 950 kronor med del i dubbelrum, 11 300 i enkelrum, inklusive måltider, visum med mera.

  Apollo

  www.apollo.se
   Två gånger om året anordnar man singelresor med upp till 40 resenärer. Då med gemensamma aktiviteter som välkomstmiddag och utflykter. Single by Apollo innebär att den som vill bo ensam i dubbelrum slipper betala enkelrumstillägget på vissa utvalda hotell på vissa resmål - under vissa perioder. Prisexempel: Hotell Best House, Alanya, Turkiet, en vecka i juli 3 898 kronor från Stockholm.

   Ving

   www.ving.se
    Har ett urval hotell på ett antal olika resmål där man slipper betala enkelrumstillägget om man vill bo ensam. Dessa finns inte samlade under ett namn, utan gäller olika sorters resor till ett antal resmål. Prisexempel: Hotell Park, Korcula, Kroatien, en vecka i juni 4 400 kronor från Stockholm.

    Always

    www.always.se
     Främst Always Solo där man åker på egen hand och bor ensam i dubbelrum eller lägenhet utan att betala tillägg. Detta gäller utvalda hotell på förvalda resmål under vissa perioder. Prisexempel: Hotell Miami, Puerto Rico, Gran Canaria, en vecka i augusti 4 149 kronor från Stockholm.

     Andra arrangörer

     www.carpe-diem.no www.solosholidays.co.uk www.friendshiptravel.com

     Dessutom...

      De flesta charterbolag har, på utvalda hotell och under vissa perioder, gjort det enklare för ensamstående att resa med ett eller två barn. Man får utnyttja barnrabatter även för det barn som sover i en ordinarie bädd.
Annons

ELISABETH MONTGOMERY