ANNONS
X
EXPRESSEN.SE

Världen står i blom – här är de 12 bästa platserna att möta våren

Publicerad 28 apr 2017 14.25
Allt om resor>Resmål
Åk till Keukenhof i Nederländerna om du vill uppleva tulpanprakt.

Åk till Keukenhof i Nederländerna om du vill uppleva tulpanprakt.

1/4

Foto: Getty Images

Möt våren i Central Park i New York.

Möt våren i Central Park i New York.

2/4

Foto: Getty Images

Se fälten runt byarna i Provence slå ut i doftande, lila lavendel!

Se fälten runt byarna i Provence slå ut i doftande, lila lavendel!

3/4

Foto: FRANCESCO RICCARDO IACOMINO/Istock

I Anza-Borrego State Park, strax öster om San Diego i södra Kalifornien, är det ett mäktig myller av sprakande blommor på våren.

I Anza-Borrego State Park, strax öster om San Diego i södra Kalifornien, är det ett mäktig myller av sprakande blommor på våren.

4/4

Foto: Getty Images

Keukenhof, Central Park, Sofiero, Mallorca och Provence. Det finns så många fantastiska platser och trädgårdar att uppleva blomsterprakt på när världen står i blom. Voilà – här är världens 12 vackraste blomningar. Njut av all ljuvlig blomsterprakt. 

Älskar du blommor och trädgårdar och att resa? Här är en guide till var och när du hittar världens tolv vackraste blomningar. Världen står i blom året runt. 

1. Möt våren med tulpaner i Holland

När? Slutet av mars till slutet av maj. I år är parken öppen från 23 mars till 21 maj. 

Hur? Just nu står den berömda trädgården utanför Amsterdam med miljontals tulpaner i full blom. Trädgården Keukenhof är en färgexplosion av tulpaner. För 68:e gången slog trädgården Keukenhof upp portarna den 23 mars. När den världsberömda trädgården stänger i slutet av maj har en miljon människor från hela världen varit här på besök. Frågan är om det i hela Europa finns ett lika säkert vårtecken som de holländska tulpanerna? Keukenhof har blivit utsedd till världens vackraste vårträdgård. 

Var? Keukenhof, sydväst om Amsterdam, Nederländerna. 

2. Upplev våren i Central Park i New York

När? April och maj. 

Hur? Japan må vara berömt för sina körsbärsträd, men den som har sett körsbärsblomningen i New York känner kanske inte att det är nödvändigt att åka till Japan. Våren är en fantastisk tid att ströva runt i Central Park, omgiven av körsbärsblom och fuchsia. I stadens oas Central Park finns två olika sorters körsbärsträd: Yoshino och Kanzan. Kanzanträdet anser många vara det allra vackraste körsbärsträdet, med rejält med dubbla rosa blommor. Sakura Matsuri – New Yorks körsbärsträdsfestival – firar snart 40-årsjubileum. Festivalen är en hyllning till både våren och den japanska kulturen. Den hålls i Brooklyns botaniska trädgård. 

Var? Central Park, Manhattan, New York.  

3. Njut av rhododendron på Sofiero slott

När? Mitten av maj till mitten av juni. 

Hur? När Gustaf VI Adolf och hans Margareta övertog Sofiero slott efter kung Oscar II, var slottsträdgården koncentrerad till det närmaste området runt slottet. Margareta hade ett stort trädgårdsintresse, och började arbetet med att anlägga en gedigen slottsträdgård. Särskilt utmärkande för Sofiero är rhododendronbuskarna. På vardera sida om slottet löper två raviner i väst-östlig riktning – ett idealiskt klimat för rhododendron. Ravinen bjuder både på lä, skugga och behaglig temperatur. Det var kung Gustaf VI Adolf som på 30-talet började samla på rhododendron – han planterade de flesta i den norra ravinen. I den södra ravinen växer yngre rhododendron, som planterades efter kungens död. Planteringsarbetet pågår fortfarande – så sent som våren 2005 fick Sofiero en helt ny rabatt i norra ravinen med unika plantor från Kina.

Var? Sofiero slott, norr om Helsingborg.

4. Känn doften av lavendel i Provence i Frankrike 

När? Slutet av juni till mitten av oktober. Färgen är som mest intensiv i juli. 

Hur? Att se fälten runt byarna i Provence slå ut i doftande, lila lavendel är en oförglömlig upplevelse. För att kunna ta sig till de magnifika fälten är det enklast att resa runt med egen bil. Många utgår från klostret Abbaye de Sénanque, som ligger öster om Avignon, och som omges av vackra lavendelfält. 

Var? I Provence, i södra Frankrike.

5. Åk till Sissinghurst garden – mitt i sommaren

När? Alla olika trädgårdsrum på Sissinghurst har sina egna höjdpunkter, men den mest kända – den vita trädgården – blommar vid midsommar. Det vita ljuset gör sig särskilt bra i morgonljuset. 

Hur? En av de mest omtalade parkerna i England, med en alldeles ofantlig blomsterprakt. Parken anlades på 1930-talet av författarinnan Vita Sackville-West och hennes make Harold Nicolson. I tornet hade Vita sitt skrivrum. Dit kan man gå upp, och se hela den magiska trädgården ovanifrån. Paret lär ha haft ett stormigt äktenskap, men fann en gemensam nämnare – trädgården. Trädgården består av rum av olika karaktär. Det mest berömda rummet är den ”vita trädgården” som förstås består av vitblommiga växter. 

Var? Vid slottet Sissinghurst Castle, i byn Sissinghurst, i grevskapet Kent i sydöstra England. 

Sissinghurst Castle Garden är känd för sina vita blommor.

6. Upplev rosor i  Hertfordshire i England 

 När? Juli.

Hur? Rosor är väl den mest romantiska växt som finns. Dessutom doftar de ju så gott. Den rosintresserade ska bege sig till England sommartid, här finns nämligen en av världens vackraste rosenträdgårdar: magnifika Gardens of the Rose, som drivs av det engelska rossällskapet, The Royal National Rose Society. Inom föreningen finns en gedigen kunskap om hur rosor ska skötas och kultiveras. I trädgården växer tiotusentals rosor, både moderna och historiska – helt enkelt det vackraste en rosenträdgård har att erbjuda. Det går bara att föreställa sig doften då hela trädgården blommar. För tio år sedan genomgick trädgården en total omgörning.

Var? Hertfordshire, St Albans, utanför London, England. 

7. Se de berömda näckrosorna i Monets trädgårdar

När? Näckrosorna blommar i juli och augusti. Observera att trädgården endast är öppet från april till oktober.

Hur? Impressionisten Claude Monet flyttade till Giverny i slutet av 1800-talet, och blev kvar i 43 år. Här målade han flera av sina kända verk med näckrosor. Numera ligger han begraven vid byns kyrka. Sommartid ringlar köerna oändliga för att få komma in i Monets trädgård och titta på de berömda näckrosorna. Näckrosorna planterades av Monet själv som, förutom att vara konstnär, även var en hängiven trädgårdsmästare. 

Var? Giverny ligger strax utanför staden Vernon, cirka 70 kilometer nordväst om Paris.

Näckrosorna i Giverny planterades av Monet själv.

Foto: Colourbox

8. Upplev körsbärsblomningen i Tokyo i Japan

När? I slutet av mars till början av april, tidpunkten varierar. Redan i slutet av januari börjar olika japanska företag att publicera blomningsrapporter, liknande väderprognoserna. Körsbärsblomningen är på blodigt allvar i Japan, och många vill försöka se till att vara lediga från jobbet under just dessa dagar. I Tokyo är genomsnittsdatumet den 26 mars. 

Hur? Körsbärsblomning är ett viktigt, japanskt vårtecken. Japanerna betraktar den intensiva blomningen som en påminnelse om livets bräcklighet. De delikata rosa körsbärsblommorna bjuder på en enorm prakt, men blommar bara under en kort tid, ungefär en vecka. När hela Tokyo färgas rosa samlas människor under blommorna, under de finaste träden kan det vara omöjligt att hitta en plats. I Midtown finns Sakura Sparkling Lounge, en tillfällig bar som serverar rosa champagne under blomningen. Det finns körsbärsträd över hela Japan, och träden blommar vid olika tidpunkter beroende på geografiskt läge. Den som vill följa blomningen över hela landet får räkna med att vara på resande fot i fem-sex veckor. 

Var? Tokyo, Japan.

9. I Mojaveöknen i Kalifornien blommor vallmo

När? Senvintern och våren.  

Hur? Den uttorkade öknen exploderar i brandgula blommor. Amerikanerna kallar fenomenen "superbloom". En matta av vallmo breder ut sig över öknen. Mars är den vanliga blomningsmånaden, men omfattningen varierar kraftigt. Vallmo är Kaliforniens egen delstatsblomma. 

Var? Mojaveöknen, södra Kalifornien, USA.

Den uttorkade Mojaveöknen exploderar i brandgula blommor på våren.

Foto: RON_THOMAS

10. Missa inte körsbärsträden i Kungsträdgården på våren

När? April.

Hur? Under några vårveckor varje år förvandlas social medier till en rosa explosion. ”Alla” fotar körsbärsträden i Kungsträdgården och vill visa upp dem för omvärlden. De 63 japanska träden planterades 1998, i samband med att ”Kungsan” fick sig en ansiktslyftning. Vanligtvis slår blommorna ut i mitten av april, sen blommar de i tio dagar innan de rosa bladen seglar ner till marken. De rosa underverken är numera ett av Stockholms säkraste vårtecken. 

Var? I Kungsträdgården i Stockholm.

11. Res till Mallorca för mandelblommornas skull

När? Januari-februari. 

Hur? Mandelträdsblomning på Mallis är lika med att våren är på ingång. Då förvandlas Mallorca till ett enda stort blomhav av vita och ljusrosa mandelblommor. Det lär finnas över sju miljoner mandelträd på ön, och det är det vanligaste förekommande trädet. Mandelträden har funnits länge på ön, bland annat planterades de på 900-talet av araberna. I slutet av 1800-talet drabbades dessutom Mallorca av vinpest, och många bönder tvingades tänka om och ersatte vinraknor med mandelträd. Mandelträden är en fantastisk syn, och många passar på att resa till Mallorca bara för att titta på mandelträden. 

Var? Över hela Mallorca och även på Ibiza och de andra öarna i Balearerna. 

Mandelträdsblomning på Mallis och Ibiza är lika med att våren är på ingång.

Foto: EIVAISLA

12. I Sydafrika blommor det i öknen

 När? Augusti och september. 

Hur? Dött i öknen? Tvärtom, öknen kan bjuda på storslagen blomsterprakt. När den afrikanska sommaren börjar lida mot sitt slut blommar delar av Karoos karga stäpp- och ökenlandskap. En öken som exploderar i färger är ingenting annat än en fantastisk syn. Öknen blommar också på våren, då är det framför allt amaryllisen som ståtar med sin prakt. Afrikas lilja heter den mest kända Kapamaryllisen. 

Var? Karoo nationalpark, i Västra Kapprovinsen i Sydafrika.

 

LÄS MER:

Vårens 12 bästa weekendstäder 

Här är Europas 10 vackraste trädgårdar 

 

Av Anna Wahlgren

Annons

ELISABETH MONTGOMERY