Världens 10 härligaste vinterfestivaler

Festligt apelsinkrig på italiensk vinterfestival.

Foto: Shutterstock

1 av 3: Festligt apelsinkrig på italiensk vinterfestival.

Gamla, mystiska riter på belgisk fest.

Foto: Shutterstock

2 av 3: Gamla, mystiska riter på belgisk fest.

Vintrig vikingafestival på Shetlandsöarna.

Foto: Shutterstock

3 av 3: Vintrig vikingafestival på Shetlandsöarna.

Festivaler förknippar nog de flesta av oss med sommarhalvåret.

Men också i vintermörkret behöver världen färgstarka upptåg och glädjespridande fester.

Här är vinterns häftigaste festivaler.

Andra har också läst

1. Apelsinslaget i Ivrea

Varje år i februari krigar invånarna i den här vackra italienska staden mot varandra med apelsiner. Upp mot 300 ton apelsiner brukar vina genom luften när byborna, indelade i olika lag, pucklar på varandra. 

Den originella traditionen bygger på en gammal lokal legend: en gång för länge sedan styrdes staden av en hertig som ansåg det som sin rätt att få tillbringa en natt med varje nygift kvinna. Men en mjölnardotter (kallad ”Mugnaia”) vägrade och högg i stället huvudet av hertigen. Apelsinslaget är en sorts våldsam lek där ena gruppen föreställer hertigens vaktstyrka och den andra, som kastar apelsiner mot vakterna, representerar mjölnardottern och ”revolutionärerna”. Det hela slutar med en ceremoni där hertigen begravs. 

Varför man strider med just apelsiner är ett mysterium - de växer inte i regionen, utan importeras hit från Sicilien. I år hålls festligheterna 23–26 februari. Ivrea ligger nära Turin i nordvästra Italien. 

Foto: Shutterstock

Det traditionella apelsinkriget i italienska Ivrea

2. Up Helly Aa i Lerwick, Shetlandsöarna

Shetlandsöarna är ett något udda resmål kanske, men värda en resa, inte minst för vikingaintresserade. Den sista tisdagen i januari varje år firas nämligen Shetlandsöarnas vikingahistoria med denna spektakulära festival i staden Lerwick. Det här är ingen turisttillställning i första hand. Traditionen har hållit på sedan mitten av 1850-talet då en annan tradition som innebar att brinnande tjärfyllda tunnor rullades längs gatorna, förbjöds.

Upp till 1 000 vikingaklädda män fyller Lerwicks gator och ett specialbyggt vikingaskepp seglas in i hamnen. När mörkret har fallit marscherar ”vikingarna” genom staden med tända facklor för att till sist nere i hamnen sätta vikingaskeppet i brand. Efter det brukar firandet fortsätta med öl och whisky fram tills solen går upp.

I år hålls festivalen den 28 januari.

Foto: Shutterstock

Klimax på festivalen Up Helly Aa är när vikingaskeppet sätts i brand.

3. Citrusfestivalen i Menton

Den sydfranska staden Menton firar sedan över 80 år vinterns slut med en fest tillägnad sina omtyckta och lokalt odlade citrusfrukter. Festivalen hålls när citron- och apelsinodlingarna runt staden har skördats (från mitten av februari till början av mars). Temat för festen ändras varje år men i fokus står de enorma skulpturer gjorda av citroner och apelsiner som invånarna själva tillverkar av så där 150 ton citrusfrukter.    En del av skulpturerna kan ses i parken Jardin de Bioves och andra på de ekipage som deltar i de olika karnevalstågen. Unika ”Fête du Citron” hålls i år mellan 15 februari och 3 mars.

Foto: Shutterstock

Skapelser av citroner och apelsiner på festivalen i Menton

4. Vinfestivalen i Jura

Jura är en vinregion som ligger vid Jurabergens fot i östra Frankrike vid gränsen mot Schweiz. Här firar man varje år premiären av sitt egna gula vin gjort på druvan savagnin. Det är ett torrt vin som tillverkas genom en metod påminner om hur man framställer sherry. Innan det dricks lagras det på fat i drygt sex år.

Festivalen är en vinprovning där allmänheten inbjuds att avsmaka det färdiga vinet direkt från faten innan det går i väg till buteljering. Festivalen (Percée du Vin Jaune) hålls på olika orter i regionen varje år. I år, 1-2 februari, är byn  Ruffey-sur-Seille värd. Ortens vin odlare håller öppet hus för avsmakning. Matlagningstävlingar, vinauktioner och massor av stånd med god mat utlovas också. Tillställningen brukar locka cirka 45 000 besökare.

Foto: Shutterstock

Det lokala gula vinet festivalfiras varje år i någon av byarna i franska Jura.

5. Isfestivalen i Harbin

I staden Harbin i Heilongjiang-provinsen i norra Kina hålls årligen sedan 1985 en av världens mest hyllade vinterfestivaler. Det rör sig om världens största snö-och isfestival: ”Harbin International Ice and Snow Sculpture Festival”. 

Här kan besökarna frysa samtidigt som man får njuta av coola byggnader och installationer – alla gjorda helt av is. Iskonstnärer från hela världen kommer hit och försöker överträffa varandra. Ishotellet i Jukkasjärvi i all ära, men i en jämförelse med Harbinfestivalen ställs det lite i skuggan.  Här är ytan enorm och antalet byggnader och skulpturer i is kan räknas i hundratal, snögubbarna i tusental. 

Festivalen pågår en månad (5 januari till den 5 februari) och förutom skulpturerna bjuds det också på utförsåkning och vinterbadande.

Foto: Shutterstock

Kinesiska Harbin är värd för en berömd isfestival.

LÄS MER: Festivalen för dig som älskar snö och is 

6. Snowbombingfestivalen i Mayrhofen, Österrike

Den här festivalen kallar sig för ”världens största show på snö” och dessutom ”den ursprungliga alpina musikfestivalen” då den i år hålls för 21:a gången. 

Mayrhofen är en skidort i västra Österrike, en bit sydöst om Innsbruck. Festivalen erbjuder ett digert uppbåd av heta musikartister över en rad genrer. Till de största affischnamnen i år hör Liam Gallagher och The Streets. Det rör sig om ett gigantiskt party för yngre skidentusiaster med förutom livemusik även rejv i en igloo, dans i skogen, speeddating i liften och morgongympa. Kostar förstås en del tusenlappar. 

Tidpunkten är kanske inte så vintrig – festivalen hålls 13-18 april – men rikligt med snö och is lär kunna erbjudas. 

Foto: Shutterstock

Speed-dating i liften ingår när Mayrhofen håller snöig rockfestival i april.

7. Tomorrowland Winter i Alp d’ Huez, Frankrike

Över 25 000 dansglada skidåkare förväntas samlas här när den belgiska musikfestivalen för andra året i rad tar på sig pjäxorna för en utflykt till franska Alperna.

På den omtyckta franska skidorten erbjuds party på 2000 meters höjd i en hel vecka i sällskap med över 40 mer eller mindre världsberömda DJ:s och artister spridda över diverse platser i byn och på bergen runtom. Till namnen hör Afrojack, Martin Garrix, Oliver Heldens, Dimitri Vegas & Like Mike, Armin van Buuren, Nervo, Steve Aoki och Charlotte de Witte.

Alp d’ Huez ligger i östra Frankrike i bergen mellan Grenoble och gränsen till Italien. Festivalen hålls 14-21 mars.

Foto: Shutterstock

I mars invaderas franska Alp d’ Huez av 25 000 danssugna skidåkare.

8. Karnevalen i Venedig/Rio

I februari/mars domineras världens festsäsong av karnevaler. Det är tillställningar som inte har särskilt mycket av vinterkänsla över sig och oftast hålls på platser där risken för snö och is är, om inte obefintlig, så i alla fall inte direkt överhängande. Karnevalen i Rio är förstås den mest berömda, i Europa hör festerna i Venedig och Nice till de ledande.  Men karnevalen på Teneriffas sägs vara det närmaste Europa kommer den i Rio. Apelsinslaget i Ivrea (se ovan) ingår också som en del av ett lokalt karnevalsfirande. Se nedan för två andra uppmärksammade karnevals arrangemang i Europa.

Foto: Shutterstock

Karnevalen i Teneriffa hålls i år 19 februari till och med 1 mars.

9. Binchekarnevalen, Belgien

Den här karnevalen är en av de allra märkligaste och har hyllats av Unesco som ”ett mästerverk ur mänsklighetens orala och immateriella arv”. Upptågen centreras kring ett drygt tusental lokala män som kallas ”gilles” som klär ut sig i bisarra ansiktsmasker och utövar märkliga ritualer med fettisdagen (i år den 5 mars) som höjdpunkt. Festen startar två dagar tidigare och involverar flera grupper av stadens innevånare. Måndagen är exempelvis ungdomarnas dag. På fettisdagen kastar gilles apelsiner (som anses bringa lycka) till åskådarna. 

Karnevalstraditionernas ursprung är höljda dunkel, men en populär teori är att de härstammar från medlemmar av Inkafolket som gjorde ett färgstarkt uppträdande i staden 1549 i samband med den stort fest anordnad av den dåtida drottningen.

Binche har drygt 32 000 invånare och ligger i den belgiska regionen Vallonien nära gränsen till Frankrike.

Foto: Shutterstock

De märkliga karnevalsritualerna i Binche är intakta sedan 1500-talet.

10. Sitgeskarnevalen

Sitges, en populär badort strax söder om Barcelona, är en favorit i gaykretsar och den vackra Medelhavsbyn är värd för en riktigt färggrann och extravagant karnevalsvecka (18-25 februari) med mängder av festarrangemang, karnevalståg och kulturtillställningar. Till höjdpunkterna hör det familjeinriktade karnevalståget Parade of Debauchery och det mer gayorienterade Parade of Extermination. 

Foto: Shutterstock

En favorit i gaykretsar: karnevalen i spanska Sitges.

LÄS MER: Barcelona – 7 tips för dig som vill lära känna staden på djupet 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande